Sâmbătă, 20 aprilie, mergem la Argedava (lângă Bucureşti).Te aşteptăm alături de noi

Categories ArheologiePosted on

un articol de Valentin Roman

La doar câţiva kilometri de Bucureşti, uitată, cu multe secrete ascunse încă în pământ, găsim Argedava, locul de unde Burebista, măreţul rege get a condus statul cu cea mai mare întindere din istoria noastră ca popor.

Cercetată încă din vremea lui Vasile Pârvan, dava de pe Argeş a fost, ulterior, o adevărată victimă a unor cercetători care, în ultimele decenii, au săpat aici haotic, distrugând, aşa cum povestesc unii săteni din Popeşti, unele vestigii extrem de interesante, printre care şi nişte lespezi ce conţineau o formă de…scriere.

Astăzi, locul în care în urmă cu mai bine de 2.000 de ani exista un centru administrativ, politic şi social de o mare importanţă în contextul epocii este părăsit. Nu veţi vedea aici nici ziduri, nici construcţii, nici măcar vreun indicator sau panou care să va informeze cu privire la istoria zonei.

Doar sătenii bătrâni vă mai pot povesti legendele vechi despre oraşul lui Burebista, iar fragmentele ceramice milenare, ce pot fi găsite la tot pasul, mai arată că aici, cândva, strămoşii noştri vieţuiau, munceau, creau şi se rugau.

Va propun să mergem împreună în acest loc încărcat de istorie şi să evadăm, pentru câteva ore, din freamătul oraşului. Vă dau întâlnire sâmbătă, 20 aprilie, la Piaţa Muncii (aveţi foto ataşat, cu locul întâlnirii), la ora 14:00.Important: cel mai târziu la ora 14:15 se va pleca, va rog să nu întârziaţi! Telefon contact:0731.312.925

Cu această ocazie ne vom cunoaşte, vom vorbi despre istoria locului pe care îl vizităm, vă voi prezenta proiectele noastre de viitor şi vom lega, de ce nu, noi prietenii şi colaborări.

Vă rog să veniţi cu maşinile personale cât mai mulţi dintre voi, astfel încât cei ce nu dispun de autoturism să poată găsi un loc liber la altcineva şi nimeni să nu fie lăsat în urmă. Întoarcerea la Bucureşti va fi în jurul orei 17:00. Distanţa Bucureşti-Popeşti (Argedava): aproximativ 25 km.

Anul trecut, zeci de persoane au răspuns apelului nostru. Mai jos, un scurt montaj video de la acea mică excursie.

13 comments

 1. Bravo!!! ce frumos eu as participa cu cea mai mare placere sa te afli intr-un loc atit de mirific, dar din pacate sunt prea departe si pot doar sa urmaresc actiunile voastre numai de la distanta,sper sa participe cit mai multi adepti al acestui proiect,si sa se simta mindri ca pot contribui chiar si cu prezenta acolo, ii salut pe toti cei care participa si ii rog sa se bucure si pentru mine chiar daca numai pentru o clipa!!!! va doresc o zi plina de soare si sa va bucurati de maretia acelui loc minunat!!!!!! Hai sa dam mina cu mina cei cu inima romana !!!!

 2. Tristi, pusi pe ganduri si profund neputinciosi.Initiativele de recunostere a acestor locuri uitate de contemporani este demna de subliniat.Veniti cu bucureatenii si la Costesti-Hunedoara, la cetatea de scaun a lui Decebal.E cam departe dar se poate spune ca MERITA.

 3. D-le Roman, va multumesc frumos pentru aceasta zi superba!
  Am aflat multe lucruri interesante si am adus in casa, datorita dv. patru bucati din istoria NEAMULUI MEU.
  Prima mare bucurie din ultimul an si jumatate, si am avut ocazia sa cunosc oameni EXTRAORDINARI!
  Inca o data MULTUMESC FRUMOS si fiti Binecuvantat impreuna cu familia dv.
  O seara si o Duminica frumoasa.
  Cu respect,
  I.M.

 4. a fost super vizita de ieri la Argedava, de asemenea am apreciat calitatile unor persoane care au venit si ei sa viziteze.

  Mult succes la initiativele la care munciti!

 5. Va invidiez putin, dar ma bucur ca posedati acum citeva bucatele din istoria noastra atit de veche milenara, suna minunat sa va bucure privirile de fiecare data cind le admirati.

 6. A fost o placere sa fiu alaturi de dumneavoastra
  Majoritatea persoanelor prezente au avut motivul si contributia personala pentru a fi prezente in aceleasi coordonate spatiu/timp…/…..
  Am citi cu mult interes articole si comentarii referitoare la Argedava.Intre cele citite mi-a atras atentia aceasta pagina:

  http://belsim.files.wordpress.com/2011/08/argedava_2_vasul_de_la_argedava.pdf

  Cu stima pentru dumneavoastra si pentru munca sustinuta intru redesteptarea noastra!

 7. buna traba eu acum am aflat despre voi si pot sa spun ca sant chiar sincer stupefiat de ce am putut sa invat la scoala la fel ca multi alti traiam cu impresia ca am fost romanizati dar acum multumita voua sa terminat cu asta si a-si dori chiar sa ajut cumva si sa particip cumva alaturi de voi va multumesc

 8. In conformitate cu STUDIUL DE EVALUARE ADECVATĂ
  ”AMENAJAREA RÂURILOR ARGEŞ ŞI DÂMBOVIŢA PENTRU NAVIGAŢIE ŞI ALTE FOLOSINŢE”

  Data întocmirii documentației: 2011

  http://www.anpm.ro/upload/76940_Studiu_eval_adecvata_Arges_Dambovita.pdf

  exista riscul ca Argedava sa fie distrusa definitiv:

  Amplasamentul (sic) lucrări:
   Cursul râului Argeş aval de lacul Mihăileşti – Cornetu şi cursul râului Dâmboviţa aval de podul de pe şoseaua de centură a municipiului Bucureşti, pe teritoriul judeţelor Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi

  Obiectivele acestui proiect sunt următoarele:

  […]

  Punerea sub control şi tranzitarea debitelor de viitură cu valori de calcul de cca. 1.300 m3/s aval de acumularea Mihăileşti – Cornetu, […]

  I.1.c. Descrierea:

  Prezentul studiu de fezabilitate are în vedere cursul râului Argeş pe sectorul cuprins între Dunăre (km 0+000) şi barajul lacului Mihăileşti – Cornetu (km 83+041), portul Bucureşti fiind la km 73+000. Precizăm că racordarea sectorului amenajat pentru navigaţie cu albia cursului natural – îndiguit al râului a fost prevăzută printr-un prag de fund amplasat la km 73+465.

  STAREA ACTUALĂ A LUCRĂRILOR. DISFUNCŢIONALITĂŢI

  Lucrările pentru amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa au fost sistate la începutul anului 1990.

  Pe râul Argeş

  În urma sistării lucrărilor, dat fiind pericolul inundării unor importante suprafeţe de teren şi a localităţilor limitrofe, prin HGR nr.784/1994, pentru râul Argeş s-au prevăzut:
  – realizarea condiţiilor pentru ca în aval de lacul Mihăileşti-Cornetu să poată fi tranzitate viiturile calculate pentru debite având asigurarea de depăşire de 5%, în care scop urma ca breşele existente în diguri să fie închise, iar depozitele de pământ/balast existente în albie să fie evacuate;
  – executarea

  I.4. Resursele naturale necesare implementării PP (preluare de apă, resurse regenerabile, resurse neregenerabile etc.):

  În vederea realizării şenalului navigabil pe râul Argeş, pe toată lungimea amenajată, urmează să se execute un volum total de excavaţii de cca. 16,8 milioane m3, din care dragajele însumează cca. 5,5 milioane m3.

  Realizarea excavaţiilor necesită devieri succesive ale actualului curs al râului, în limita secţiunii de scurgere a râului, fără afectarea unor suprafeţe agricole sau silvice.

  Lucrarea este centrata doar pe protejarea siturilor NATURA 2000 – ROSPA0022/ROSCI0043 – COMANA și ROSPA0038 – DUNĂRE – OLTENIȚA.

  Am pus coordonatele STEREO 70 pe o harta in programul ARCGRIS si a reiesit ca traseul de la Mihailesti urmeaza cursul apei exact pe langa pintenul de deal pe care se afla Argedava.

  Harta o puteti “da jos” de aici:

  http://mab.to/vE9UeVaNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *