Zeii uitați ai tracilor: zeița Kotys

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

În mitologia traco-dacă găsim zeități mai puțin cunoscute astăzi, dar care, în perioada antică se bucurau de un cult răspândit pe mai tot teritoriul trac, dar și dincolo de acesta.

De pildă, dacă despre Zamolxis sau Gebeleizis există destule informații ce ne-au parvenit de la autorii antici, mai puțin cunoscută celor ce viețuiesc astăzi pe pământurile ocupate cu milenii în urmă de strămoșii traci este zeița Kotys (latină Cotys, greacă Κοτυς).

Cultul zeiței Kotys este atestat de câțiva autori antici, atât latini, cât și greci, dintre care îi putem aminti pe Verigiliu, Horațiu, Strabon și Eschil, aceștia referindu-se la ea atribuindu-i caracteristici specifice unei zeițe a fertilității. Cultul său s-a bucurat de o largă răspândire, nu doar pe teritoriul trac, așa cum am precizat mai sus, el fiind atestat de izvoare la Atena și Corint, dar și în Pensinula Italică și Sicilia.

Urme ale cultului său se găsesc și la Epidaurus, potrivit lui Pausanias, care, în Descrierea Greciei, amintește cum un senator roman, Antoninos, a restaturat un porticul al sanctuarului dedicat lui Asclepios, localizat în acest oraș, numind-ul Porticulul lui Kotys.

Kotys era adorată cu precădere de către edonieni, un neam tracic care stăpânea, în antichitate, spațiul dintre râurile Nestus (de la sud de Sofia, Bulgaria de astăzi) și Strymon, în regiunea cunoscută pe atunci sub numele de Mygdonia, până în jurul muntelui Pangaeus, regiune aflată în proximitatea Peninsulei Halkidiki, și incluzând regiunea din jurul orașului Salonic, înainte de dezvoltarea regatului macedonean.

 

Elemente de ritual

 

Strabon descrie cultul zeiței Kotys ca fiind asemănător cu cel al zeiței Bendis. Referindu-se la ritualul practicat de edonieni atunci când o celebrau pe Kotys, georgaful grec povestește că aceștia foloseau niște instrumente muzicale care scoteau sunete ciudate, care semănau cu zgomotul tunetelor. Strabon adaugă că această practică seamănă cu una întâlnită în cazul unor ritualuri de venerare a lui Dionisos.

La Atena, cultul lui Kotys era îngrijit de preoți ce purtau numele de “baptai”, preoți care îi botezau pe cei care prezenți la sărbătorile zeiței purificându-le sufletele. Se spune că aceștia rosteau, în fața celor prezenți, cuvintele :” alung răul, găsesc binele”.

În spațiul edonienilor, zeița avea un festival dedicat ei, care purta numele de Cotyttia și care, așa cum amintesc izvoarele, se desfaura în zone de relief înalte, noaptea, având un caracter orgiastic, element care ar atesta atributele de zeița a fertilității acordate lui Kotys. La origine, se pare că festivalul ar fi fost inspirat din povestea răpirii Persefonei, ulterior răspândindu-se, din spațiul edonian, la Atena, Corint, în insula Chios, precum și în Sicilia.

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

11 comments

 1. Este perfect posibil acest lucru, in sensul de a fi existat acea Zeita. Sunt Zei Titani, sunt Zei Principali si ultima categorie, Zei Secundari.Ceea ce se stie mult prea putin, in nici un cult femeile nu au trecut de un anumit rang, grad sau functie. In absolut toate mitologiile Zeitele au un rol, acela de mama a cuiva, de sotie, de fiica a cuiva. Atat.Lumile sunt Conduse exclusiv de partea barbateasca.Namaste. defendia

 2. Am omis ceva, si acela ca numarul Zeilor este in functie de populatie.Este o anumita corelatie Divina in acest sens. De exemplu Vechii Egipteni aveau in total 250 de Zei, rotunjit sa fie mai usor de calculat. La populatia Greciei, numarul total de Zei era de 32, numar Divin de altfel. Romanii care erau pagani au importat tot 32 de Zei de la Greci, fiind cam egali la numar de populatie. Zeul Geb este similar cu Zeul Gebelensis, fiind atat in mitologia Veche Egipteana percum si in cea pre Dacica Zeul Pamantului. Ciudat, nu? mai sunt pare-se si altii…

 3. Multumim din suflet celor care isi dedica timpul pentru ADEVAR.Sint alaturi de voi.Voi transmite la toti cunoscutii mei,tot ce este legat de adevarata istorie a Daciei.

 4. ” Sunt Zei Titani, sunt Zei Principali si ultima categorie, Zei Secundari ”
  Dar Prescolari nu erau, ca sa fie dupa mintea voastra, de acoliti WCt (corneliu v tudor)
  Sau mai bine tertiari, cretacici sau mezozoici
  cine stie, poate gasiti niste dovezi si in acele perioade
  nu cu povesti si inventii o sa fie iar ROMANIA MARE
  oamenii mari vor face ROMANIA MARE
  se pare insa ca sunt, deocamdata, doar pitici

 5. “un roman”…ma, taica, te-ai incurcat in navod sau ti-a fugit nevasta d-acasa?

  Asta e bursucul care a tras la masea si iese la ceas de seara de se repede la cine apuca?

  Decat sa boscorodesti mai bine te faci util cu ceva, la ce te pricepi, vezi bine ca au inceput sa se miste lucrurile! Si mai lasa-ti prostiile pe la garderoba ca lucrurile merg corect, dar nimeni nu s-a nascut perfect si nici degetele unei maini nu sunt toate la fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *