Un student a descoperit O COMOARĂ NEOLITICĂ pe un câmp din Vrancea

Categories ArheologiePosted on

Un student a găsit mai multe obiecte vechi de 5.000-6.000 de ani pe un ogor din comuna vrânceană Nănești. Specialiștii chemați la fața locului au descoperit o adevărată comoară arheologică care aparține culturilor Cucuteni și Boian.

Lucrările agricole de primăvară au scos la iveală un sit arheologic pe un câmp din Nănești. Un tânăr a descoperit mai multe unelte de piatră și vase de lut, pe care le-a arătat ulterior arheologilor de la Muzeul Vrancei. Specialiştii de la Direcţia pentru Cultură şi Muzeul Vrancei au cercetat situl arheologic, unde au descoperit mai multe obiecte întregi: trei lamele, un vârf de săgeată de silex şi un topor-ciocan, din epoca neolitică, care aparţin culturilor Cucuteni şi Boian.

Autorităţile încearcă acum să găsească fonduri pentru deschiderea cercetărilor arheologice în acest sit, de mare importanţă pentru istoria şi cultura locală. „Am mers la faţa locului, am delimitat situl şi am descoperit şi alte obiecte, pe care le-am colectat din pământul arat. Am găsit un fragment dintr-un vas strecurătoare neolitic, o lamelă din silex întreagă, un fragment dintr-o buză de vas neolitic şi o tortiţă dintr-un vas, tot neolitic”, a declarat, pentru monitorulvn.ro, arheologul Aurora Emilia Apostu, de la Muzeul Vrancei.

Neoliticul (sau epoca pietrei lustruite) este penultima epocă a preistoriei. Ea a fost caracterizată de folosirea uneltelor de piatră lustruită şi metalurgiei primitive a cuprului, apariţia agriculturii primitive, a creşterii vitelor şi a olăriei. Populaţiile neolitice au creat o serie de unelte necesare agriculturii, precum seceri sau pietre de moară folosite la măcinat, au perfecţionat tehnicile de vânatoare şi pescuit prin apariţia unor diverse tipuri de săgeţi, harpoane.

Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. Şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a fost cacterizată printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată.

Cultura Boian a acoperit o zonă geografică destul de restrânsă în timpul etapei timpurii (Muntenia), apoi s-a extins mai ales în direcţia Mării Negre, până la a suprapune aria culturii Hamangia în Dobrogea. Cultura este cunoscută în Bulgaria sub numele de Mariţa. Ceramica este decorată cu motive geometrice realizate în excizie şi încrustaţie cu pastă albă.
                                                                                                              www.geto.dacii.ro

 

sursa: http://www.evz.ro

12 comments

  1. Mi se pare ca in viitor o sa vedem tot mai multe descoperiri de genul acesta si de genul tablitelor de la Tartaria.

  2. Ar trebui sa avem o lege a patrimoniului de stat foarte clara care sa protejeze aceste situri si care sa pedepseasca alterarea furtul sau distrugerea lor.

  3. si sa fie fie obligate autoritatile de scoaterea la lumina si conservarea lor .Felicitari studentului pentru descoperire .Ong-urile ar trebui ,cred sa faca mai mult.cu respec un roman ce-si iubeste stramosii.

  4. Pamantul NOSTRU este o ISTORIE PURA, de cea mai mare calitate, este de datoria noastra, a celor ce iubim ADEVARUL si aceasta TARA, sa o facem cunoscuta!
    Daca autoritatile vor doar bani, noi trebuie sa vrem LUMINA asupra RADACINILOR NOASTRE!

  5. Tot pamantul asta al stramosilor este plin de istorie, la tot pasul gasesti cate o bucata de “istorie”. Felicitari celor care o scot la iveala si celor care o promoveaza , pentru ca ” cine nu are trecut , nu are viitor “.

  6. De fapt nu am văzut nici un articol la televiziunile de știri din România, păcat. Felicitările mele acelui student.

  7. Asa de frumos cand citesti o asemenea veste. Dar niciodata nu avem bani. Bani pentru cercetari istorice , bani pentru restaurarea monumentelor , bani pentru educatie , bani pentru sanatate , bani pentru drumuri , bani pentru indiguiri , bani pentru barci (cand vin inundatii catstrofale, doamne fereste de ele, atunci descoperim ca nici barci nu avem ) ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *