Un schelet dacic si vestigii de 8.000 de ani, descoperite la Miercurea Sibiului

Categories ArheologiePosted on

Arheologii de la Muzeul National Brukenthal (MNB) au descoperit un schelet dacic, dar si obiecte care se presupune ca au o vechime de 8.000 de ani, intr-un sit arheologic deschis la Miercurea Sibiului, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, directorul muzeului, Sabin Luca.

Potrivit directorului MNB Sibiu, scheletul a fost gasit intr-un mormant circular, la o adancime de 1,4 metri si ca nu se stie deocamdata daca este vorba despre un barbat sau despre o femeie, scheletul fiind dus la Facultatea de Medicina din Cluj pentru cercetari.

“A fost gasit intr-un mormant de inhumatie dacica si cand a fost descoperit avea picioarele departate si genunchii indoiti. Nu avem inca o explicatie clara despre aceasta pozitie, pentru ca acum 2000 de ani se practicau mai mult incinerarile decat inhumarile”, a declarat Luca.

In mormant au mai fost descoperite si cinci margele de sticla, doua fibule de fier si una de os, precum si unelte si piese de ceramica apartinand culturilor Stacervo, Cris si Vinca, vechi de peste 8.000 de ani.

 

un articol preluat de pe www.ziare.com

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

12 comments

 1. ? cultura Vinca nu e dacica, cum nici dacii nu existau acum 8000 de ani. In rest..interesant. Se pare ca apar mereu noutati.

 2. In comentariu spune de obiectele gasite in mormant ca ar avea 8000 de ani asta nu inseamna ca si scheletul ar avea aceeasi varsta . Vechimea obiectelor nu exclude faptul ca dacii le-ar fi putut detine poate ca s-au transmis din generatie in generatie . Oricum cultura Vinca este aproape de Romania , orasul Vinca este la 14 km de Belgrad , asa ca nu este exclus ca locuitorii Vincai sa fi facut comert cu cei care erau pe teritoriul Romaniei actuale .

 3. @dna liana: dimpotriva! acum 8000 de ani DOAR spaitiul carpatic si pericarpatic erau locuite, indiferent ca isi spuneau pelasgi, vlahi sau ei ori mai sti cum.
  restul europei era o pata alba pe hartie. mai informati va si veti afla. in afara de studiile universitatii california los angeles, univ. cambridge etc. mai aveti la dispo dv. si http://www.gandirea.ro/articole!

 4. Aşezare veche de peste 3.000 de ani la Căuaş

  “Ruinele unei aşezări fortificate aparţinâd unor triburi tracice au fost găsite de către arheologii sătmăreni. Descoperirea este foarte importantă datorită faptului că structura aşezării este păstrată aproape de forma ei de acum 3000 de ani.

  (…) „Prin scanarea unei părţi de 20% din suprafaţa sitului, s-a observat existenţa unei aşezări care conţine 130 de case, şi care este înconjurată de un sistem de fortificare complex, format din val, şanţ şi palisadă”, a declarat arheologul Liviu Marta.

  (…) „Credem că este vorba despre un fel de cetate proto-urbană, care cuprinde aproximativ 1.000 de case şi ateliere de metalurgie. Acest lucru o să-l aflăm doar după scanarea întregii zone pe care sperăm să o putem realiza împreună cu colegii din Germania”, a mai spus Directorul Muzeului Judeţean.”

  http://www.adevarul.ro/locale/satu_mare/Asezare_veche_de_peste_3-000_de_ani_la_Cauas_0_527947507.html

 5. ai tu o dovada cine ce erau. În zona Insulelor Canare, el arată că există şi azi, acoperit de ape, un masiv muntos numit Dacia. asa ca ca ce stim noi?!

 6. scheletul dac ar putea fi stramos mai vechi a tracilor cine stie, poate fi dintr-o perioada primelor aparitii in europa a tracilor la nord de dunare

 7. Cititi mai atent va rog.
  In articol scrie ca a fost gasit un schelet de dac de acum 2000 ani, obiecte dacice, precum si obiecte vechi de 8000 ani apartinant culturilor respective. Nu mai amestecati lucrurile.

 8. Nu avem inca o explicatie clara despre aceasta pozitie, pentru ca acum 2000 de ani se practicau mai mult incinerarile decat inhumarile”, a declarat Luca.
  este doar o comparatie , nu se spune ca scheletul este de atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *