Pe 15 aprilie 1912, Titanic , un transatlantic masiv pe care creatorii sai l-au considerat nescufundabil, s-a scufundat in Oceanul Atlantic de Nord la aproximativ 600 de kilometri sud de Newfoundland, Canada. Uriasa nava plina de lux transporta 2.200 de pasageri si echipaj se indrepta spre New York, dar inainte de a-si putea finaliza calatoria, s-a ciocnit cu un aisberg urias in miezul noptii si nu a ajuns niciodata la destinatie.
In aceasta seara, peste 1.500 de oameni si-au pierdut viata dupa ce au cazut in apa inghetata si au ramas prinsi in interiorul navei, iar accidentul a intrat in istorie ca unul dintre cele mai dezastruoase care s-au intamplat vreodata.
Accidentul Titanicului s- a petrecut din cauza unei serii de evenimente nefericite, se spune ca mergeau prea repede de teama sa nu ajunga la destinatie, ca aisbergul a lovit un loc anume care a facut ca apa sa intre mai repede si nava sa se sparga. de la jumatate, iar salvarea a durat prea mult sa soseasca, ceea ce a facut ca mai multi oameni sa moara din cauza hipotermiei.
108 ani mai tarziu, povestea Titanic -ului continua sa trezeasca curiozitatea a milioane de oameni care vor sa afle toate detaliile, de la meniul de care s-au putut bucura pasagerii din clasa I, pana la teroarea care a fost traita in acea noapte si ce s-a intamplat. navei care a fost sub apa de mai bine de un secol si acum risca sa se piarda pentru totdeauna din cauza pagubelor pe care apa sarata le-a provocat structurii.
Poate ca nu vom sti niciodata daca au existat cu adevarat un Jack si Rose care au trait o mare poveste de dragoste la bordul transatlanului (si apoi nu l-a lasat sa ajunga la usa ei), nici nu vom sti ce a trecut prin mintea pasagerilor in timp ce au vazut cum nava a fost consumata de apa, sau ce au crezut supravietuitorii cand au descoperit ca rudele lor nu au ajuns. Dar acum putem vedea in sfarsit o imagine a aisbergului care a provocat dezastrul.
O fotografie incredibila care arata ceea ce se crede a fi blocul de gheata care a scufundat Titanicul tocmai a iesit la suprafata dupa ce a fost uitata timp de peste 100 de ani si, potrivit legendei, a fost facuta cu doar cateva zile inainte ca Titanicul va trece pe langa acelasi loc. in acea noapte tragica de aprilie.
Potrivit rapoartelor, capitanul W. Wood , care a servit la bordul SS Etonian, a fost interesat de fotografie si a surprins imensul aisberg cu camera foto in timpul uneia dintre calatoriile sale. Wood a remarcat, de asemenea, ca coordonatele geografice erau aproape aceleasi pentru cand Titanicul a lovit un aisberg 40 de ore mai tarziu.
Capitanul Wood a dezvoltat fotografia cand a sosit la New York si i-a trimis strabunicului sau un tiparit impreuna cu o scrisoare in care spunea ca aisbergul a fost cel care a scufundat Titanicul.
Fotografie si scrisori aisberg care a scufundat Titanic BNPS
El a scris: „ Iti trimit o poza cu marea, Etonianul alergand intr-o furtuna si aisbergul care a scufundat Titanicul . Am traversat patinoarele cu 40 de ore inaintea ei si in lumina zilei, asa ca am vazut gheata cu usurinta si am facut o poza. „. Wood a scris, de asemenea, o legenda cu cerneala neagra pe care scrie „‘iceberg luat de capitanul Wood SS Etonian la 41°50N 49°50W, 12 aprilie la 16:00”. La cateva ore dupa Etonian, la 22:20, Titanic-ul a lovit acelasi aisberg, sau asa se crede, si s-a scufundat cateva ore mai tarziu.
De-a lungul anilor, au fost dezvaluite mai multe fotografii cu diferite aisberguri care ar fi putut provoca accidentul, dar cea din aceasta fotografie pare a fi cea mai probabila, deoarece forma sa unica din partea de sus se potriveste cu schitele si descrierile martorilor care au descris aisbergul care a lovit Titanic -ul .
Fotografia si scrisoarea sunt acum scoase la licitatie de Henry Aldridge si fiul lui Devizes, Wilts, pentru o valoare estimata la 15.000 de dolari.
Licitatorul Andrew Aldridge a spus: „Nu s-au facut niciodata fotografii la bordul Titanic-ului aisbergului, ci doar imagini din aceeasi zona in zilele dinainte si de dupa. Dar fotografia capitanului Wood trebuie sa fie cea mai probabila dintre toate aceste imagini. Fredrick Fleet a fost observatorul care a vazut pentru prima data aisbergul si apoi a desenat o schita a acestuia, la fel ca membrul echipajului si martorul ocular Joseph Scarrott, schitele sale par similare cu aisbergul din aceasta fotografie si au aceeasi forma ciudata distincta pe spate.Dar capitanul Wood’s adauga mult mai multa greutate acestui aisberg fiind singurul. Pare fara echivoc ca acesta a fost aisbergul care a scufundat Titanicul. A fost un noroc ca capitanul Wood a facut poza cand a facut-o.”