Lucruri fabuloase descoperite în cea mai veche așezare neolitică din România – Cele mai vechi din Europa! Foto și Video

Categories ArheologiePosted on

Specialiştii sibieni din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal au găsit pe şantierul autostrăzii Sibiu-Nădlac, în anul 2012, cea mai veche aşezare neolitică din România, schelete umane şi piese ceramice vechi de peste 8.000 de ani.

Potrivit directorului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu,  Sabin Adrian Luca, săpăturile în situl arheologic de la Cristian, de pe şantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac, au durat cinci luni, iar la ele au luat parte 7 specialişti şi 60 de muncitori.

„La ora actuală, din cele 9 şantiere arheologice, noi putem să facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau în curs de restaurare”, a spus Luca.

Potrivit acestuia, la Cristian au fost descoperite 60 de vase şi aproximativ 18.000 de fragmente ceramice din care, după restaurare, vor mai fi obţinute alte aproximativ 50 de vase.

Printe obiectele descoperite se numără şi o mască din ceramică dar şi un vas cu două guri, despre care specialiştii sibieni susţin că sunt cele mai vechi de acest tip descoperite în Europa.

„Masca aceasta, cu sinceritate, este cea mai veche mască găsită în Europa, cel puţin. Este o descoperire epocală”, am mai spus Sabin Luca, acesta adăugând, despre vasul cu două guri, că „din câte ştiu eu, la ora actuală este cel mai vechi vas cu două guri care este cunoscut”.

Săpăturile de la Cristian au fost făcute la o adâncime de 4 metri, iar potrivit directorului muzeului sibian colecţia descoperită aici este „cea mai mare colecţie de vase din perioada neoliticului din Europa”.

Tot în cadrul sitului arheologic au fost descoperite şi 8 schelete umane, fiind aşteptată la Sibiu o echipă de specialişti englezi cu ajutorul cărora se va stabili dacă e vorba despre cadavre de bărbaţi, femei sau copii.

sursa: www.adevarul.ro

Foto: Tribuna.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns