Herodot despre Traci

Categories DezvăluiriPosted on

ShareTweet

„Neamul tracilor este cel mai numeros, după cel al inzilor. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă tracii s-ar înțelege între ei, el ar fi de nebiruit şi cu mult mai puternic decât toate neamurile, după socotința mea. Dar acest lucru este cu neputință și niciodată nu se va înfăptui. De aceea sunt aceștia slabi. Tracii au mai multe nume, după regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleași la toți, afară de geți, trausi și de acei care locuiesc la nord de crestonai.

Despre obiceiurile pe care le au geții, care își spun nemuritori, am vorbit. La trausi găsim aceleași datini ca și la restul tracilor – înafara celor legate de naștere și moarte, când ei fac ceea ce vom arăta. Rudele stau în jurul nou-născutului și plâng nenorocirile pe care va trebui să le îndure nou-născutul, o dată ce a venit pe lume. Sunt pomenite atunci toate suferințele omenești. Când moare cineva, trausii îl îngroapă glumind și bucurându-se. Cu acest prilej ei amintesc nenorocirile de care scapă omul și arată cât este el de fericit în toate privințele.

Cei care locuiesc mai sus de crestonai iată ce obiceiuri au. Fiecare ţine în căsătorie mai multe femei. Când unul din ei a murit, se iscă între femeile mortului mari neînțelegeri, iar prietenii își dau toată osteneala și arată o nespusă râvnă ca să afle pe care din neveste a iubit-o mai mult cel decedat. Femeia socotită vrednică să primească cinstirea este lăudată de bărbați și de femei; apoi e înjunghiată de ruda ei cea mai apropiată. Și după aceea trupul acesteia este înmormântat împreună cu cel al bărbatului ei. Celelalte femei socot o mare nenorocire aceasta, căci li se duce astfel o foarte mare ocară.

Iată și datinile celorlalți traci. Își vând străinilor copiii, iar pe fete nu le păzesc, ci le dau voie să aibă legături trupești cu bărbații care le plac. Își păzesc însă nevestele cu strășnicie, cumpărându-le cu mulți bani de la părinți. Tatuajul este socotit semnul neamului ales, cel netatuat fiind considerat om de rând. În ochii lor, trândăvia trece drept cea mai mare cinste. A munci pământul e lucrul cel mai de rușine, iar când trăiești de pe urma războiului și a prădăciunilor – spun ei – faci un lucru cât se poate de bun. Acestea sunt obiceiurile lor cele mai vrednice de luare aminte.

Singurii zei pe care îi cinstesc sunt Ares, Dionysos şi Artemis. Dar regii lor, fără ceilalți cetățeni, cinstesc dintre zei îndeosebi pe Hermes și jură numai pe el, susținând că se trag din acesta.

Iată cum se fac înmormântările oamenilor bogați. Expun timp de trei zile cadavrul; apoi jertfesc tot felul de animale și, după un mare ospăț, înainte de care îl jelesc, îl înmormântează pe răposat, fie arzându-l, fie îngropându-l. Ei ridică apoi o movilă și statornicesc felurite întreceri, la care răsplățile cele mai însemnate se dau luptelor în doi – cum este și firesc acest lucru. Așa se fac înmormântările tracilor.”

 

sursa: www.rdcnroman.blogspot.ro

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

7 comments

 1. Dat fiind materialul imens, cel mai greu este ca el sa fie ordonat, fara a se pierde nimic, si aici ma refer mai ales la ce s-a gasit pe teren. Apoi intervin rigoarea, acuratetea traducerilor, usor nu e.
  Daca am avea pe un blog ordonat tot ce ne intereseaza…
  Cand am spus ca nu ar fi rau daca am avea adunat tot ce aduce cu scrierea tip Tartaria …cine stie ce idei ne vin. Din 50 de idei proaste daca e una buna si tot e ceva. Fireste, ideal este sa le vezi, sa le atingi. Firesc e sa faci apel la specialisti. Nu prea inteleg ce e cu oamenii astia, par haituiti, ciudati.

 2. Nu cred ca asta e traducerea exacta, fiindca ar insemna ca Herodot se contrazice. Odata ca tracii isi lasa fetele sa-si faca de cap, apoi ca unii, se intelege catot dintre ai lor, le cumpara pe foarte multi bani – dupa ce si-au facut de cap, mai sa fie!

 3. Pai asta inseamna ca intr-adevar suntem vai mama noastra, nu?
  Mai precis: stramosii nostrii nu aveau nici o treaba cu agricultura – era o rusine sa lucrezi pamantul:”A munci pământul e lucrul cel mai de rușine”; cresterea animalelor nu exista – si de aici nici transhumanta; devine din ce in ce mai plauzibila varianta de formare a poporului roman din daci si romani, ca din cate vad eu, fetele dacilor erau cam curve, erau lasate sa se duca cu oricine, fara probleme:”iar pe fete nu le păzesc, ci le dau voie să aibă legături trupești cu bărbații care le plac”. Mi-a placut faza cu copii – neam de tigani, ce mai:”Își vând străinilor copiii”.
  Oricum erau un neam de hoti, de talhari si criminali:”când trăiești de pe urma războiului și a prădăciunilor – spun ei – faci un lucru cât se poate de bun”.

  Nu stiu de ce dar tare am impresia ca nu asa ceva a spus cu adevarat parintele istoriei. Tare mi-ar place sa avem acces la scrierile acestuia, in original, co o traducere cat mai corecta. Din cate stiu eu, pana si inamicii lor, Romanii ai apreciau iar istorici gen Iordanes, Tacitus, Diocletian, etc parca spun cu totul si cu totul altceva.

  Explicati-mi si mie, totusi, traditiile noastre. De unde se trag ele? Ca mai toate au legatura cu munca pamantului, cu traditiile taranesti.

 4. Serios?…tracii care aveau o cultura spirituala sa-si vanda copii strainilor si sa-si lase fetele sa se vanda trupeste celorlalti barbati?E acelasi lucru cu tampeniile scrise in cartea de istorie,tracii aparand ca niste barbari asemanatori cu hunii sau vandalii.

 5. PENTRU CINE CITESTE CU ATENTIE CE SPUNE HERODOT DEVINE APROAPE O CERTITUDINE CA AM DAT DE URMA LATINILOR. SE PARE CA PE-AICI NU I-A INGHITIT NIMENI SI AU AJUNS IN PENINSULA. HERODOT SPUNE CA ISI VINDEAU FEMEILE. LATINII NU AVEAU FEMEI. RAPIREA SABINELOR VA SPUNE CEVA?

 6. Da, insa despre daci nu apare mai nimic ca informatii ! Stim totusi ca erau “cei mai drepti si cinstiti” din neamul tracilor ! Si in mod sigur dacii nu cinsteau pe Hermes, Ares sau Artemis ! Aceia au locuit mai spre sud, spre greci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *