A doua zi de cercetare arheologică pe șantierul de la Armășeni, Vaslui. Noi descoperiri…

Categories ArheologiePosted on

A doua zi de cercetare arheologică pe șantierul de la Armășeni, Vaslui, obiectiv administrat de Muzeul de Istorie din Huși, cu sprijinul Asociației Geto Dacii, se arată a fi, ca în prima zi, una bogată.

Echipa de voluntari coordonată de arheologul Vicu Merlan a scos la lumină noi artefacte care ne vorbesc despre bogăția arheologică a acestui loc. Așa cum spuneam și în articolul de acum aproape 2 săptămâni (vezi aici ce s-a descoperit acum două săptămâni: http://adevaruldespredaci.ro/s-a-inceput-saparea-unui-al-treilea-santier-in-parteneriat-cu-muzeul-de-istorie-din-husi-dupa-prima-zi-echipa-s-a-intors-de-pe-santier-cu-o-statueta-cucuteniana-antropomorfa-si-cu-alte-artefacte/ )  , când a fost prima zi de investigație, șantierul are un potențial arheologic foarte mare, cu urme de locuire din paleolitic (acum 10.000-12.000 de ani) până astăzi, prezentând o suprapunere deosebită de nivele: urme de locuire din Paleolitic, cultura Criș, Precucuteni 3, Cucuteni A3, Cultura Noua, Hallstatt, La Tene, Dacii liberi, perioada medievală și locuințe actuale, la baza sitului.

În cea de a doua zi de cercetare s-au găsit, ca și în prima zi, multe lucruri interesante: un alt fragment de statuetă cucuteniană (desoperită de George Bosie), un vârf de săgeată foarte bine păstrat, un topor din piatră cu urme de uzură și alte bucăți prelucrate din silex care erau folosite ca unelte de oamenii de acum 6.000-7.000 de ani.

Cercetările continuă așa că am motive să cred că fiecare zi de cercetare de aici va scoate la lumină câte ceva. Sperăm să fie și descoperiri inedite care să aducă ceva în plus la ceea ce se cunoaște despre culturile ale căror urme se găsesc și aici.

Mulțumim încă o dată tuturor celor care ne susțin activitatea financiar sau ca voluntari !

Daniel Roxin

P.S. Dacă doriți să sprijiniți financiar acest șantier puteți să faceți o donație sau o sponsorizare către Asociație Geto Dacii. Detalii aici: http://www.geto-dacii.ro/

 

 

 

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *