Vandalizarea sitului arheologic de la Armășeni, comuna Bunești-Averești, jud. Vaslui, cu TRACTORUL și BULDOZERUL!!! Sit arheologic susținut de Asociația Geto Dacii

Categories ArheologiePosted on

Situl de la Armaseni, jud. Vaslui, desi este investigat de ani de zile de arheologii huseni, a fost distrus in proportie de 50 la suta de curand, prin lucrari de desfundare in vederea plantarii vitei de vie. Arheologii huseni au anuntat inca de anul trecut, atat Primaria comunei Bunesti-Averesti, cat si pe proprietarul terenului C. Dulute de la Crama Averesti, despre importanta sitului si a descoperirilor din acest perimetru. Nu s-au lasat impresionati de arheologi, trecand la treaba cu buldozerul si plugul de desfundat, scotand artefacte de la peste 1 m adancime.

                                                  Arheologul Vicu Merlan, în mijlocul caselor cucuteniene distruse

Au fost numarate un numar de 25 de locuinte cucuteniene vechi de peste 5500 de ani distruse de plugul tractorului. M-ai mult decat atat, au astupat cu buldozerul,  pus la dispozitie de primarul V. Taragan, sectiunea in curs de investigare pe anul 2014, cu o lungime de 50 m si lata de 2 m, care la acea data fusesera cercetata cam 50 cm adancime, urmand  a fi excavata pana la peste 1,2 m.

De mentionat ca acea sectiune a fost executata de peste 10 voluntari gasiti pe internet si prin efortul financiar al Asociatiei Geto/Dacii reprezentata de dl Daniel Roxin, tocmai cu scopul de a opri intentile distrugatoare ale proprietarului, care nu se lasa impresionat de istoria locului.

                                                   Echipa de voluntari, la începutul cercetării din acest an

Initial arheologilor li se promisesera, atat de primarul comunei cat si de proprietar, ca nu vor efectua lucrari de desfundare a trenului pe aprox un ha cat avea portiunea afectat de vie. Nu s-au tinut de promisiune si sub ordinul direct al ing sef I. Mursa s-a trecut la distrugerea cu buna stiinta a sitului eneolitic din Dealul Muncel la est de satul Armaseni.

                              Chirpici de la locuințe vechi de 7.000 de ani împrăștiate pe toată arătura

In tot acest timp au fost anuntati, inainte de desfundarea terenului si responsabili de la Directia de Patrimoniu Vaslui, care au facut o vizita la sit, fara a se implica in nici o actiune concreta de salvare a sitului, invocand fel de fel de pretexte fara miez. Arheologii huseni, luati prin surprindere de acest eveniment barbar sunt dezamagiti de neimplicarea, atat a factorilor de raspundere culturala cat si de cei politici atat locali cat si judeteni.

                                             Statuete cucuteniene descoperite la Armășeni în acest an…

In cei 9 ani de investigatii arheologice s-au descoperit 5 locuinte cucuteniene, care au fost decopertate cu mare grija pentru a se surprinde intreaga gama de piese ce ar fi putut intregi o imagine clara a modului de a trai in acel habitat preistoric, insa proprietarii terenului au distrus in doar 2-3 zile peste jumatate de sat cucutenian cu 25-27 de locuinte si alte artefacte preistorice.

                                     Acest loc marcat de arheologul Vicu Merlan a fost acoperit ilegal cu buldozerul

Cu lacrimi in ochi, arheologii huseni, cred ca printr-o astfel de crima istorica munca lor le este in acest moment  in van, atat timp cat nimeni nu a investit un leu, totul facandu-se prin mila unor sponsori si prin patriotismul unor voluntari inimosi. Te intrebi, oare in acest moment ce trebuie facut?…Va intrebam si pe voi, ce ati face in locul nostru?…

Arheolog expert  dr. Vicu Merlan


Nota mea:
Aș vrea să văd acum dacă poliția de patrimoniu și SRI-ul care, VĂ ANUNȚ ÎN PREMIERĂ, i-au vizitat pe șantier pe câțiva dintre arheologii cu care am colaborat în acest an, ca să îi ia la bani mărunți în legătură cu legalitatea săpăturilior arheologice, vor interveni la fel de prompt atunci când se distruge un sit arheologic cu buldozerul… Așteptăm să vedem! Că de uitat nu uităm!

Totodată, ar fi interesant să vedem dacă grupurile de facebook în care s-au adunat toți cârcotașii arheologiei românești vor reacționa în solidar cu arheologul Vicu Merlan. Că de protestat față de Ministerul Culturii care nu a alocat bani pentru cercetarea arheologică în acest, nu țin minte să îi fi văzut să o facă…

Daniel Roxin

Lasă un răspuns