Se mai petrec și lucruri bune: un bust cu Decebal a fost dezvelit în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi”, din Iași

Categories ArticolePosted on

După ce ani de zile bustul lui Decebal realizat de sculptorul Simion Asandi nu și-a găsit loc niciunde în urbea ieșeană, ca și cum marele rege dac ar fi fost ciumat (gurile rele spun că se dorea șpagă pentru amplasarea lui), aflăm cu bucurie că figura regelui dac, minunat realizată de sculptorul moldovean, și-a găsit loc în „Sala Paşilor Pierduţi”, în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi”, din Iași.

După cum se poate vedea, bustul este plasat în fața unei picturi realizate de Sabin Bălașa, care tratează tot o temă dacică.

Având un frate geamăn, adoptat în urmă cu câțiva ani de primăria din Zlatna și care este plasat în mijlocul orașului, pe marginea unui drum național, tocmai pentru a fi văzut de cât mai multă lume, bustul din Iași va bucura de acum privirea tuturor celor care vor intra în „Sala Paşilor Pierduţi”.

Mulțumindu-i pentru fotografii domnului Constantin Ioniță, unul dintre oamenii care se află în spatele acestei realizări, sper ca astfel de evenimente să aibă loc cât mai des în România.

Update 29.10.2016 – Mesaj din partea domnului Constantin Ioniță: „Ar fi de precizat că ideea proiectului ”Bustul regelui dac Decebal în Moldova” s-a născut prin anul 2008, în rândul membrilor Fundației de Inforenergetică ”Sfântul Apostol Andrei”, Filiala Iași, entuziasmați de scopul fundației menționat în statut: refacerea unității spirituale a neamului românesc, care a inițiat și susținut realizarea modelului de ipsos de către sculptorul Asandi Simion din Comănești, după care s-au turnat în bronz cele două busturi gemene, la S.C. ”Rancon” S.R.L., Iași, primul în iulie 2011, cu contribuția financiară a fundației și a susținătorilor acestui vis măreț, al doilea în 2013, prin contribuția gen.(r) Mircea Chelaru, Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, alături de primarul Zlatnei d-l Silviu Ponoran și alți cinstitori ai strămoșilor neamului românesc.”

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns