UIMITOR: Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani, certificată de specialiștii români și antropologii scoțieni! Cea mai veche de acest fel din Europa…

Categories ArheologiePosted on

Dovezile arheologice arata ca, in urma cu mai bine de 4500 de ani, in zona Muntilor Apusenilor, o femeie a suportat, cu succes, o operatie pe creier.

Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit in urma cu aproape 35 de ani in apropierea localitatii Livezile, din judetul Alba si care dateaza inca de la inceputul Epocii Bronzului, a scos la iveala detalii extrem de valoroase. Cercetatorii de la Muzeul National al Unirii, din Alba Iulia, au declarat ca femeia a fost operata pe creier si, mai mult, ca operatia a fost un succes, aceasta supravietuind interventiei.

“In anii ’80, cand s-a facut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat ca ea prezinta un orificiu creat artificial, printr-o interventie umana. Nu obtii o astfel de retezare perfecta printr-o lovitura cu o sabie de bronz”, a declarat cercetatorul Horia Ciugudean, explicand ca operatia este cunoscuta sub numele de trepanatie, adica deschiderea cutiei craniene si ca interventia a avut ca scop drenarea unei infectii.

“Cel care a facut aceasta interventie nu numai ca a facut-o de-o maniera tehnica ireprosabila, dar operatia a reusit si pacientul a supravietuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.

De curand, dupa o expertiza efectuata de un grup de antropologi scotieni, a fost confirmat faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala si ca este cea mai complicata operatie de acest gen descoperita pana acum in Europa antica și, în același timp, cea mai veche din Europa!!!

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/2357954-operatie-pe-creier-facuta-in-apuseni-acum-4500-de-ani

NOTA NOASTRĂ: Acum 4.500 de ani populațiile prototracice ocupau și acest teritoriu… Să fie opera lor? Ca o confirmare a faptului că tracii aveau cunoștiințe medicale impresionante, avem și mărturia lui Platon (acum aproape 2.500 de ani), din dialogul Carmides, unde medicul trac invocat prezintă o viziune holistică uimitoare asupra omului și a procesului vindecării:

„Tot așa stau lucrurile, Carmide, și cu acest descântec. Eu [Socrate] l-am învățat acolo în oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zalmoxis, despre care se zice că îi fac pe oameni nemuritori. (…) Dar Zalmoxis, adăuga el, regele nostru, care este un zeu, ne spune că după cum nu trebuie să încercăm a îngriji ochii fără să ținem seama de cap, nici capul nu poate fi îngrijit neținându-se seamă de corp; tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul și iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: [anume] pentru că ei nu cunosc întregul pe care-l au de ingrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, toate lucrurile bune și rele – pentru corp și pentru om în întregul său – vin de la suflet și de acolo curg [ca dintr-un izvor] ca de la cap la ochi. Trebuie deci – mai ales și în primul rând – să tămăduim izvorul răului, ca să se poată bucura de sănătate capul și tot restul trupului. Prietene, zicea el, sufletul se vindecă cu descântece. Aceste descântece sunt vorbele frumoase, care fac să se nască în suflet înțelepciunea.”

Traducerea: Fontes, Vol. 1

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

6 comments

 1. Nota voastra: acum 4500 de ani neamurile trace ocupau acest spatiu. Uitati-va putin aici: It is generally proposed that a proto-Thracian people developed from a mixture of indigenous peoples and Indo-Europeans from the time of Proto-Indo-European expansion in the Early Bronze Age[7] when the latter, around 1500 BC, mixed with indigenous peoples.[8] We speak of proto-Thracians from which during the Iron Age[9] (about 1000 BC) Dacians and Thracians begin developing.(Wikipedia).
  Deci, acum 3500 de ani incepuse sa aiba loc un amestec de popoare indigene cu indoeuropeni, amestec care mai tarziu au format un popor proto-trac. Si atunci de unde pana unde acum 4500 de ani, tracii faceau operatii pe creier in acest spatiu?
  Mai mult:The first historical record about the Thracians is found in the Iliad, where they are described as allies of the Trojans in the Trojan War.(Wikipedia). Razboiul troian, cand sunt mentionati prima data tracii in istorie, se presupune ca ar fi avut loc undeva intre 1300 – 1200 iHr. Deci, cu mai mult de 1000 de ani dupa trepanatie. Si atunci, care traci?

 2. Care proto-indo-europeni?de unde-s astia?ia citeste tu despre Pădureni,sa vezi cum conformatia(fizionomia craniului si a scheletului) lor e prezenta pe pamanturile noastre inca din eneolitic.
  Despre ce vorbim?limba indo-europeana,popor indoeuropean…hai sa fim seriosi.I-o vazut cineva pe astia?

 3. PRIN ANII ’90, FUSESEM INVITATI LA O FAMILIE DE MEDICI MILITARI, LA UN EVENIMENT DE FAMILIE. STIIND CA SUNT INTERESAT DE ISTORIA STRAVECHE, MI-A MARTURISIT CEVA CARE MI S-A PARUT A FI DEOSEBIT: PE VREMURI (NU STIU DACA SI ACUM-DAR SE POATE VERIFICA), IN CADRUL FACULTATII DE MEDICINA DIN CADRUL ACADEMIEI MILITARE DIN BUCURESTI, EXISTA UN MICUT MUZEU CU UN CARACTER DEOSEBIT: UN MIC MUZEU DE ARHEOLOGIE… MEDICALA! MEDICUL CARE-MI RELATA ACESTEA, ERA FOARTE PATRUNS DE ISTORIA DEOSEBITA A POPORULUI ROMAN. MI-A SPUS CA ACOLO, PRINTRE ALTELE, SE GASEAU O SERIE DE INTRUMENTE MEDICALE ANTICE DIN CELE MAI VECHI TIMPURI, DAR SI UNELE SCHELETE UMANE DATAND DIN PERIOADA IMPERIULUI TRAC, DAR SI MAI VECHI, PURTAND SEMNE CLARE DE INTERVENTIE CHIRURGICALA: FRACTURI COMPLEXE, TREPANATII PE CREIER CU SUPRAVIETUIREA PACIENTULUI MULTI ANI DUPA INTERVENTIE, ETC. DAR SI-FAPT ULUITOR-UNELE CRANII CARE PREZENTAU INTERVENTII MAXILO-FACIALE, CUM AR FI; PLOMBE DENTARE, ALE CAROR COMPOZITII N-AU PUTUT FI IDENTIFICATE IN ZILELE NOASTRE, PLOBE CARE AU REZISTAT FOARTE MULT PANA SA POATA FI EXTRASE PENTRU ANALIZE DE LABORATOR, DAR SI… IMPLANTURI DENTARE SI CHIAR IMPLANTURI DE STERILETI-SE PARE, PRIMELE DE ACEST FEL DIN INTREAGA LUME-STERILETII FIIND DIN CUPRU, ALAMA, ARGINT SI AUR-SE PARE, IN FUNCTIE DE STAREA SOCIALA. CU NOTIFICAREA CA, FEMEILE CARE AU PURTAT STERILETI DIN CUPRU SAU ALAMA, AU MURIT SE LA CATIVA ANI DUPA ACESTE INERVENTII! ACESTE INFORMATII CONDUC LA CONCLUZIA CA, POPULATIA STRAMOSILOR NOSTRI ERA INTR-ADEVAR FOARTE NUMEROASA, BINE ORGANIZATA, CU O CULTURA, CREDINTA SI CIVILIZATIE MULT PESTE MEDIA RESTULUI LUMII, CARE, DATORITA ACESTOR FACTORI, AVAND PREA PUTINI DUSMANI PE MASURA, S-A PUTUT DEZVOLTA FOARTE MULT. LA UN MOMENT DAT INSA, CONFORM SI CU RELATARILE MARILOR ISTRICI ANTICI, O PARTE A ACESTEI POPULATII A TREBUIT SA SE DEPLASEZE SPRE ALTE ZONE, AJUNGAND ASTFEL PANA IN STEPELE MONGOLE, IN ZONA CHINEI SI INDIA, UNDE, AZI, LA ATATA DISTANTA IN TIMP SI SPATIU, EXISTA POPULATIA PUNJABI, CU UN NUMAR DE PESTE 80.000.000 DE OAMENI VORBIND O LIMBA ROMANEASCA ARHAICA, AVAND UN LEXICON DE CEL PUTIN 2.000 DE CUVINTE IDENTICE LIMBII ROMANE ACTUALE, ASU, CORESPUNZAND DIALECTELOR ISTRO-ROMANE, MECEDO-ROMANE, ETC.

 4. P.S.
  REFERITOR LA EXPONATELE ACELUI MIC MUZEU DIN CADRUL FACULTATII DE MEDICINA MILITARA DIN CADRUL ACADEMIEI MILITARE DIN BUCURESTI, FACEM CUVENITA PRECIZARE CA, MEDICUL RESPECTIV MI-A SPUS CA O PARTE A ACELOR DESCOPERIRI, PROVENEAU DINTR-O SERIE DE SITURI ARHEOLOGICE DIN BARSOV, DIN CUNOSCUTA, DAR PUTIN AMINTITA ZONA DENUMITA “PIETRELE LUI SOLOMON”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *