Bursa de la Varsovia va cumpara 65% din bursa armeana de valori

Categories EconomiePosted on

Bursa de la Varsovia (GPW) a semnat o foaie de termen cu Banca Centrala a Armeniei (CBA) privind negocierile pentru preluarea unei actiuni majoritare de 65% in Bursa de Valori din Armenia (AMX).

Aceasta fisa de termeni nu este inca obligatorie din punct de vedere juridic, deoarece termenii finali ai achizitiei vor depinde de rezultatele procesului de due diligence si de aprobarile corporative necesare.

„Relatiile stabilite intre GPW si Banca Centrala a Armeniei sunt vesti bune pentru ambele parti ale acordului. Multe sectoare ale economiei Armeniei cauta investitii de calitate, astfel incat tara sa aiba un potential imens de crestere ”, a declarat Jacek Sasin, vicepremierul polonez si ministrul activelor de stat. „Este relevant, de asemenea, faptul ca Polonia promoveaza pietele emergente. Aceasta este o directie buna. ”

Dupa semnarea fisei de termeni care defineste cadrul pentru negocieri, urmatorul pas pentru GPW este acela de a-si efectua due diligence-ul, precum si de a elabora un plan de dezvoltare pe cinci ani pentru bursa armeana de valori mobiliare.

„Sunt sigur ca experienta vasta si competentele dobandite de Bursa de la Varsovia in ultimii 30 de ani vor asigura o relatie stransa si fructuoasa cu piata financiara din Armenia”, a declarat Dominik Kaczmarski, presedintele consiliului de supraveghere al Bursei de Valori din Varsovia.

Ca parte a analizei sale anterioare fisei de termeni, GPW a definit deja o lista de peste o duzina de proiecte strategice potentiale care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a AMX. Domeniile cheie includ implementarea de solutii inovatoare bazate pe tehnologie de ultima generatie, organizarea comertului cu marfuri, suport pentru listarea duala a emitentilor GPW si AMX si furnizarea unei platforme moderne de tranzactionare.

„Putem vedea multe domenii in care am putea avansa dezvoltarea pietei de capital din Armenia. Domeniile principale includ digitalizarea si automatizarea proceselor, care sunt acum pilonii cheie ai burselor de valori din economiile dezvoltate. Achizitia potentiala a AMX ne-ar ajuta sa ne extindem serviciile si sa intensificam implementarea strategiei # GPW2022. Pe de alta parte, ar deschide know-how-ul grupului GPW catre bursa de valori mobiliare din Armenia ”, a subliniat Marek Dietl, presedintele consiliului de administratie al GPW.

Veniturile consolidate ale Grupului AMX se ridica la 6,4 milioane de zloty (aproximativ 1,4 milioane de euro), EBITDA 448.840 euro si profitul net la 291.756 euro. O evaluare preliminara neobligatorie a capitalului propriu al Bursei de Valori Armene este egala cu valoarea contabila a companiei de 5,8 milioane zloty, in jur de 1,3 milioane euro.

„Ne bucuram ca am ajuns la un acord cu privire la cadrul de baza al viitoarei noastre cooperari cu Bursa de Valori din Varsovia. Aceasta tranzactie reciproc avantajoasa are o importanta strategica pe termen lung pentru ambele parti si, de asemenea, suntem bucurosi sa afirmam ca vedem GPW ca partenerul care impartaseste viziunea noastra pentru dezvoltarea viitoare a pietelor de capital ”, a declarat Martin Galstyan, presedintele CBA.

In prezent, bursa armeana de valori mobiliare organizeaza comertul cu instrumente financiare si opereaza o casa de compensare si o institutie de decontare pentru tranzactiile cu instrumente financiare din Armenia. Are sediul central in capitala tarii, Erevan. In acest moment, Banca Centrala a Armeniei detine 85% din AMX, restul fiind actiunile de trezorerie ale AMX. Conform termenului, CBA isi va mari pachetul de actiuni la 90% si, ulterior, va vinde 65% din AMX la Bursa de la Varsovia. Odata incheiata tranzactia, CBA va detine 25% din bursa, restul de 10% urmand sa fie directionat catre o terta parte care va fi numita de Bursa de la Varsovia.

Lasă un răspuns