Extraordinarul Car ritualic din bronz de la Bujorul – o dovadă a prezenței tracilor acum 3.000 de ani pe teritoriul României.

Categories ArheologiePosted on

“Tracii care trăiau în urmă cu aproape 3.000 de ani pe teritoriul României  aveau un mit al unui zeu asemănător cu Apolo, care circula într-un car tras de lebede. Acest car are pe margini reprezentări stilizate de păsări de apă, iar corpul lui este un vas în care se păstra probabil apă sfinţită pentru ceremoniile de cult. Este o piesă extraordinară şi pentru faptul că este o combinaţie de bronz cu fier. La vremea respectivă fierul era un metal foarte rar şi foarte scump. Era mai scump chiar decât argintul sau decât aurul, dar combinaţia din punct de vedere artistic este foarte rară şi foarte dificil de făcut”, explică directorul MNIR, dl. Ernest Oberlander Tîrnoveanu. (Historia)

Aflată la Muzeul Național de Istorie din București, această uimitoare piesă antică nu este accesibilă publicului. De ce? Pentru că Muzeul nostru Național, locul în care se găsesc obiecte de patrimoniu cu o valoare inestimabilă, are închise, de mulți ani, majoritatea secțiunilor (astăzi pot fi vizitate doar două secțiuni ale muzeului – Tezaurul și spațiul destinat copiei Columnei lui Traian. La acestea se adaugă expozițiile temporare din holul aflat la intrarea în muzeu).

Cum e posibil ca, de mai bine de 15 ani, românii să nu mai aibă acces la toate cele 680.000 de piese de patrimoniu adăpostite în muzeu? Păi, sub pretextul faptului că muzeul se află într-o clădire cu risc seismic, în anul 2002 au început lucrări de consolidare care au fost sistate în 2006. De atunci, autoritățile nu au mai sprijinit reabilitarea clădirii, blocând în acest fel accesul românilor la propriul patrimoniu cultural…

Problema este că într-o situație asemănătoare se află și alte muzee importante din România, care și-au închis porțile după o schemă asemănătoare, rămânând cu ele închise pe cele mai multe secțiuni și astăzi. Tragedie e aceea că nu pare să existe intenția de a finaliza lucrările în regim de urgență. La cum se pune problema acum, vom avea aceeași stuație și peste 10 ani!!!

Această situație gravă, impardonabilă, ne face să ne întrebăm cât este prostie și iresponsabilitate la nivelul clasei politice și cât premeditată ticăloșie?!? Cu siguranță e și una și alta.

De aici se nasc alte întrebări: Până când le vom permite nemernicilor de la butoanele decizionale ale României să își bată joc de istoria noastră? Când  ne vom aduna suficient de mulți pentru a creea acea presiune asupra lor care să ducă la rezolvarea acestor lucruri? Eu cred că nu mai e mult până atunci, până în momentul în care vor fi trași la răspundere penală toți cei care acționează, din prostie sau ticăloșie, împotriva interesului nostru național.

Daniel Roxin

Vizionează filmul documentar “TRACII, Istorie ascunsă”:

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

8 comments

 1. Dumnezeu sa ajute in munca ce o depune-ti domnule Roxin, si pe toti cei care v-a inconjoara ca prieteni si sustinatori , intr-adevar sarmana noastra natiune sufera mult, si sunt atit de multi cei care nu ne vor binele. Orice realizare in sensul dorit ar fi defapt o minune!

 2. În românia se găsesc motive foarte “plauzibile” pt a se închide anumite instituții și a reduce accesul publicului la anumite drepturi! În ceea ce privește muzeul…nu exista “riscul seismic” și pentru acele valori ce se afla în acea clădire? Sau sunt lăsate sa fie îngropate sub dărâmăturile în urma unui eventual seism și redescoperite de viitorii arheologi.

 3. O alta cretinatate ciminala este aceea ca muzeele de istorie din Romania nu au un catalog in care sa fie trecute toate piesele istorice pe care le au in custodie. Deci daca maine ma angajez la muzeu si fur ceva, nimeni nu poate dovedi furtul meu pentru ca piesa furata nu apare inregistrata nicaieri.

 4. Apollo.Aplu,Apulu era zeu tracic ,asta reiese clar din narația războiului pentru Troia unde tracii erau sub protecția lui Apollo adică albul ce însemna soarele însuși.Fierul era rar în restul zonelor dar nu la noi la sciți adică traci,sarmați,daci,geți,goți,gepizi,amali,vandali,ostrogoți,vizigoți,frigieni,parți ,la toate neamurile tracice ce se ascundeau sub diferite nume primite de la numele liderului lor.Am cumpărat Getica de Iordanes și am văzut dovezile clare,ce până atunci erau doar suspiciuni,cum că goții nu erau alții decât geții și ,în plus, gepizii,vandalii,amalii erau tot geți.Așadar cine-o câștigat războiul cu romanii ?
  Era clar și pentru mine,scepticul scepticilor,că romanii nu s-or retras din Dacia ci or fost scoși din Dacia,atât doar că nu știam decătre cine.Acuma știu și vreau să confirm că tot ce spuneați voi era adevărul și era bazat pe documente de primă mână sau pe republicări ale unor documente de primă mână ce între timp or dispărut ,mai bine spus or fost distruse din ordinul Papei Grigore cel Mare.Aveam chiar și o teorie conform careia vandalii nu ar fi alții decăt ardelenii și asta datorită faptului că există in Spania regiunea Andaluzia nume venit de la Al Andaluz dat decătre mauri și înseamnă țara vandalilor.Pe atunci nu șiam că vandalii or venit din Ardeal chiar ei or distrus colonia romană Apulensis adică Alba Iulia de azi de unde rezultă două lucruri :unu Ardealul nu vine din erdely din limba maghiară și doi;limbile tracice erau limbi latine deoarece nu avem nici o urmă de limbă germană în sensul modern pentru că german în sensul vechi nu se referea la nemți ci la o populație ce trăia in Germania de azi ,o populație ce era înrudită cu latinii, ci o asemănare cu limba noastră populară nu cea literară.Acele niuri în Spania ca la noi în Ardeal și pronunția în Portugalia a lui t ca pe c adică te,ti ca pă ce, ci din vorbirea bănățenească.Și încă un lucru,se confirmă ce spunea Densușanu că Aplu însemna albu ce atunci era același lucru cu soarele. I-am uitat pe agatărși adică etrușci care tot neam trac erau.

 5. Deci Apulum era cetatea lui Apolo? Foarte interesant. Intr-adevar Troia era traca, Aeneas (Enea) era (Mos) Ene, mitologicul ” Mos Ene pe la gene”, nepotul unchiului Rege Priam si var cu Paris si Hector, a scapat din Troia, a pribegit ani in sir pana a ajuns la un avanpost, colonie tragically din Italia, in Latium Mai exact. Nepotii sai, tot “fii lupoaicei” ca si el, aveau sa intemeieze Roma. Se chemau Romulus si Remus.

 6. Carul e uimitor de modern. Dă impresia de mişcare, de rotaţie parcă.
  E o dramă că sunt închise săli şi muzee întregi, cu atât mai mult a fost o surpriză să nu găsesc pe site-ul MNIR imagini cu câteva piese măcar, din fiecare epocă. La pagina cu exponate apar deocamdată evantaie şi maşinuţe. La tehnica de azi, oricine poate realiza şi posta fotografii de calitate, nu cred că ar fi nevoie de un fotograf profesionist pentru a salva în imagini comorile ascunse în muzeu. E nevoie doar de voinţă, cam ca aici:

  http://www.muzeulteleorman.ro/e.l.%20martie%202008.html

 7. Eu cred ca suntem suficient de multi !!!! Marea problema este ca suntem FOARTE RASPANDITI !!! Chiar daca vom fi chiar mai multi decat ar trebui tot NU VOM STI ca suntem deja!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *