Primele filmări cu impresionantul Tezaur Dacic din Ucraina…

Categories ArheologiePosted on

Descoperire de excepție făcută de arheologi în Ucraina. Cel mai mare tezaur de aur dacic, după cele de la Sarmisegetuza, a fost scos la lumină într-un sat de lângă granița cu România. Este vorba de bijuterii din aur masiv, vechi de două mii de ani. Cunoscută doar în cercurile ştiinţifice, comoara nu a fost expusă niciodată în public.

Întinsă pe trei hectare şi jumătate, cea mai nordică fortificație ce a aparținut regatelor dacice se află într-o zonă împădurită din satul ucrainean Mala Kopanya, la 30 de kilometri de graniţa cu România. Cetatea a fost descoperită întâmplător la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar săpături au fost făcute sporadic în zonă. Abia în anii ’70 arheologul ucrainean Vjaceslav Kotigorosko a început să studieze sistematic fortificaţia.

“Prima etapă a cetății este legată de epoca lui Burebista, iar a doua perioadă are legătură cu perioada războaielor daco-romane, cu perioada lui Decebal”, spune Vjaceslav Kotigorosko, directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universității Ujgorod.

“În 1977 au început lucrările la cetatea propriu zisă (foto jos); în 2007 este atestat un nou loc, Celenița, unde s-au găsit morminte de incinerație dacică cu foarte multe obiecte”, a detaliat Liuba Irina Horvat, cercetător la muzeul din Satu Mare.

În urmă cu trei ani, la Mala Kopanya a fost scos la lumină un tezaur de aur dacic, cel mai mare după comorile descoperite la Sarmisegetuza.

“Aici avem cele mai mari cantități de aur găsite într-un sit dacic cu excepția Sarmisegetuzei, cele mai grandioase piese din aur”, susţine Liviu Marta, directorul muzeului județean Satu Mare.

Printre pandative şi brăţări din aur a ieşit în evidenţă un colan numit de arheologi “torques”. Acesta s-a păstrat fragmentat în 20 de bucăți, care au în total peste un kilogram. “Aceste podoabe, torques, erau purtate doar de un conducător de rang înalt”, precizează Vjaceslav Kotigorosko.

Piesele sunt păstrate în depozitele muzeului din Ujgorod şi sunt accesibile doar specialiștilor. “Aceste obiecte sunt cunoscute cercetătorilor din circuitul știițific, dar de filmat nu au fost filmate niciodată. Nu au fost expuse pentru că au nevoie de o pază specială și de un loc adecvat”, dezvăluie Josyp Kobal, muzeograf al muzeului din Ujgorod.

Arheologii sunt de părere că la Mala Kopanya este vorba despre un adevărat complex de clădiri, de mare importanţă pentru studiul istoriei dacilor.

“Aici s-au găsit atât de multe materiale cât nu s-a găsit în nicio altă așezare sau cetate, cantitatea de obiecte este enormă”, spune directorul Institutului de Cercetare a regiunii Transcarpatia a Universității Ujgorod.

Din acest motiv, autoritățile ucrainene vor să includă cetatea dacică într-un circuit turistic. “Am vrea să fie vizitabil pentru că avem foarte multe naționalități și confesiuni diferite”, explică Gal Sviatoslav, directorul departamentului de turism Vinohradiv.

Arheologii ucraineni cred că în cetatea de la Mala Kopanya exista chiar şi o monetărie, care așteaptă să fie descoperită.

Vezi video aici: http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Tezaur+dacic+descoperit+in+Ucraina+Digi24+Oradea+va+prezinta+in+

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

2 comments

 1. Vedeți ce poate ascunde pământul nostru străbun?
  În acest timp cei mai mulți dintre arheologii noștril nu văd decât romani, se agață de ei, s-au oprit la ei. Ce nu au aflat de la profesorii lor nu pot accepta și de aceea valorifică în folosul lor, dacă pot, ce găsesc la puținele săpături pe care le fac iar dacă nu, distrug, ascund și denigrează. Sunt lipsiți de dragoste pentru meserie și de pasiune . Se ascund în spatele cuvintelor “nu sunt bani”, iar dacă cineva le flutură un teanc de bancnote eventual verzi se transformă în “Bicilis” când ar putea deveni celebri și bogați prin munca lor, prin comunicările la reviste și congrese internaționale.
  Oare de ce și-au ales să fie arheologi, să fie istorici, să predea istoria noilor generații? Ce modele au avut?
  Istoria noastră și pământul nostru așteaptă o generație de istorici pasionați de această stiință, singura care poate dezvălui adevărul.
  Pasionați de istorie, lăsați orgoliile și uniți-vă toți cei ce v-ați găsit rădăcinile în acest pământ . Strângeți rândurile pentru că sunteți mulți, aveți la dispoziție cenacluri, simpozioane congrese chiar și reviste. Voi sunteți alternative. Ieșiți din amorțeală, acționați.
  Sunt at\tea de aflat!

 2. Am găsit un articol mai vechi în care se vorbeşte foarte frumos despre pasiune şi tenacitate, despre colaborarea dintre arheologii români şi cei ucrainieni şi „rezultatele săpăturilor arheologului Viaceslav Kotigoroşko din aşezarea dacică fortificată de la Mala Kopania, cercetări finanţate printr-un proiect european realizat în parteneriat cu Muzeul judeţean din Satu Mare”.(…) „ Începând din anii 2000 s-a alăturat echipei de cercetare colectivul de arheologi de la Muzeul Judeţean Satu Mare. Cercetările comune au adus rezultate spectaculoase, între care şi descoperirea unui cimitir cu un număr mare de morminte de războinici”.
  https://www.monitorulsv.ro/Local/2012-04-18/Arheologi-suceveni-la-Universitatea-de-Stat-din-Ujgorod

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *