Un european cu căciulă de tip „DACIC” pe cap a luptat în JAPONIA secolului XII?

Categories DezvăluiriPosted on

În Muzeul Național din Tokyo poate fi găsită astăzi o pictură medievală japoneză de secol XII, cu o scenă de luptă surprinzătoare: printre războinicii japonezi descoperim un luptător cu trăsături europene, care pare să aibă părul blond (poate fi și blana unei căciuli, după cum zic unii, deși nu se vede vreun loc cu păr negru ieșind de sub căciulă ), roșu în obraji și care poartă pe cap o căciulă foarte asemănătoare ca formă cu pileusul dacic. Este de remarcat faptul că are nasul mare, un lucru NESPECIFIC asiaticilor, dar comun la europeni! De asemenea, se remarcă faptul că nu i s-au pictat ochi obligi, migdalați ca ai orientalilor. (Vezi pictura integrală la sfârșitul articolului) Despre prezența enigmatică a acestui personaj în pictura pe care o prezentăm, discută foarte mult chiar japonezii, și aceștia fiind  de părere că este un luptător cu trăsături europene… (http://www.japanrealm.com/mysterious-white-guy-japan-history/)

În condițiile în care coloniștii europeni, fie ei portughezi sau de altă naționalitate, au ajuns în acea parte de lume cu mult după secolul XII, misterul prezenței acestui luptător, ca aliat al japonezilor, se adâncește. Ce neam reprezintă el? Deocamdată cercetătorii nu au un răspuns convingător!

Dacă este să asociem alte lucruri misterioase acestei picturi, ar trebui să vorbim despre populația AINU, o enigmă a Japoniei. Despre aceasta, Dicţionarul Grand Larousse, în ediția din anul 1980, menţionează următoarele: “Ciudată populaţie albă din insula japoneză Hokkaido. Grupare etnică stranie, prezentând evidente caractere somatice europide”

Populația albă Ainu, total diferită de japonezi, își pierde rădăcinile în negura timpului, o serie de teorii încercând să îi explice prezența stranie în insulele japoneze. Deși au fost înconjurați din toate părțile de japonezi,  au reușit să își conserve identitatea culturală. Astăzi mai trăiesc câteva zeci de mii, majoritatea metisați, dar se spune că mai sunt și vreo 3.000 neamestecați genetic, reprezentând un fel de „piei roșii” ale Japoniei.

 

În condițiile în care și pe teritoriul Chinei au fost descoperite, la Tarim, mai multe mumii antice de europeni (vechi de 2.000-3.000 de ani), cu păr lung blond sau șaten, singura concluzie pe care o putem trage este aceea că știm încă puține despre modul în care populațiile antice s-au mișcat pe teritoriul Europei și Asiei.

Oare neamurile traco-geto-dacice, cele mai numeroase din Europa în antichitate, în roirile lor, au ajuns până în China și Japonia? Rămâne ca specialiștii să ne spună mai multe, cândva. Până atunci, luptătorul alb, cu căciulă asemănătoare dacilor, va rămâne o enigmă…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

P.S. O serie de comentatori supărați au pretins că e o nouă exagerare, că, de fapt, personajul ar fi un mogol (și încă unul de vreo doi metri, după cum arată imaginea!!!) sau orice altceva, numai un luptător cu origini europene nu. Acești comentatori, din ignoranță sau reacredință, ignoră câteva lucruri inportante, care lasă loc liber la orice posibilități: 1. Așa cum spuneam, în Japonia, de peste 2.000 de ani, este atestată populația AINU, o populație cu trăsături europene. 2. În China s-au descoperit mumii de europeni vechi de 2.000-3.000 de ani. 3. Alexandru Macedon și-a dus armatele tracice până în India, acum peste 2.000 de ani. 4. Între China antică și Dacia lui Decebal au existat relații diplomatice. A spus-o un fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Chineze în anul 1995, la București… Doar luând în calcul aceste lucruri, ar trebui să lăsăm loc și altor posibilități decât cele oferite de varianta oficială a istoriei. Asta dacă suntem inteligenți. Dacă nu, nu!

Ca o curiozitate, ia uitați o figurină din timpul Dinastiei chineze Tang (secole VII-X). Ce străin au întâlnit de l-au reprezentat așa?

Sursa foto: http://www.rubylane.com/item/712421-124/Tang-Dynasty-Pottery-Horse-Foreign-Rider

Mulțumiri lui Time, cititorul nostru care ne-a semnalat această pictură!

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

9 comments

 1. Prima poza, un stil de palarie mongola preluata apoi de chinezi si coreeni in portul regilor lor cand dinastiile mongole au cucerit China
  https://fionaonthego.files.wordpress.com/2013/09/hat10.jpg?w=292&h=390&crop=1
  A doua poza, caciula mongola clasica
  http://medievalmilliner.synthasite.com/resources/IMG_0695.JPG
  A treia poza, caciula mongola de demnitar, preluata ca atare de chinezii din dinastiile mongole (ca le vedem peste tot prin filmele chinezesti si coreene, a caror recuzita uneori precede epoca tratata in film – mai au si ei scapari, ce sa-i faci!)
  Concluzii foarte partiale: din studiul caciulilor mongole comparate cu caciula luptatorului din pictura singurul care intra in discutie e varful frigian indreptat spre inainte – de provenienta clar dacica/getica/tracica/frigiana – spre deosebire de varful clasic mongol, indreptat in sus, intarit si nu foarte inalt, care deseori nu face parte integranta din materialul caciulii. Poate ca si caciula mongola e influentata de moda geto-traca-frigiana de odinioara, venita din Europa pe filiera nord-Caspica ori transmisa din generatie in generatie de urmasii soldatilor lui Alexandru cel Mare, cine stie? Oricum, daca in pictura caciula e 100% mongola, ar trebui ca si purtatorul ei sa fie mongol. Dar tipul nu-i asiatic, ci alb. Iar trasaturile barbatului Ainu din poza ma duc cu gandul la trasaturile rusilor mai degraba decat ale romanilor. Evident, nu poate nimeni trage concluzii dupa doar cateva poze disparate.

 2. Caciula pare la prima vedere mongola dar varful e clar diferit. Armura si hainele sunt asemanatoare cu ale altora de pe acolo, cel putin chestia neagra de pe mana se vede la inca doi. Fata e clar diferita si aduce bine cu europenii. Eu mai vad un european mai sus si putin in stanga, abia conturat.

 3. nu e mare branza ca niscai daci sa fi ajuns in China ori Japonia, ca doar nu stateau priponiti. Doar erau parte a celui mai numeros neam dupa inzi si urmasii acelora care au trait mii de ani constienti de acest lucru, dovada simbolistica, faptul ca aveau atatea in comun.

 4. …cu siguranta vreun grec idiot dupa ce a terminat de vandut ce avea pe corabie si-a umplut sarsanaua cu galbenii pe care i-a luat de la japonezi vanzand povesti despre daci si balauri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *