Zeii olimpici, cei mai puternici zei greci

Categories ArticolePosted on

Cei doisprezece olimpici au fost cei mai importanti zei si zeite grecesti din mitologia greco-romana. Potrivit credintelor grecilor si romanilor, acesti zei erau printre cei mai puternici si erau numiti olimpici datorita faptului ca se intalneau pe Muntele Olimp, considerat a fi cel mai inalt munte din Grecia, pentru a discuta despre treburile lor.

Acesti zei si zeite au fost cele mai importante figuri de cult atat din mitologia greaca, cat si din mitologia romana. Chiar si in vremurile de mai tarziu, ei au continuat sa aiba o influenta cheie asupra artei si literaturii. Cunoasterea povestilor si a caracteristicilor lor ne ofera o bogatie culturala mai mare si ne ajuta sa intelegem mai in profunzime nenumarate lucrari artistice si literare ale mostenirii culturale occidentale.

Echivalente intre zeii greci si romani

Romanii au adoptat practic intregul panteon al zeilor greci, in special zeitele si zeii olimpici. Cu toate acestea, desi au respectat in mare parte cea mai mare parte a canonului mitologiei elene, un detaliu deosebit pe care trebuie sa-l subliniem este ca romanii au redenumit toti zeii greci si le-au dat nume mai asemanatoare cu limba latina. Cu toate acestea, istoriile, originile si credintele despre ei au ramas relativ aceleasi.

Zeii

Apollo, zeul soarelui, al luminii, al medicinei si al profetiei

statuia lui Apollo 

Apollo a fost unul dintre cei mai importanti zei atat pentru greci, cat si pentru romani, iar cultul sau a fost de asa natura incat, de fapt, a fost una dintre putinele zeitati grecesti care au fost complet transferate din Grecia la Roma pana in punctul in care romanii au pastrat-o intacta. numele grecesc. Diferentele erau minore, in timp ce pentru greci rolul sau de zeu al luminii era mai important, pentru romani rolul sau de zeu al medicinei si al ciumei era mai important.

Apollo era zeul soarelui, al luminii, al muzicii si al profetiei. Alte responsabilitati ale sale au inclus si muzica, medicina, poezie (uneori impartasita cu Hermes ) , tir cu arcul, ciuma, arta, oracole si cunostinte. Vedem ca, la fel ca si in cazul Atena , Apollo a avut o importanta atat de importanta atat printre greci, cat si printre romani, incat i s-au dat responsabilitati nesfarsite asupra carora trebuia sa prezide.

Desi Apollo era zeul medicinei, iar fiul sau Asclepius era reprezentarea acesteia, ca si in cazul multor alti zei greci, el a reprezentat atat aspectele bune cat si cele rele, astfel incat Apollo putea reprezenta si boli si daunatori. De exemplu, in Iliada , Apollo infecteaza tabara greceasca cu o ciuma pentru a-i ajuta pe troieni. De asemenea, a ajutat Parisul pentru a-l putea ucide pe Ahile .

Apollo era fiul lui Zeus si al titanului Leto , iar sora lui geamana era Artemis . Ambii s-au nascut pe insula Delos si s-au caracterizat prin faptul ca au un corp privilegiat, atletic si extrem de frumos.

Apollo avea o lira de aur pe care stia sa o cante cu aptitudine cereasca, facand sa iasa din ea cele mai frumoase melodii. La diferitele adunari de pe Olimp, Apollo le-a insotit pe muze cantand la kithara. Un detaliu curios este ca Apollo a fost vazut ca un purificator, asa ca multi oameni care au comis crime considerate perfide de greci, precum parricidul si fratricidul, si-au cautat curatirea spirituala in el.

Ares, zeul razboiului

Ares era zeul razboiului prin excelenta. Cunoscut sub numele de Marte de romani, acest zeu razboinic, spre deosebire de zeita Atena care reprezenta razboiul drept si nobil, reprezenta aspectul violent si atroce al razboiului. Adica agresiunea fizica si violenta care a fost necesara pentru a castiga un razboi.

Statuia lui Ares.

Desi romanii il considerau si pe Marte zeul razboiului, faptul ca Marte era considerat unul dintre parintii poporului roman, i-a facut sa il considere pe Ares mai putin violent si mai strategic in actiunile sale. Interesant, in ciuda violentei sale, in timpul razboiului troian in Iliada Ares se alatura troienilor , zeita Atena ghideaza una dintre sagetile trase de unul dintre muritori in timpul bataliei, reusind sa-l raneasca. Intr-un act fara precedent, Ares abandoneaza batalia si se intoarce in Olimp pentru a se plange lui Zeus.

Atitudinea lui salbatica si neingradita in lupta i-a determinat pe mai multi dintre ceilalti zei sa simta un anumit nivel de resentimente si suspiciune fata de el. Una dintre principalele caracteristici ale lui Ares a fost dragostea lui de foc cu cea mai dorita si frumoasa zeita dintre toate, Afrodita . Zeita care a fost casatorita prin obligatia lui Zeus cu un alt zeu, Hephaestus . Acest romantism ar duce la Hephaestus, zeul creator al masinilor si al artefactelor, creand un dispozitiv pentru a-i prinde pe ambii zei in timp ce amandoi erau goi in patul zeitei. Desigur, acest lucru a provocat destula agitatie pe Olympus. Din relatia dintre Ares si Afrodita s-au nascut mai multe zeitati importante, cum ar fi Eros , zeul iubirii, si Harmonia .

Potrivit lui Homer , parintii lui Ares, si anume Hera si Zeus, il pretuiau pe acest zeu razboinic din cauza atitudinii sale salbatice. Foarte spre deosebire de Apollo , care era fiul risipitor al ambilor. Ares, la randul sau, a avut multi copii, printre care s-au remarcat razboinicii amazonieni .

Dionysos, zeul vinului

Dionysos , cunoscut de romani drept Bacchus , este una dintre cele mai interesante figuri din mitologia greco-romana. Acest zeu singular prezida vinul si recoltarea vitei de vie si a fost, impreuna cu zeita Demetra , una dintre cele mai importante doua autoritati legate de pamant si cultura.

Desi Dionysos a prezidat viticultura si cultivarea si culesul vitei de vie, una dintre cele mai interesante caracteristici ale acesteia este ca el a prezidat si teatrul, extazul religios si nebunia rituala.

Statuia lui Dionysos cu coroana.

Dionysos a fost ultimul zeu care a intrat in Olimp , din acest motiv este considerat uneori parte a acestuia, iar alteori este considerat ca in afara Olimpului, iar locul sau este ocupat de zeita Hestia . Un alt detaliu al lui Dionysos este ca acesta, fiind fiul lui Zeus si al lui Semele , o femeie muritoare, nu a fost uneori considerat un zeu propriu-zis si a fost retrogradat la statutul de semi-zeu sau erou.

Efes, zeul focului

Detaliu al statuii Hephaestus din forja sa.

Hephaestus , numit Vulcan de catre romani, era zeul focului si al prelucrarii metalelor, al zidariei din piatra, al forjelor si al sculpturii. El a fost zeul creator al grecilor si al romanilor, capabil sa construiasca de la sculpturi frumoase pana la cele mai complicate mecanisme si dispozitive. Cu toate acestea, principala sa caracteristica a fost talentul sau de a crea tot felul de arme pentru ceilalti zei ai Olimpului.

Ca multi alti olimpici, Hephaestus a fost fiul lui Zeus si al Herei. Cu toate acestea, Hephaestus avea o trasatura izbitoare. Era un zeu urat, in multe versiuni deformat, imbufnat in caracter si rareori vazut ca un rival sau o amenintare de catre ceilalti zei. Una dintre cele mai mari trasaturi ale ei a fost casatoria ei aranjata cu Afrodita , frumoasa zeita a iubirii. Zeus a fortat-o sa se casatoreasca cu zeul urat al forjei pentru a evita un razboi intre ceilalti zei, care o doreau. Relatia dintre Hephaestus si Afrodita a fost marcata de aventurile amoroase ale Afroditei, in special de dragostea ei intensa cu Ares ., din aceasta si obsesia zeului focului si a forjei de a incerca sa evite si sa descopere inselaciunile sotiei sale.

Hermes, zeul mesager

Hermes , numit Mercur de catre romani, era zeul comertului, sportului, atletilor, hotilor, calatorilor, trecerii frontierei si ghidul catre lumea interlopa . Dupa Dionysos a fost al doilea cel mai tanar olimpic, iar unul dintre cele mai interesante detalii ale sale a fost sincretismul din jurul sau.

Tatal sau a fost Zeus , regele zeilor, iar mama lui Maia a fost fiica Titanului Atlas si una dintre cele sapte Pleiade . Datorita inteligentei si gandirii sale rapide, Hermes a devenit zeul patron al oratoriei si al oratorilor, al literaturii si al poetilor, al pastorilor, al inventiei, al comertului si al hotilor.

Datorita rolului sau de calator si zeu al trecerii granitei si abilitatii sale de a se deplasa intre lumea muritor si cea divina, el era zeul responsabil cu transportul mortilor in lumea interlopa. Insusi, el a fost vazut ca o zeitate care putea mijloci intre afacerile oamenilor si ale zeilor, legand ambele lumi ca ambasador si mesager.

Detaliu al unei statui a lui Hermes.

Interesant este ca Hermes a fost o alta divinitate prietenoasa cu oamenii, asa cum a fost cazul lui Dionysos , Hephaestus si, intr-o oarecare masura, inteleapta zeita Atena . Intr-adevar, in cateva dintre mituri il putem vedea pe acest zeu inteligent si perspicace facand tot felul de glume impotriva celorlalti zei si in folosul fiintelor umane.

Poseidon, zeul marii

Poseidon , numit Neptun de catre romani, era zeul care conducea atat marii, cat si furtunilor, cutremurelor si cailor. Zeul primei generatii de olimpici, adica unul dintre fiii lui Cronos si Rhea , iar personalitatea sa a fost o reprezentare alegorica a modului in care grecii vedeau marea si furtunile. Poseidon avea cel mai rau temperament dintre toti zeii, era lacom si zgarcit si extrem de razbunator.

Caracterul sau rau reprezenta, evident, furia neincetata si de neoprit a furtunilor distructive, in timp ce lacomia lui extrema era o reprezentare a apetitului vorace si nesatios al marii, care inghite si consuma totul in adancul ei. Caracterul sau razbunator era legat si de comportamentul marilor, mari care de multe ori, si mai ales in Grecia antica, nu crutau viata pescarilor si marinarilor.

Fotografia unei statui a lui Poseidon.

Desi in cea mai populara versiune a mitului olimpienilor, Poseidon a fost inghitit de tatal sau Cronos impreuna cu ceilalti frati ai sai, cu exceptia lui Zeus , care mai tarziu avea sa-si elibereze fratii din pantecele tatalui sau crud, in versiuni mai mici ale mitului. Rhea il ascunde pe Poseidon printre o turma de oi, salvand astfel pruncul zeu de mania tatalui sau.

Zeus, regele zeilor

Zeus in mana pe Nike.

Zeus , numit Jupiter de catre romani, a fost cea mai puternica dintre toate zeitatile greco-romane, pana la punctul in care a fost considerat unanim „parintele zeilor si al oamenilor”. Zeus a fost ultimul nascut dintre copiii titanilor Cronos si Rhea , asa ca a reusit sa se salveze de mania tatalui sau paranoic, care a decis sa-si devoreze copiii crezand ca vor ajunge sa-l invinga si sa-i ia locul in viitor. (profetie care, in mod ironic, s-a implinit de la sine datorita reactiei lui Crono la respectiva profetie) .

Mahnita sa vada cum fiecare dintre copiii ei a fost devorat in mod inevitabil fara exceptie, Rhea a reusit sa-l salveze pe Zeus de tatal sau ravnitor cu ajutorul lui Gea . Pentru aceasta, Rhea a nascut pe insula Creta , iar cand Cronos a venit sa-si revendice victima, ia oferit el o piatra infasurata in scutece in schimb. Copilaria lui Zeus variaza de la autor la autor. Potrivit lui Hyginus , el a fost crescut de nimfa Amalthea , iar pentru a ascunde tanara zeitate de tatal sau, ea a atarnat pruncul de o franghie legata de un copac, deoarece tatal sau domnea peste pamant, ceruri si mare. Fiind spanzurat, deci, tatal sau nu l-a putut vedea. Potrivit lui Apolodor, viitorul rege al zeilor a fost crescut de o capra, numita si Amalthea, intr-o pestera de pe Muntele Ida . Cand baiatul a inceput sa planga, un grup de soldati numiti Coribantes au strigat si si-au lovit sulitele de scuturi pentru ca tatal sau sa nu auda suspinele.

Dupa ce a devenit barbat, Zeus si-a confruntat tatal, fortandu-l sa le varsa. Mai intai piatra, apoi fiecare dintre cei cinci frati ai sai, in ordine inversa. In alte mituri, Zeus ii taie stomacul tatalui sau si isi extrage fratii. Cu toate acestea, toate miturile il pun in unanimitate pe Zeus ca eliberator al fratilor sai si pe cel mai puternic dintre olimpieni (cu exceptia unui mit nu atat de popular in care Rhea reuseste sa-l salveze si pe Poseidon la nastere, ascunzandu-l printre o turma de oi) . Pe langa fratii sai, Zeus avea sa elibereze si hecatonchirele si ciclopii din Tartar .

Hades, zeul lumii de dincolo

In timp ce Hades era stapanul lumii de dincolo, precum si unul dintre zeii din prima generatie si fratele lui Zeus si Hera , in timp ce el a prezidat si soarta mortilor si a fost unul dintre cei mai bogati zei (controland tot ceea ce era detinut in subteran). mineralele si metalele pretioase) , Hades, totusi, nu a fost considerat unul dintre cei doisprezece olimpici .

Detaliu al bustului lui Hades.

Motivul pentru care Hades nu a fost un olimpic consta in faptul ca Hades a condus peste lumea de dincolo, parasind rareori domeniul sau subteran. Prin urmare, aproape niciodata nu a participat la intalnirile de pe Muntele Olimp si, prin urmare, nu a putut fi considerat un olimpic.