Străinii au venit la Hândreşti. Vor gazele de şist

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman

 

În timp ce noi încercăm să demarăm un şantier arheologic care să vizeze o cercetare în amănunt a zonei satului Hândreşti, comuna Oţeleni din judeţul Iaşi, străinii doresc să foreze aici pentru gaze de şist. Arealul despre care vorbim dovedeşte un mare potenţial arheologic în ceea ce priveşte urme ale culturii Cucuteni, poate cea mai importantă cultură sedentară a Europei neolitice.

Urmele de locuire umană în acest spaţiu coboară în timp până în preajma mileniului V î.Hr. şi poate chiar mai departe. Vorbim de hectare întregi pe care urmele cucuteniene şi din epoca geto-dacică sunt vizibile la suprafaţă, fie prin fragmente ceramice sau urme de locuinţe.

Vă redăm, mai jos, un articol preluat de pe http://www.bzi.ro

 

Străinii şi gazele de şist

 

La granita dintre doua comune din sudul judetului Iasi, o firma straina a realizat in ultimii doi ani o serie de prospectiuni si a descoperit un zacamant de hidrocarburi • Regal Petrolium  este o subsidiara a unei societati britanice • “Inca nu au venit la primarie sa discute despre exploatarea zacamantului de gaze. Din sursele mele am aflat ca au dat peste gaze naturale. S-ar parea ca este vorba despre gaze de sist”, a declarat Ciprian Aiojoaiei, primarul comunei Oteleni

Prospectiunile au fost realizate in ultimii ani pe teritoriul comunelor Strunga si Oteleni. Poate ca nu intamplator, zacamintele de hirdrocarburi au fost descoperite la o distanta foarte mica de izvoarele minerale de la Strunga, de altfel foarte bogate in sulf. Pana acum 25 de ani, aceste izvoare de apa minerala au fost folosite la tratamente balneare in cadrul Statiunii Strunga, care a fost celebra in toata Europa. Din punct de vedere geologic, descoperirea unor zacaminte de hidrocarburi a fost insotita intotdeauna si de aparitia unor depozite subterane de sulf.

In acest caz, desi firma respectiva a prospectat solul celor doua comune cautand in special petrol, s-ar parea ca a dat peste un zacamant de gaze naturale. “Inca nu au venit la primarie sa discute despre exploatarea zacamantului de gaze. Din sursele mele am aflat ca au dat peste gaze naturale. S-ar parea ca este vorba despre gaze de sist”, a declarat Ciprian Aiojoaiei, primarul comunei Oteleni.

Firma se numeste Regal Petrolium Romania SRL si este o subsidiara a unei companii britanice care activeaza in domeniul petrolier. Aventura acestei firme in judetul Iasi a demarat in anul 2007, cand reprezentantii acesteia  s-au prezentat la sediile primariilor celor doua comune pentru a solicita informatii legate de proprietarii de terenuri dintr-o anumita zona forestiera, aflata la granita dintre cele doua comune. Este vorba despre o zona din satul Handresti, comuna Oteleni.

Prospectiunile au demarat efectiv in anul 2011, dupa ce firma respectiva a inchiriat cateva zeci de hectare de teren de la satenii care aveau proprietati in zona respectiva, adica sase familii care detineau cele cateva zeci de hectare teren. Pentru perioada in care au fost efectuate prospectiunile, familiile respective au primit de la Regal Petrolium Romania SRL o chirie de 40 de milioane lei vechi pe luna.

Au fost facute investitii considerabile pentru realizarea prospectiunilor. Fiind vorba de un teren accidentat, au fost necesare investitii pentru realizarea unei cai de acces. Au fost folositi zeci de specialisti si muncitori. Desi unii localnici au dorit sa se angajeze la firma respectiva, sa lucreze in locul unde se efectuau forarile, s-ar parea ca au fost refuzati.

Satenii au tras concluzia ca nu sunt primiti sa lucreze, deoarece acestia doreau ca totul sa se desfasoare in mare secret, miza economica a ceea ce urma sa se descopere fiind foarte mare. “Eu le-am inchiriat bucata mea de teren si mi-au platit corect. Dar am cerut sa ma angajez la ei. Nu m-au primit. Vreau sa spun ca m-a impresionat deplasarea de forta de munca si de tehnologie atunci cand au inceput forarile. Au ridicat un mic oras in locul acela unde au facut forari. Lucrau sute de muncitori adusi din alte parti. Nu stim de unde erau adusi, nu prea aveam voie sa ne apropiam de locul respectiv. Forarile au durat cateva luni”, a spus Vasile Carca, unul din oamenii din satul Handresti, in perioada in care se efectuau prospectiunile. Satenii stiu ca firma respectiva a forat pana la o adancime de peste 3.000 de metri.

Potrivit presei centrale, Regal Petrolium este de altfel firma care a vandut in anul 2011 catre grupul Chevron drepturile de exploatare pentru zacamintele de gaze de sist din zona Barlad pentru suma de 25 de milioane de dolari. Tot potrivit presei centrale, Regal Petroleum Romania mai detinea 50 la suta din drepturile asupra perimetrului Suceava, dezvoltat de Aurelian Oil and Gas.  

 

Implică-te! Fără reacţia ta, istoria îţi va fi distrusă

 

Asociaţia Geto-Dacii,  în colaborare cu Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, reprezentată de domnul profesor doctor Vasile Cotiugă,  şi profesorul Vasilencu Mihai de la şcoala generală din Hândreşti, cel care ne-a sesizat situaţia din zonă, susţine o campanie de cercetare la Hândreşti, ce va fi demarată în luna august a acestui an. Pentru a reuşi organizarea unui şantier de anvergură în această locaţie, avem nevoie de sprijinul vostru, fie că vă puteţi implica în activitatea de voluntariat, prin donaţii sau promovare.

Istoria naţională este o responsabilitate a fiecăruia dintre noi. Nu mai este timp pentru ezitări. Deja situri importante, precum Tărtăria sau Turdaş au fost distruse în urma unor lucrări de infrastructură. Perpetuarea stării de impasibilitate din parte românilor înseamnă încă un pas înainte pentru cei ce doresc să ne îngroape trecutul şi să facă din noi un popor supus, cu capul plecat, docil şi fără conexiune cu acest spaţiu geografic.  Ia atitudine şi nu lăsa ca moştenirea strămoşilor să fie uitată!

Dacă doreşti să ajuţi la susţinerea şantierului arheologic de la Hândreşti, organizat de Asociaţia Geto-Dacii şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi acum o poţi face şi prin SMS. Trimite un SMS cu textul DECEBAL şi adresa ta de e-mail la 7472, tarif 10 E+TVA/SMS (număr valabil în reţelele Orange şi Vodafone) sau la 7611, tarif 10 E+TVA/SMS (valabil în reţeaua Cosmote) şi vei primi o carte despre istoria noastră antică în format electronic. Poti sa contribui si cu 5 euro/SMS  trimitand textul BUREBISTA prin mesaj la 7472, indiferent de reteaua pe care o folosesti. 

Poţi sprijini proiectul Hândreşti şi prin donaţii directe în conturile deschise la BCR:

Cont RON – RO64RNCB0746131680410001

Cont EUR – RO37RNCB0746131680410002

Cont USD – RO10RNCB0746131680410003

Pentru donaţii din afara României, s-ar putea să vi se ceara codul SWIFT. Acesta este RNCB RO BU.

sau prin donaţii efectuate prin Paypal, accesand site-urile noastre www.adevaruldespredaci.ro şi www.geto-dacii.ro, prin click pe butonul Donate, prin Western Union sau Poştă (mandat on-line)

 

16 comments

 1. Of Doamne pune mâna Ta, pe jugul nost,
  Ca doar aşa noi om mai şti , de adăpost.
  Lasă să fim a tale mândre rândunele.
  Din nou mai dă-ne zăci de porunci grele.

  Şi-o palmă dă din când în când, să ne trezim
  Ca să vedem ce-ai poruncit şi când, razim
  Increderea ce me-a rămas în cerul Tău
  Ca mulţi şi răi s-au strâns acum, în jurul meu.
  …………………………..

 2. Avem necaz şi mult şi greu, şi munţii au secat
  De crengi şi râul nu-i şuvoi şi mi-e păcat
  De fraţii mei, că-s slabi şi goi ,bunicii morţi
  Cu zile de trăit, amarul ăst de viaţă după porţi.

 3. Ne-au distrus cultura si traditiile cu mizeriile ieftine gen Mc Donalds ale globalizarii. Acum ne distrug complet istoria si ne lasa fara identitate,doar ca sa ne jefuiasca. Ne transforma dintr-o natie cu un trecut de mii de ani, care a rezistat unor imperii in fata carora a tremurat lumea, intr-o gloata dezorganizata , o turma buna de muls ,fara teluri, fara sperante, vise, trecut sau viitor.
  Ne luptam intre noi pentru gunoaie impachetate lucitor si prezentate artistic, uitand ca singur nu reuseste nimeni intr-o lume in care toti vor sa reuseasca. Trebuie sa trezim mai multi romani, sa ne opunem in masa jafului. Spuneti NU jafului de la Rosia Montana ! Spuneti NU exploatarii gazelor de sist !

 4. Buna ziua!
  Este LIMPEDE CA SUNT PE UN TEREN PUSTIU, FARA LOCUITORI, o mare parte a Romanilor sunt TEMBELIZATI.
  Ma sperie perspectiva, privind in viitor ROMANIA s-ar putea sa nu mai existe, suntem VANATI, de fapt, ISTORIA NOASTRA ESTE VANATE, NE SUNT TAIATE RADACINILE, iar politicienii SUNT VANDUTI!
  Voi incepe si eu o CAMPANIE, SPER SA TINA, DE TREZIRE A MOLDOVENILOR MEI!
  O zi frumoasa si rodnica.
  I.M.

 5. Nu stiu de ce nu se incearca ceva mai de amploare. Promovarea miscarii trebuie sa fie mult mai intensa ca va prinde si intr-un final va trezi mai multe constiinte. Deocamdata suntem putini cei care avem o gandire patriotica si oarecare acces la informatiile de genul. Trebuie sa ne unim, doar atunci vom izbuti sa ne luam inapoi ce e al nostru.

 6. Hai sa ne unim, incepem prin distribuirea articolului, prin strangerea de fonduri pentru salvarea patrimoniului national, ne coalizam si formam o forta.Promovam o politica national protectionista,gravitam in jurul notiunii de patriotism si ar trebui ca cineva cu intentii bune sa ia initiativa de a ne uni intr-un front comun. Sa avem intalniri si sa sprijinim bunele intentii.Putem incepe prin a ne alatura chiar acestei asociatii adevarul despre daci! Este un inceput!!!

 7. naucitor ce am citit aici…Regal petrolium a vindut drepturile de exploatare lui chevron…adica au dreptul de exploatare,pe care cand, de la cine si cu cat l-au cumparat?si de ce suntem aburiti chiar de catre ponta,ca explorare nu inseamna EXPLOATARE…SI AVETI GRIJA UNDE SAPATI,TERENUL ADICA PAMANTUL NOSTRU STRAMOSESC,S-AR PUTEA SA FIE DEJA INCHIRIAT…SAU VINDUT?macar cei care s-au lacomit la bani stiu ce au semnat?RUSINE si REVOLTATOR este tot ce mai pot sa spun

 8. Deja sunteţi parte a Frontului Renaşterii prin faptului că aţi ocupat poziţii de-a lungul sectorul Dacic. În flancul stâng aveţi “Ziarişti Online”, iar în flancul drept steagurile Inorogului Vlah şi o grupare basarabeană.

 9. Bineinteles…la ei in tara au interzis forarile pentru extragerea gazelor de sist…SUA se numara printre statele care au incetat productia de gaze, renuntand in 2010 la explorarile in Marcellus, un camp de exploatare situat pe teritoriul statelor Virginia, New Jersey, Ohio, New York si Pennysilvania. Printre motivele care au determinat incetarea productiei, se numara scurgerile de metan in apa
  subterana.
  In iulie 2011, Franta a devenit prima tara care a interzis fracturarea hidraulica prin lege, iar in Marea Britanie au fost suspendate toate exploatarile si productia de gaz de sist din cauza a mai mult de 50 de cutremure in Lancashire.
  Noi ce putem face??cum ii oprim?

 10. eu numai am cuvinte , pt ei totul este posibil in tara noastra! eu nu vad sanse de reusita impotriva lor, pt ca rominii sunt f supusi patronilor , politiei , jandarmilor. cu vorba nu se scot rominii din casa.eu am doar o credinta: daca cumva strabunii nostrii Dacii au fost poporul care a vazut cu ochii lor pe Zeii din cer, si daca aceste civilizatii avansate au lasat vreo promisiune legata de viitor pt teritoriul si neamul nostru, atunci numai acestia ne vor scoate din mocirla golbalizarii!,

 11. Inca nu reusesc sa-mi dau seama de ce totul se intampla, si de ce nu exista conducatori care sa apere interesele neamului nostru. Dar cred ca totul se intampla din cauza noastra, daca acea societate s-ar fi presentat in fata portii mele si oricat de multi bani mi-ar fi oferit i-as fi refuzat. Cu cat ar fi pulsat mai mult cu atat mi-as fi dat seama ca pamantul meu are o valoare de cel putin o 100 de ori mai mare si ca mi-ar ascunde ceva, dar banii sunt ochiul dracului pentru multi. Nu vindeti si nu inchiriati la nimeni, deschideti ochii si treziti-va, odata ce va iau pamantul nu mai puteti face nimic.La lupta!!!, e unica noastra salvare. Cu stima si respect, Traiasca Dacia Libera!

 12. Romania a avut politicieni mari si buni , care au tras cu poporul lor . Insa romanii i-au uitat prea repede , aruncandu-i la groapa de gunoi a istoriei . Sunt atatea exemple : Tudor Vladimirescu , Corneliu Codreanu , Ion Antonescu . Nu avem conducatori care sa traga cu neamul lor fiindca nu avem conducatori in stare sa se lase rastigniti , adica sa aleaga sacrificiul in locul argintilor . Asta e marea problema : Politicianul care este hristos mincinos si care in loc sa aleaga rastignirea , alege argintii , exact ca si Iuda . Niste iude sunt toti politicienii zilei de astazi . Nu avem politicieni crestini , ei sunt crestini doar cu numele . Nu intelegeti ca daca nu se conformeaza dictatelor masonice , in secunda 2 sunt terminati ? Codreanu , Maniu impreuna cu toata elita anticomunista au fost ultimii mari politicieni incoruptibili , care nu s-au lasati ingenuncheati . Codreanu a fost insa singurul care , desi avea posibilitatea scaparii , a ales sa fie omorat , decat sa devina partas la infruptarea masonilor din trupul acestei sarmane tari . Inchipuiti-va politicienii de azi dispusi la sacrificiu :daca unul ar refuza ordinele , nu ar mai eliminat fizic , il vor elimina din scena publica rapid la fel cum au facut si cu Eminescu . Marea noastra problema este ca nu mai avem oameni de rangul lui Eminescu , Vladimirescu , Codreanu , Antonescu , puternici prin deplina lor incoruptibilitate . Politicienii de azi sunt impatimiti la maxim . Ce sa ceri de la Ponta si Crin , doua papusi pe post de maimute ?

 13. Sti tu bine ! Asa e! – daca toti sar uita din punctul tau de vedere ar fi bine !!! Sint de acord cu tine. Este o cale lasata de stramosi ! Au lasat foarte putin. Toate popoarele au incercat sa distruga urma stramosilor. Mai avem sanse totusi . Poate ultima sansa,

 14. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

  Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

  Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

  Video: “GAS LAND” – OTRĂVIREA VOITĂ A APEI
  Un documentar despre METODA FRACŢIONĂRII HIDRAULICE
  http://www.youtube.com/watch?v=kJyZhZcQOLI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *