Scanările BBC-ului de la Sarmizegetusa. O emisiune incendiară, pe Nașul Tv

Categories DezvăluiriPosted on

Ce se ascunde oare în Munții Șureanu, în locul anticei Sarmizegetusa? Scanările Lidar realizate de BBC scot în evidență structuri nebănuite, îngropate în pământ…

Anul trecut, cu acordul statului român, BBC-ul a scanat o arie de zeci de km din jurul Sarmizegetusei pentru a folosi aceste informații în ceea ce s-a dovedit a fi pseudo-filmul documentar „Rome’s Lost Empire”, o mizerie din punct de vedere al corectitudinii informației istorice despre daci, pe care realizatorii i-au prezentat ca fiind barbari, hoți și violatori.

Dincolo de această manipulare la care s-a făcut părtaș, cu nonșalanță, arheologul Gelu Florea, șeful cercetărilor arheologice de la Sarmizegetusa, se pune întrebarea dacă aceste scanări deosebit de importante au ajuns ca material clasificat în mâinile statului român sau nu? Pentru că la o primă vedere, statul român nu pare să știe prea multe despre acest subiect.

Ținând cont că a existat o tradiție (cu susținere politică) a jefurii vestigiilor dacice din Munții Șureanu, nu putem să nu fim îngrijorați de faptul că aceste hărți ale vestigiilor îngropate de la Sarmizegetusa ar putea să ajungă (dacă nu au ajuns deja) în mâna căutătorilor de comori.

Despre toate acestea vom discuta direct și fără menajamente în emisiunea Adevăruri tulburătoare, unde am ca invitați doi jurnaliști de investigație – George Roncea de la ziarul Curentul și Valentin Roman, redactor-șef la adevaruldespredaci.ro
Emisiunea poate fi urmărită în această seară, de la ora 22:00 și în reluare, sâmbătă, de la ora 20:00, duminică, de la ora 11:00 și luni, de la ora 09:00.

Nașul Tv poate fi urmărit pe internet  (http://live.nasul.tv/) sau pe cablu, în următoarele rețele: DETALII AICI

Vizionează 25 dintre emisiunile despre traco-geto-daci, realizate la Nașul tv,  pe acest canal YouTube: http://www.youtube.com/user/roxindaniel

Daniel Roxin

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

6 comments

 1. Bun gasit. As dori sa stiu daca aceasta emisiune, pe care din pacate nu am reusit sa o vad nici macar in reluare, va fi postata si pe contul de Youtube al lui Daniel Roxin?

  Va multumesc si va urez o saptamana buna si succes in tot ceea ce faceti.

  Cu respect, Marius-George din Iasi.

 2. De ce e greşit că au venit străinii să făca scanări în siturile arheologice? Statul român oricum nu are bani nici măcar pentru conservarea siturilor existente, pentru săpaturi şi programe de salvare a siturilor nici macar nu se pune problema. Să îl comdamnam pe domnul Gelu Florea pentru că a colaborat la acest film şi a primit informaţii despre sit, informaţii obţinute cu ajutorul tehnologiei vestice (de ultimă oră).Ce gândire comunistă, totul este secret, nu spunem la nimeni nimic, noi sutem cei mai grozavi din lume, dar acest lucru îl ştim numai noi. Dacă un strain ne arată altă imagine pentru noi nu contează argumentele, noi avem retorica noastră.
  În privinţa celor afirmate despre daci în film, eu cred că sunt adevarate. În primul rând nu există încă nici un izvor scris antic care sa fie atribuit dacilor(adică să fie scris de către daci). Daci sunt priviţi prin ochi vecinilor lor (prin izvorele greco-romane). Oricum voi aţi rămas la afirmaţia lui Herodot: “Daci erau cei mai drepţi si ai viteji dintre traci”. Herodot a scris pentru grecii din timpul său. Care era părerea grecilor despre traci? Ţiganii aurari sunt cei mai cinstiţi şi curaţi dintre ţigani-cum înţelege un român această afirmaţie, dar un america, chinez australian, cineva care nu a intrat în contact cu ţiganii.Dăcă studiezi istoria incearcă să înţelegi mentalităţele vremurilor studiate şi să lasi deoparte mentalitea actuală. Pentru daci (şi nu numai) faptul că făceau incursiuni în teritorile vecine era un titlu de glorie, prin aceste incursiuni, jafur, liderii câştigau putere iar războinicii faimă. Ca să înţelegeţi mai bine acest aspect vă recomand serialul tv-Vikings- produs în anul 2013.
  Cred că trebuie să urmăriţi mai atent acest documentar Rome’s Lost Empire , el prezintă în primul rând o nou tehnică în arheologie, tehnică bazată pe scanarea din satelit a siturilor arheologice şi încercarea de recontituire virtuală a acestora. Este de remarcat reconstituirea portului Ostia, a modului în care se făcea aprovizionarea Romei prin canalele ce lega portul de râul Tibru. Descoperirea prin această tehnică a unui canal paralel cu râul, construit de romani se datorează acestui documentar, arheologic nu a fost posibil datorită construcţiloe actuale. ÎN privinţa urmelor zidurilor descoperite la Sarmizegetusa este o mare realizare.Nu stiu de ce sunteţi revoltat de aceastî scanre dar fară ea urmele acestor ziduri ar fi rămas la nivel de bănuială. Documenatţia această nu trebuie clasificată ci pusă la dispoziţia cercetătorilor. În ce priveşte frica de braconieri staţi linistit ei oricum ar afla primii informaţiile chiar dacă acestea ar fi clasificate. Acest documentar este o reclamă la această tehnică şi a fost ales ca subiect Imperiul Roman în primul rând ca este un subiect cunoscut în lume. În al doilea rând romanii construiau în acelaşi mod un castru sau un oraş fie în Europa fie în Asia ori Africa.
  Oricum pe dumneavoastră nu vă interesează decât că realizatorii au afirmat despre daci că erau hoţi, jefuitori etc ( ei nu au spus decât ce au citit în izvoarele greco-romane) nu v-a interesat subiectul documentatului acela de prezentare a unei noi tehnologi aplicabilă în arheologie. Îmi pare rău că acest documentar a adus o jignire mareţiei poporului dac. Cel puţin aşa am înteles eu că priveşte autorul articolui acest documentar. Poate că într-o zi cei care scriu prin ziare nu o să mai caute senzaţionalul, o să facă puţină cultură cu cititorii. Dacii erau la fel ca ceilalţi din timpul lor nici mai deştepţi dar nici mai proşti, nu erau centru universului dar nici cei din urmă.
  Emilian Dragan

 3. Din păcate istoria denigrării Daciei continua fără ca nimeni sa reușească sa o oprească și asta din cauza ca nu avem conducători demni.

 4. Emiliane,prietene,ai scris atatea randuri si nimic concret.Daca dacii erau asa de primitivi,de salbatici si lipsiti de ratiune,cum au reusit sa-si impuna proprii imparati care au condus Roma,mareata Roma.
  Normal,dacii erau niste netrebnici iar romanii care inrobeau popoare intregi,niste “civilizatori”.
  Daca Traian nu reusea sa cucereasca acea mica portiune din Dacia (pentru o perioada relativa),Imperiul Roman se ducea in cap,distrugandu-se din interior.Acelasi lucru s-a intamplat si pe timpul lui Constantin cel Mare care s-a folosit de religia crestina pentru a mai prelungii viata muribundului Imperiu Roman.
  Dacii,ca si alte popoare antice aveau un stil de viata liber,o constiinta profunda fata de viata si moarte.Ceea ce in ochii jefuitorilor romani se traducea prin “barbarie”.
  Vorbeai despre faptul ca dacii faceau incursiuni in taberele romane si le jefuiau.Adica,doar romanii au voie sa treaca totul prin foc si sabie,ceilalti trebuie doar sa se puna in pozitie,nu? Mare “culturist” esti domnule.
  Oricum,nu-ti face griji.Esti prea mic ca sa vorbesti despre poporul dac.Ca si cum un pechinez si-ar da cu parerea despre un lup.
  Imperiul Roman precum si celelalte imperii care l-au urmat au reusit ceea ce si-au propus.Au facut din omul liber doar o umbra care trebuie intotdeauna sa fie de acord cu seficul.Probabil ca asta va fi adevarata Apocalipsa,atunci cand oamenii isi vor pierde cu adevarat identitatea.Pentru ca,nu? Asa am auzit cu totii de la BBC.Gata,a vorbit Dumnezeu :))
  BBC,CNN as spune ca sunt un fel de Antena 3 si Realitatea de pe la noi ? Cum spunea o hodoroaga care se pretindea “politiciana” :”Ciocu’ mic,la noi este puterea”.Ganditi si singuri cum stau lucrurile.
  “Culturisti” precum prietenul Emilian sunt multi.Cum era si o vorba:”Spune-mi o minciuna de zece ori si o sa te cred.”

 5. Vedeti ca “ciumpalacii” de englezi realizatori la BBC care au fost aici si au discutat cu Dl. arheolog Gelu Florea, au promis ca rezultatele scanarii LIDAR vor fi transferate si specialistilor romani dupa realizarea documentarului “istoric”.
  Si-au tinut promisiunea?
  Nu de alta, dar manipularile lor de 2 bani din “documentare” nu ne intereseaza, vrem doar rezultatele scanarilor si specialisti romani competenti care sa le interpreteze obiectiv.

  Intrebati-l, va rog, pe Dl. Florea, daca are aceste rezultate si daca avem vreo interpretare pana in momentul de fata.
  Poate n-ar strica sa-l invitati la o emisiune,sa ne povesteasca si noua la Nasul TV, ce rezulta din aceste scanari.

  Daca nu vrea sa raspunda, ma gandesc ca poate il convinge prietenul Nunu Brilinsky la o “tuica de drum lung…” ?
  Numai bine si felicitari sincere pentru demersurile dumneavoastra!

 6. …nu va alarmati! …dar nici entuziasmati!….In arheologie scanarea asta este cu mai multe taisuri! Estre vorba mai intai de particularitatile pamantului, de calibrarea aparatelor pe astfel de aspecte, de interpretarea datelor culese, si cel mai important, de verificat din punct de vedere arheologic aspectele sesizate! Daca nu se parcurg toti pasiia acestia se dau erori mari si se poate merge pe piste false!…asa ca, nu este nici motiv de alarma, dar nici de entuziasm, cum spuneam la inceput….Personal, nu cred decat in mica masura ce se spune despre structurile subterane. Si am sa va spun deschis si direct: am aplicat metoda, o cunosc, stiu ca este pretentioasa, trebuie sa tii cont de o mie de aspecte ca sa obtii ceva multumitor care sa se si poata verifica….Daca nu au fost parcursi pasii acestia, -si eu cred ca nu, cu tot BBC-ul lor cu tot, pentru ca i-am mai vazut la lucru, totul este o fantezie…aaaaaa! si inca ceva, daca au promis ca dau datele arheologilor romani si nu au facut-o, inseamna ca am dreptate…au mers si ei, cum facem si noi, de multe ori, …la plezneala……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *