Se construiește un sat dacic unde locuitorii vor trăi ca pe vremea lui Burebista

Categories ArticolePosted on

Judeţul Buzău are şansa să devină în următorii ani un important reper pe harta turistică a lumii, graţie unui proiect început de preotul Mihail Milea, un pasionat de istorie locală. Fundaţia pe care o conduce a pus bazele unei aşezări rurale, pe un deal din comuna Năeni, unde locuitorii vor trăi precum strămoşii daci, în bordeie din piatră, şi vor supravieţui din creşterea animalelor şi cultivarea pământului.

Primele locuinţe dacice au fost construite deja pe un teren pus la dispoziţie de primăria Năeni pe dealul Tigoarea, la un kilometru distanţă de o necropolă dacică.
”Deţinem o suprafaţă de patru hectare de la primăria localităţii Năeni pe care o amenajăm corespunzător pentru a fi locuită permanent. La început am împădurit cu peste 4.000 de pomi, plantaţi cu ajutorul unor voluntari și am pus viţă de vie. Pe lângă cele două bordeie, primele dintre cele pe care ni le-am propus, am mai construit un sanctuar, am amenajat un lac, stâna propriu zisă. Vor fi oameni care vor locui efectiv acolo, va fi un sat viu. Noi facem doar vatra satului dar el se va extinde în funcţie de numărul celor care vor dori să locuiască acolo. Se vor naşte copii acolo. Vrem să ne întoarcem la tradiţiile vechi, la simplitate, naturaleţe. Va fi şi un obiectiv turistic dar va fi şi un muzeu viu, un sat normal cum sunt cele naturale, dar cu obiceiuri mult mai vechi. Regula pentru cine va locui acolo este să mănânce precum dacii, să trăiască precum dacii, să aibă ocupaţiile strămoşilor, precum cioplitul pietrei, al lemnului, olăritul. Oamenii vor fi îmbrăcaţi în straiele dacilor. Satul se va întreţine singur”, spune preotul Mihail Milea.

Citeste mai mult: adev.ro/nw7tcm

4 comments

  1. Un om dintr-o bucata care intelege mult mai mult.

    Ar fi interesant sa vedem cateva asemenea sate si o dava care sa fie functionala ca atunci.

  2. da frumos si interesant, sigur v-a avea multi turisti , chiar foarte interesant oare v-a fi cineva voitor sa opreasca proiectul? se v-a construi si la Fagaras un sat dacic turistic, am vazut citeva idei vor construi case octogonale cu acoperis inalt pe niste picioare de lemn, iar noaptea vor lasa obloanele jos.Doresc succes tuturor !

  3. Ingenioasă idee! Am văzut la Discovery că și în alte țări s-au înființat sate neolitice sau asemenea. Când am vizitat Muzeul satului de la București am avut impresia că în bordeiul imens de acolo văd casa subterană a lui Zalmoxos! Nu tocmai departe de Năieni (sic!) în județul Prahova, un finanțist (englez?) a deschis o cramă chiar în apropierea sitului dacic de la Budureasca, unde arheologii au descoperit nu numai construcții dacice, ci și vestigii ce atestă cultivarea viței și producerea vinului de către strămoșii din zonă. Poate că nu ar fi rău să se condstruiască acolo și un asemenea bordei ca la Muzeul satului din capitală, în care să apară măcar o dată la 4 ani un nou Zalmoxis, sub înfățișarea unui venerabil bărbos (posibil un preot adevărat), deși cifra sacră a dacilor era 9, nu 4 cum apare la Herodot când menționează pe Zalmoxis în casa lui subpământeană. Ca orice grec ce se respecta pe vremea antichității, pentru care numai ce era grecesc era de top iar restul minciună, Herodot spune că Zalmoxis a fost un farseur, însă majoritatea celorlalte izvoare antice îl iau cât se poate de în serios! (Strabon, Cassius Dio, Josephus Flavius, Iordanes, etc). Felicitări inițiatorilor proiectului și succes în realizarea lui! Sunrt convins că va fi un punct de atracție mai mult decât național!…

  4. Una din tehnicile rautacioase ale unora care nu ne iubesc e sa intervina cu un fals entuziasm si sa mimeze agramatismul sau idiotenia pentru a le arata tuturor ce “fani” au “dacistii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *