VIRAL pe site-urile străine: „Cea mai veche scriere din lume a apărut pe Valea Dunării, în România și…”

Categories ArheologiePosted on

După ce oameni de știință precum Marija Gimbutas ori Harald Haarmann au adus în atenția comunității științifice internaționale primordialitatea civilizației dezvoltate pe valea Dunării, inclusiv pe teritoriul actual al României, acum o serie de site-uri străine precum Prehistory Knowledge, Mysterious Earth, Ancient Origins sau Ancient Code (pe acesta din urmă s-au strâns peste 22.000 de likeuri) abordează acest subiect fascinant, reușind să capteze atenția publicului.

Pasionații de istorie străveche de pe întregul mapamond își pun întrebarea dacă nu cumva a existat o civilizație și mai veche decât cea sumeriană și încep să ia în considerare dovezile arheologice din care rezultă vechimea superioară a civilizației și a scrierii apărute pe valea Dunării, în teritoriul pe care oamenii de știință occidentali îl numesc „Vechea Europă”.

***

Civilizația străveche dezvoltată de-a lungul văii Nilului sau civilizația văii Indusului se bucură de o imensă notorietate. Despre civilizația excepțională dezvoltată la Dunărea de jos nu știu prea multe nici măcar românii, deși… strămoșii lor au creat-o.  Au avut unii grijă să ne învețe, în schimb, despre „binefacerile” cureririi romane sau despre „progresul” pe care l-a adus Imperiul Austro-Ungar, în teritoriile românești ocupate. Sunt indivizi care, deși nu vor să afle o iotă despre civilizația străveche dezvoltată în spațiul carpato-danubian, cugetă cu jind la vremurile în care austriecii făceau legea în Banat sau Bucovina de Nord.

Civilizația apărută pe valea Dunării nu este printre cele mai faimoase de pe glob. Nu vom insista, aici, asupra motivelor pentru care a fost și este ținută într-un con de umbră, dar vom spune că este cea mai veche civilizație din Europa (5500-3500 î.e.n.), acoperind un vast areal care se întindea din partea de nord a Greciei actuale și până în Slovacia (de la sud la nord) și din România până în Croația (de la est la vest). Spre neplăcerea „unora”, teritoriul actual al României se afla în mijlocul acestei vetre străvechi de civilizație europeană. O civilizație europeană căreia strămoșii noștri pelasgi i-au pus temeliile!

Civilizația danubiană, dezvoltată de către pelasgi (strămoșii așa numitelor popoare romanice și nu numai) s-a numărat printre primele civilizații de pe Terra care au trecut de la utilizarea uneltelor de piatră la uneltele de bronz. În perioada sa de maximă înflorire, arhitectura s-a dezvoltat în mod accelerat, fiind ridicate clădiri de dimensiuni impresionante și locuințe… cu câte două etaje. Vasele și uneltele erau realizate cu o măiestrie neegalată în acea perioadă.

Dar cel mai important aspect legat de această civilizație antică dezvoltată la poalele munților Carpați și Balcani este că, în vremea sa, a fost creată prima scriere din lume. Tăblițele de la Tărtăria, vechi de circa 7500 de ani, rămân dovezile celei mai vechi scrieri din lume, precedând cu milenii scrierea sumeriană. În vreme ce pe teritoriile ocupate astăzi de către România, Serbia, Macedonia și Bulgaria evolua Cultura Vinča-Turdaș (în mileniul V î.e.n.), restul Europei se odihnea, comod, în… Epoca Pietrei.

Sursa foto

Până în 1961, când au fost descoperite tăblițele de la Tărtăria, se considera că scrierile apărute în intervalul cuprins între anii 3200-3500 î.e.n. ar fi cele mai vechi din lume (scrieri descoperite în Sumer, Egipt sau la Harappa – Pakistan). Uimitor este, însă, că există similitudini între simbolurile de pe tăblițele de la Tărtăria și cele din scrierea sumeriană, fapt ce i-a făcut pe unii savanți să emită ipoteza că sumerienii, considerați multă vreme întemeietori ai primei mari civilizații de pe Terra, erau originari din Peninsula Balcanică.

Adevărul este că civilizația sumeriană – care cunoștea roata, deținea substanțiale cunoștințe de matematică, astronomie și arme ori unelte mai avansate decât ale tuturor neamurilor semitice învecinate – a înflorit subit, în Orientul Mijlociu, de parcă sumerienii ar fi venit din altă parte.

Arheologii au inventariat, până în momentul de față, circa 700 de simboluri diferite în scrierea danubiană, un număr asemănător cu al hieroglifelor egiptene. Savantul german Harald Haarmann, specializat în lingvistică, susține că scrierea danubiană este mai veche decât cea sumeriană și că ar trebui să fie acceptată drept cea mai veche scriere din lume.

Arheologii au găsit mii de artefacte, majoritatea confecționate din ceramică arsă, pe care sunt prezente simboluri care fac parte din scrierea danubiană, numai că dogmele istorice sunt greu de depășit și nu tuturor istoricilor le surâde ideea că primul sistem de scriere și una dintre cele mai timpurii civilizații ale planetei au apărut la țărmurile Dunării de jos.

Istoria ar trebui rescrisă așa cum a fost, dar se pare că acest efort ar fi din cale afară de obositor și deranjant pentru o parte dintre istorici sau arheologi. Plus că ar fi în dezacord cu unele interese politice. Istoria este una dintre cele mai politizate științe.

Puși în fața dovezilor, unii „istorici serioși” au pretins, chiar, că obiectele autohtone care purtau inscripții similare celor sumeriene ar fi fost, de fapt, importate din Orientul Apropiat. Numai că urmele de civilizație avansată descoperite pe valea Dunării sunt cu 2000 de ani mai vechi decât cele sumeriene. S-ar putea vorbi, deci, despre un transfer de civilizație dinspre spațiul carpato-danubian spre Sumer, nu invers!

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: wikipedia.org, www.ancient-code.com

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

3 comments

  1. Deci reiau. Scrisul apare din necesitate administrativă – stat sau comerț. Nici una nici alta nu reies din contextul arheologic/stratigrafic (civilizația respectivă era la un grad mult inferior culturii Harappa, care nici ea nu a dezvoltat scrisul. În plus, culturile primitive ante-statale considerau scrisul dușmanul memoriei – care tezauriza învățăturile și legendele – cazul celților, hindușilor ( în casta preoțească a brahmanilor, memorarea Vedelor și Upanișadelor începea de la vârsta de 4 ani), și chiar și un filozof grec împărtășea aceeași părere (nu-mi aduc aminte care, cred că era atenian).
    Toate semnele care sunt alăturate în respectivul tabel nu sunt decât signalectică și simbologie, nicidecum engrame scriptice – adică semne ale scrisului. Scrisul este de trei feluri: hieroglific (imagini corespondente cuvintelor), ideografic (semne corespondente cuvintelor, Extremul Orient, inițial hieroglific), și alfabetic – corespondența directă și biunivocă semn – sunet. Pot exista și combinații – în scrierea cuneiformă se notau și combinații de mai multe sunete (silabe).
    Dar semnele de pe tăblițele de la Tărtăria sunt pure decorații sau simboluri fără valoare scriptică. Ele nu se găsesc niciodată în succesiunea pe care o presupune un text, sau în structura matriceală a unui text ideogramic (vezi textele chinezești). Deci concluzia se impune – signalectică și simbologie, dar nu scris.

  2. Cea mai interesantă chestie dintre imaginile prezentate este cea a statuetei cu ochi oblici proeminenți, pentru că este foarte asemănătoare cu reprezentările antropomorfe ale oamenilor-șopârlă din cultura pre-sumeriană Ubaid, deși aici s-ar putea ca ochii oblici să reprezinte o populație venită din stepă, cu ochii oblici caracteristici mongolilor sau populațiilor turcice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *