Fonduri din era lui Trump folosite de Biden pentru a construi mai multe ziduri la granita SUA

Categories StiriPosted on

Administratia presedintelui Joe Biden a anuntat ca va adauga sectiuni noi la zidul de frontiera pentru a impiedica trecerile record de migranti din Mexic, ducand mai departe o politica semnatura a fostului presedinte Donald Trump. Trump este favoritul pentru nominalizarea Partidului Republican pentru a-l provoca pe Biden, un democrat, in cursa prezidentiala din 2024. Trump a facut din construirea barierelor de frontiera un principiu central al primei sale campanii pentru presedinte cu cantecul de miting, „Construiti acel zid”.

Una dintre primele actiuni ale lui Biden dupa preluarea mandatului in ianuarie 2021 a fost sa emita o proclamatie prin care se promite ca „nu mai vor fi deturnati dolari americani pentru a construi un zid de frontiera”, precum si o revizuire a tuturor resurselor care fusesera deja angajate.

Administratia a spus ca actiunea de joi nu s-a abatut de la proclamatia lui Biden, deoarece banii care au fost alocati in timpul mandatului lui Trump in 2019 trebuiau cheltuiti acum.

Secretarul pentru Securitate Interna, Alejandro Mayorkas, a declarat intr-o declaratie ca „nu exista o noua politica a Administratiei cu privire la zidurile de frontiera. Din prima zi, aceasta administratie a precizat ca un zid de frontiera nu este raspunsul”.

Mayorkas a spus ca proiectul de constructie a fost insusit in timpul administrarii anterioare si ca legea cere guvernului sa foloseasca fondurile, cu un anunt facut la inceputul anului. „Am cerut in repetate randuri Congresului sa anuleze acesti bani, dar nu a facut acest lucru si suntem obligati sa respectam legea”, a spus el.

Cu toate acestea, Trump s-a grabit sa revendice victoria si sa ceara scuze.

„Asa cum am afirmat adesea, de-a lungul a mii de ani, exista doar doua lucruri care au functionat constant, rotile si peretii!” Trump a scris pe retelele de socializare. „Oare Joe Biden isi va cere scuze mie si Americii pentru ca a durat atat de mult sa se miste…”

Presedintele Mexic Andres Manuel Lopez Obrador a numit miscarea „un pas inapoi”.

IMIGRATIA O PROBLEMA POLITICA

Imigratia va fi probabil o tema de campanie in cursa prezidentiala a SUA, majoritatea americanilor – 54% – fiind de acord cu afirmatia ca „imigratia ingreuneaza viata americanilor nativi”, a constatat un sondaj.

Aproximativ 73% dintre republicani si 37% dintre democrati intervievati au fost de acord cu aceasta afirmatie.

Decizia administratiei Biden de a merge mai departe cu barierele de frontiera il va deschide pe presedinte la critici din partea bazei sale de stanga, inclusiv a sustinatorilor imigratiei si a ecologistilor care se opun mai multor constructii.

Intr-o notificare publicata in Federal Register joi, Departamentul de Securitate Interna al lui Biden a spus ca trebuie sa renunte la o serie de legi, reglementari si alte cerinte legale pentru a construi bariere in comitatul Starr, Texas.

Judetul se afla in sectorul Valea Rio Grande, unde agentii Politiei de Frontiera au intalnit peste 245.000 de persoane care au intrat in Statele Unite in acest an fiscal, a declarat secretarul pentru Securitate Interna, Alejandro Mayorkas, in postarea Registrului Federal.

„In prezent, exista o nevoie acuta si imediata de a construi bariere fizice si drumuri in vecinatatea granitei Statelor Unite, pentru a preveni intrarile ilegale”, a spus el.

Ecologistii si-au exprimat nemultumirea.

„Comitatul Starr gazduieste unele dintre cele mai spectaculoase si mai importante habitate din Texas”, a spus Laiken Jordahl, avocat pentru conservarea in sud-vest la Centrul pentru Diversitate Biologica, care s-a opus zidului, intr-o declaratie, „iar acum buldozerele se pregatesc. sa rup direct prin el.”

Intr-o declaratie, Casa Alba a declarat ca a adoptat o abordare diferita pentru a incerca sa repare „sistemul de imigratie stricat” pe care au spus-o ca l-a „mostenit” Biden, inclusiv cresterea cailor legale pentru migranti si investirea in tehnologia de securitate a frontierei.

LUPTA CU TRECARI RECORD DE MIGRANTI

Administratia s-a luptat din punct de vedere operational si politic cu un numar record de treceri de migranti la granita dintre SUA si Mexic in timpul mandatului lui Biden, cu noi maxime atinse in septembrie.

Biden a promis initial ca va retrage multe dintre politicile de imigrare ale lui Trump, dar a mentinut un ordin de sanatate publica din epoca COVID, cunoscut sub numele de Titlul 42, care le-a permis agentilor de frontiera sa expulzeze migrantii in Mexic fara sansa de a solicita azil.

Cand Titlul 42 a expirat pe 11 mai a acestui an, administratia Biden l-a inlocuit cu o noua regula dura care cere migrantilor sa faca o programare pe o aplicatie pentru smartphone administrata de guvern inainte de a se apropia de un port legal de intrare sau se confrunta cu o bariera mai dura pentru azil, daca acestia au trece ilegal frontiera.

Numarul migrantilor a scazut initial dupa anuntul noii reguli, dar in ultimele saptamani au inceput sa creasca din nou, determinat partial de miile de migranti care fugeau din Venezuela.

Intr-o alta actiune majora de aplicare a legii anuntata joi, oficialii administratiei Biden au declarat ca vor relua zborurile de deportare catre Venezuela, care au fost suspendate din cauza relatiilor reci dintre cele doua tari.

Sute de mii de venezueleni, multi fugind de tulburarile economice si politice de acasa, au strabatut in ultimii doi ani regiunea perfida a junglei dintre Columbia si Panama, cunoscuta sub numele de Darien Gap, pentru a ajunge la granita dintre SUA si Mexic.

Cresterea migrantilor a tensionat orasele americane de la granita si mai in nord. Solicitantii de azil pot fi eliberati in tara pentru a-si depune cererile in instanta de imigrare, unde sunt pe rol peste 2 milioane de cazuri, potrivit Departamentului de Justitie al SUA, si deseori dureaza ani pentru a se rezolva.

Guvernatorii republicani din apropierea granitei, care spun ca Biden nu face suficient pentru a opri trecerile, i-au transportat cu autobuzul unor migranti care sosesc in orase controlate democratic, precum New York si Chicago, unii lideri democrati de acolo criticand acum si pe Biden.

Primarul orasului New York, Eric Adams, a inceput joi o calatorie in Mexic, Columbia si Ecuador pentru a le spune potentialilor migranti ca orasul sau nu ii poate gazdui dupa ce sistemele locale de adaposturi au fost depasite.

Aproximativ 11 milioane de imigranti se afla in SUA fara documente legale, spune Migration Policy Institute din Washington. Multi au trait si au lucrat la tara de ani sau decenii.

Biden a incercat la inceputul mandatului sau sa obtina un proiect de lege cuprinzator de reforma a imigratiei adoptat de Congres, dar opozitia republicana a zadarnicit progresul.