Străinii au venit la Hândreşti. Vor gazele de şist

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman

 

În timp ce noi încercăm să demarăm un şantier arheologic care să vizeze o cercetare în amănunt a zonei satului Hândreşti, comuna Oţeleni din judeţul Iaşi, străinii doresc să foreze aici pentru gaze de şist. Arealul despre care vorbim dovedeşte un mare potenţial arheologic în ceea ce priveşte urme ale culturii Cucuteni, poate cea mai importantă cultură sedentară a Europei neolitice.

Urmele de locuire umană în acest spaţiu coboară în timp până în preajma mileniului V î.Hr. şi poate chiar mai departe. Vorbim de hectare întregi pe care urmele cucuteniene şi din epoca geto-dacică sunt vizibile la suprafaţă, fie prin fragmente ceramice sau urme de locuinţe.

Vă redăm, mai jos, un articol preluat de pe http://www.bzi.ro

 

Străinii şi gazele de şist

 

La granita dintre doua comune din sudul judetului Iasi, o firma straina a realizat in ultimii doi ani o serie de prospectiuni si a descoperit un zacamant de hidrocarburi • Regal Petrolium  este o subsidiara a unei societati britanice • “Inca nu au venit la primarie sa discute despre exploatarea zacamantului de gaze. Din sursele mele am aflat ca au dat peste gaze naturale. S-ar parea ca este vorba despre gaze de sist”, a declarat Ciprian Aiojoaiei, primarul comunei Oteleni

Prospectiunile au fost realizate in ultimii ani pe teritoriul comunelor Strunga si Oteleni. Poate ca nu intamplator, zacamintele de hirdrocarburi au fost descoperite la o distanta foarte mica de izvoarele minerale de la Strunga, de altfel foarte bogate in sulf. Pana acum 25 de ani, aceste izvoare de apa minerala au fost folosite la tratamente balneare in cadrul Statiunii Strunga, care a fost celebra in toata Europa. Din punct de vedere geologic, descoperirea unor zacaminte de hidrocarburi a fost insotita intotdeauna si de aparitia unor depozite subterane de sulf.

In acest caz, desi firma respectiva a prospectat solul celor doua comune cautand in special petrol, s-ar parea ca a dat peste un zacamant de gaze naturale. “Inca nu au venit la primarie sa discute despre exploatarea zacamantului de gaze. Din sursele mele am aflat ca au dat peste gaze naturale. S-ar parea ca este vorba despre gaze de sist”, a declarat Ciprian Aiojoaiei, primarul comunei Oteleni.

Firma se numeste Regal Petrolium Romania SRL si este o subsidiara a unei companii britanice care activeaza in domeniul petrolier. Aventura acestei firme in judetul Iasi a demarat in anul 2007, cand reprezentantii acesteia  s-au prezentat la sediile primariilor celor doua comune pentru a solicita informatii legate de proprietarii de terenuri dintr-o anumita zona forestiera, aflata la granita dintre cele doua comune. Este vorba despre o zona din satul Handresti, comuna Oteleni.

Prospectiunile au demarat efectiv in anul 2011, dupa ce firma respectiva a inchiriat cateva zeci de hectare de teren de la satenii care aveau proprietati in zona respectiva, adica sase familii care detineau cele cateva zeci de hectare teren. Pentru perioada in care au fost efectuate prospectiunile, familiile respective au primit de la Regal Petrolium Romania SRL o chirie de 40 de milioane lei vechi pe luna.

Au fost facute investitii considerabile pentru realizarea prospectiunilor. Fiind vorba de un teren accidentat, au fost necesare investitii pentru realizarea unei cai de acces. Au fost folositi zeci de specialisti si muncitori. Desi unii localnici au dorit sa se angajeze la firma respectiva, sa lucreze in locul unde se efectuau forarile, s-ar parea ca au fost refuzati.

Satenii au tras concluzia ca nu sunt primiti sa lucreze, deoarece acestia doreau ca totul sa se desfasoare in mare secret, miza economica a ceea ce urma sa se descopere fiind foarte mare. “Eu le-am inchiriat bucata mea de teren si mi-au platit corect. Dar am cerut sa ma angajez la ei. Nu m-au primit. Vreau sa spun ca m-a impresionat deplasarea de forta de munca si de tehnologie atunci cand au inceput forarile. Au ridicat un mic oras in locul acela unde au facut forari. Lucrau sute de muncitori adusi din alte parti. Nu stim de unde erau adusi, nu prea aveam voie sa ne apropiam de locul respectiv. Forarile au durat cateva luni”, a spus Vasile Carca, unul din oamenii din satul Handresti, in perioada in care se efectuau prospectiunile. Satenii stiu ca firma respectiva a forat pana la o adancime de peste 3.000 de metri.

Potrivit presei centrale, Regal Petrolium este de altfel firma care a vandut in anul 2011 catre grupul Chevron drepturile de exploatare pentru zacamintele de gaze de sist din zona Barlad pentru suma de 25 de milioane de dolari. Tot potrivit presei centrale, Regal Petroleum Romania mai detinea 50 la suta din drepturile asupra perimetrului Suceava, dezvoltat de Aurelian Oil and Gas.  

 

Implică-te! Fără reacţia ta, istoria îţi va fi distrusă

 

Asociaţia Geto-Dacii,  în colaborare cu Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, reprezentată de domnul profesor doctor Vasile Cotiugă,  şi profesorul Vasilencu Mihai de la şcoala generală din Hândreşti, cel care ne-a sesizat situaţia din zonă, susţine o campanie de cercetare la Hândreşti, ce va fi demarată în luna august a acestui an. Pentru a reuşi organizarea unui şantier de anvergură în această locaţie, avem nevoie de sprijinul vostru, fie că vă puteţi implica în activitatea de voluntariat, prin donaţii sau promovare.

Istoria naţională este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi. Nu mai este timp pentru ezitări. Deja situri importante, precum Tărtăria sau Turdaş au fost distruse în urma unor lucrări de infrastructură. Perpetuarea stării de impasibilitate din parte românilor înseamnă încă un pas înainte pentru cei ce doresc să ne îngroape trecutul şi să facă din noi un popor supus, cu capul plecat, docil şi fără conexiune cu acest spaţiu geografic.  Ia atitudine şi nu lăsa ca moştenirea strămoşilor să fie uitată!

Dacă doreşti să ajuţi la susţinerea şantierului arheologic de la Hândreşti, organizat de Asociaţia Geto-Dacii şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi acum o poţi face şi prin SMS. Trimite un SMS cu textul DECEBAL şi adresa ta de e-mail la 7472, tarif 10 E+TVA/SMS (număr valabil în reţelele Orange şi Vodafone) sau la 7611, tarif 10 E+TVA/SMS (valabil în reţeaua Cosmote) şi vei primi o carte despre istoria noastră antică în format electronic. Poti sa contribui si cu 5 euro/SMS  trimitand textul BUREBISTA prin mesaj la 7472, indiferent de reteaua pe care o folosesti. 

Poţi sprijini proiectul Hândreşti şi prin donaţii directe în conturile deschise la BCR:

Cont RON – RO64RNCB0746131680410001

Cont EUR – RO37RNCB0746131680410002

Cont USD – RO10RNCB0746131680410003

Pentru donaţii din afara României, s-ar putea să vi se ceara codul SWIFT. Acesta este RNCB RO BU.

sau prin donaţii efectuate prin Paypal, accesand site-urile noastre www.adevaruldespredaci.ro şi www.geto-dacii.ro, prin click pe butonul Donate, prin Western Union sau Poştă (mandat on-line)

 

Lasă un răspuns