Sâmbătă, 20 aprilie, mergem la Argedava (lângă Bucureşti).Te aşteptăm alături de noi

Categories ArheologiePosted on

un articol de Valentin Roman

La doar câţiva kilometri de Bucureşti, uitată, cu multe secrete ascunse încă în pământ, găsim Argedava, locul de unde Burebista, măreţul rege get a condus statul cu cea mai mare întindere din istoria noastră ca popor.

Cercetată încă din vremea lui Vasile Pârvan, dava de pe Argeş a fost, ulterior, o adevărată victimă a unor cercetători care, în ultimele decenii, au săpat aici haotic, distrugând, aşa cum povestesc unii săteni din Popeşti, unele vestigii extrem de interesante, printre care şi nişte lespezi ce conţineau o formă de…scriere.

Astăzi, locul în care în urmă cu mai bine de 2.000 de ani exista un centru administrativ, politic şi social de o mare importanţă în contextul epocii este părăsit. Nu veţi vedea aici nici ziduri, nici construcţii, nici măcar vreun indicator sau panou care să va informeze cu privire la istoria zonei.

Doar sătenii bătrâni vă mai pot povesti legendele vechi despre oraşul lui Burebista, iar fragmentele ceramice milenare, ce pot fi găsite la tot pasul, mai arată că aici, cândva, strămoşii noştri vieţuiau, munceau, creau şi se rugau.

Va propun să mergem împreună în acest loc încărcat de istorie şi să evadăm, pentru câteva ore, din freamătul oraşului. Vă dau întâlnire sâmbătă, 20 aprilie, la Piaţa Muncii (aveţi foto ataşat, cu locul întâlnirii), la ora 14:00.Important: cel mai târziu la ora 14:15 se va pleca, va rog să nu întârziaţi! Telefon contact:0731.312.925

Cu această ocazie ne vom cunoaşte, vom vorbi despre istoria locului pe care îl vizităm, vă voi prezenta proiectele noastre de viitor şi vom lega, de ce nu, noi prietenii şi colaborări.

Vă rog să veniţi cu maşinile personale cât mai mulţi dintre voi, astfel încât cei ce nu dispun de autoturism să poată găsi un loc liber la altcineva şi nimeni să nu fie lăsat în urmă. Întoarcerea la Bucureşti va fi în jurul orei 17:00. Distanţa Bucureşti-Popeşti (Argedava): aproximativ 25 km.

Anul trecut, zeci de persoane au răspuns apelului nostru. Mai jos, un scurt montaj video de la acea mică excursie.

Lasă un răspuns