Secretele gastronomiei chinezesti care te vor surprinde

Categories LifestylePosted on

Una dintre cele mai interesante bucatarii din lume este, fara indoiala, chinezeasca, este alcatuita dintr-o mare varietate de arome si produse care sunt foarte reprezentative pentru fiecare regiune.

Mancarurile care se consuma cel mai mult cauta sa obtina un echilibru intre cele cinci arome de baza: dulce, acru, amar, sarat, umami. Prezentarea bucatelor este, de asemenea, foarte importanta pentru aceasta cultura. Unele retete sunt facute numai in scop terapeutic, cum ar fi aripioarele de rechin sau cuiburile randunelelor, care au ingrediente insipide, dar care pot fi foarte bune pentru sanatatea ta.

Experimentarea gastronomiei unei tari necesita curiozitate, timp si un pic de curaj. Fiecare cultura are obiceiurile sale si, in ochii unui strain, pot parea ciudate si chiar neplacute. Nu ar fi neobisnuit ca un englez sa simta repudierea stiind ca in Argentina se mananca maruntaiele vacii. Un bolivian poate respinge o portie de melci francezi, iar un italian ar fi ingrozit de o farfurie de alge intr-un restaurant japonez. Dar, cu putina hotarare si o minte larg deschisa, putem descoperi mancaruri si mancaruri rafinate tipice bucatariilor din locuri indepartate si nu atat de indepartate.

In sudul tarii se cauta, prin pregatirea anumitor retete, sa completeze medicina chineza cu unele feluri de mancare reci.

Componenta de baza a acestei gastronomii este orezul, este unul dintre alimentele considerate ca unificator al multor feluri de mancare din bucataria chineza. Exista multe soiuri de orez bazate pe regiunea in care ne aflam.

Produsele create din grau sunt si ele numeroase, printre cele principale gasim chifle si paste. Graul este consumat mai la nord in China, o zona in care consumul de orez nu este la fel de predominant. O alta curiozitate este ca supa se serveste la sfarsitul mesei, pentru a termina de satisfacut mesenii. Obiceiul de a servi mai intai supa este occidental si a devenit o traditie in timpurile moderne.

In China cu greu vezi oameni vegetarieni, daca gasesti unii, de obicei este de origine budista.

Ceaiul este cea mai consumata bautura din tara . Berea si alcoolul din orez sunt servite doar la petreceri si sarbatori. In mesele care se servesc in fiecare zi, bauturile nu sunt servite, singurul mod de a-ti potoli setea este cu bulionele si supele. Laptele este greu folosit in bucataria chineza, din cauza numarului de cazuri de intoleranta la lactoza care este frecvent in tarile asiatice.

Curiozitati ale gastronomiei chinezesti care va vor aduce mai aproape de cultura sa

Se poate spune ca bucataria chineza este impartita in diferite provincii sau regiuni: Shanghai, Canton, Sichuan si Dongbei. Gastronomia sa este atat de spectaculoasa incat putem gasi o mare diversitate de ingrediente , tehnici de taiere uimitoare, o mare varietate de condimente si condimente si metode de gatit foarte variate. Toate acestea formeaza o bogatie gastronomica atat de incredibila, incat merita sa o cercetam si sa nu mai vorbim sa o degustam.

Tacamurile nu exista in civilizatia chineza. De fapt, mancarea este un ritual de sociabilitate in care mesenii impart mancarea cu ajutorul lingurilor si a betisoarelor chinezesti . In acest fel, cel mai obisnuit este sa mancam impreuna in jurul unei mese rotunde, cu o farfurie mare chiar in centru care se roteste pentru a putea lua din diferitele farfurii mici pe care le aduna.

In bucataria estica nu exista o comanda sau o scara de feluri de mancare ca in vest. Ceea ce cauta este echilibrul perfect dintre sarat, acru, dulce, picant si amar si totul este luat in acelasi timp.

Daca suntem obisnuiti sa bem apa in timpul pranzului sau cel mult o bautura racoritoare sau un pahar de vin, ei folosesc de obicei ceaiul , bautura lor prin excelenta.

Cel mai curios lucru despre bucataria cantoneza este ca se utilizeaza o multitudine de ingrediente si metode de preparare. In provincia Guangdong din sudul Chinei, bucatarii profita de obicei de aroma alimentelor naturale pe care le folosesc, fara a depasi utilizarea condimentelor pentru a nu o modifica. In bucataria sud-estica, alimentele proaspete sunt adesea aburite si prajite pentru a elimina greutatea, asa cum este cazul dim sumului facut in multe moduri.

In bucataria din Shanghai, legumele proaspete si materiile prime din mare, cum ar fi pestele sau crustaceele, sunt adesea folosite. De obicei folosesc in preparate sos de soia, dulce si acru, vin de orez si zahar. Unele dintre cele mai caracteristice feluri de mancare ale sale sunt rata de soia, carnea de porc dulce si acra sau crabul aburit.

In bucataria Sichuan , pe de alta parte, in sud-estul tarii, mancarea este de obicei picanta si picanta si nu toti calatorii se potrivesc bine ei. Ingredientele care fac parte din prepararea de baza a bucatariei sale sunt pasta de chili, usturoi, piper si ghimbir, desi piperul Sichuan este cunoscut in intreaga lume. Unele dintre retetele sale vedeta sunt rata mandarina , vita de ardei Sichuan sau Hot Pot.

In ceea ce priveste bucataria din Dongbei (o zona geografica care se invecineaza cu tari precum Coreea de Nord, Mongolia sau Rusia), retetele lor sunt foarte gustoase si puternice pentru a rezista climatului sau rece si dur. Unele dintre specialitatile sale sunt puiul prajit cu legume, porc prajit, jiaozi (galuste), Di San Xiang (un fel de mancare care combina ardei, vinete, cartofi si sos de soia) si chiar pestele crud , ceva nu foarte frecvent in bucataria chineza.

Lasă un răspuns