Picturi rupestre vechi de 35.000 de ani, în România

Categories ArheologiePosted on

Viorel Lascu, președintele Federației Române de Speologie, împreună cu dr. Jean Clottes, expert internațional în artă rupestră, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, au prezentat descoperirile din peștera Coliboaia, de pe Valea Sighiștelului, dar și rezultatele datărilor probelor de Carbon 14, recoltate din Galeria picturilor din Peșteră.

Astfel, în peștera Coliboaia a fost descoperită o galerie cu picturi negre. Picturile reprezentau: un bizon, un cal, o felină și două capuri de rincori. De asemenea, au fost descoperite și câteva gravuri și oseminte de urși. Această descoperire a fost făcută de câțiva speologi români, în iunie 2010, după o misiune franco-română. Doi specialiști în artă rupestră, Jean Clottes și Bernard Gély, din Franța, spun că aceste picturi datează de acum 23.000 – 35.000 de ani.

Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor, a efectuat două prelevări de probe pentru a fi datate pe bază de radiocarbon. Cele două probe au fost trimise la Laboratoarele de Știință din Yvette (Franța).

„Peştera Coliboaia nu este accesibilă publicului larg. Ea va rămâne, cel mai probabil, inaccesibilă, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi. Desenele sunt cu atât mai valoroase cu cât există similitudini între arta rupestră a oamenilor preistorici din Bihor cu lucrări ale celor care au desenat în peşteri din Franţa, aproximativ în aceeaşi perioadă istorică”, a declarat Călin Ghemiș. Rezultatele obținute confirmă că cele mai vechi picturi datează din urma cu 36.000 de ani.

„Rezultatul datărilor probelor de Carbon 14 recoltate din Galeria Picturilor a Peșterii Coliboaia, vine să confirme datările pe care noi le-am presupus la un moment dat prin specialiștii Muzeului, dar și faptul că lumea de atunci, din acest spațiu, era parte a unei lumi europene, în care modul de viață și de credințe erau similare”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

 

Note suplimentare

 

Peștera Coliboaia se găsește în județul Bihor, pe Valea Sighistelui. Cavitatea a devenit cunoscută datorită picturilor rupestre foarte vechi ce datează de zeci de mii de ani și urmelor ce atestă că a fost locuită de oameni. Accesul în încăperea în care se află câteva gravuri și picturile ce înfățișează animale este dificil, fiind necesară parcurgerea unui traseu pe sub apa până aici. În plus, acest sector din peșteră Coliboaia nu este accesibil turiștilor.

Trebuie menționat faptul că astfel de picturi rupestre s-au mai descoperit într-o peșteră din România, la Cuciulat. Autenticitatea, precum și vechimea acestora, au fost atestate de cercetători străini, fiind o noutate în partea această a Europei.

Peștera Coliboaia se întinde pe o lungime de aproximativ 750 metri. Concretiuni specifice se găsesc pe pereții dinspre finalul peșterii sub formă de scurgeri parietale, stalactite și stalagmite. Intrarea se face printr-un fel de portal în formă de triunghi și cu înălțime de 2 metri.

Foarte aproape de peștera Coliboaia se găsește o altă cavitate, anume peștera Măgura. Parcurgerea peșterii este îngreunată și de faptul că este activă, motiv pentru care aventurarea este recomandată numai speologilor cu experiență.

 

sursa: www.2012en.ro

 

10 comments

 1. E foarte de moda aceste descoperiri si sunt atat de rar intalnite incat cred ca este o adevarata minune descoperirea lor. Cu cate o asa descoperire se scriu multe carti si multe articole in revistele de especialitate incat valoarea lor este incalculabila.
  Aceste simple desene de pe peretii pesterilor sunt primele semne ale trezirii oamenilor din animalele ce eram odata. Si alte specii sunt capabile sa gandesca si chiar sa-si confectioneze unelte, dar aceste desene ne spun ca noi oamenii acum mult timp in urma eram capabili de ceva mai mult. Noi visam si simtiam tot ce ne inconjoara de o forma speciala si acum 35000 ani ne exprimam artistic.
  Dar ma intrab daca toate acestea se intamplau inainte sa vorbim unii cu altii sau mai logic ar fi de a vorbii intaii.
  Erau capabili cei care desenau pe peretii donde locuiau de a se exprima si cu cuvinte?
  Erau aceste desene o forma de scriere primitiva(o forma de heroglife),Ce insemnau pentru ei si daca aveu un nume pentru desenele pe care le utilizau?
  Sper sa auzim mai multe de aceste minunatii in viitor.

 2. Multumiri din adincul inimii pentru munca sustinuta de dvs., D-le Valentin Roman , pentru ca noi sa putem realiza ce popor iubit de Dumnezeu a trait si inca supravietuieste pe acest teritoriu din jurul Carpatilor si al Dunarii.
  Asa ca dvs. sint si alti geto-daci care isi iubesc , respecta si inteleg Istoria Adevarata a acestor meleaguri. Pestera Coliboaia pastreaza ( nu ascunde ) pentru noi , cei cu inima deschisa , multe simboluri si taine de o importanta vitala pentru istoria ultimei civilizatii umane pe planeta Mama Gaia.
  D-l Constantin Olariu Arimin , pe site-ul http://www.ariminia.ro prezinta o analiza ( pe care eu o apreciez pertinenta ) a pesterilor : Coliboaia , Gaura Chindiei precum si multor altor locatii vitale pentru Istoria Adevarata a noastra : Tartaria , Turdas , Cucuteni , Trusesti , Hindresti – Oteleni etc.
  In sectiunea “Si pietrele vorbesc Adevarul ” cei interesati pot sa isi completeze informatiile care provin de la dvs. si de la grupul coagulat de Daniel Roxin.
  ESTE VREMEA SA NE SCUTURAM DE TOATE COMPLEXELE CE NE-AU FOST INOCULATE DE SUTE DE ANI SI SA PRIVIM CU OCHI LIMPEZI LA NOI , LA STRABUNII NOSTRI SI LA COPIII NOSTRI SI SA NE BUCURAM PENTRU CE ESTE AL NOSTRU SI SA NE LUAM INAPOI ISTORIA pe care si pietrele ne-o striga , pentru a putea , in sfirsit sa traim fericiti in aceasta Gradina a Domnului lasata noua de geto-daci.

 3. poate ca trebuia sa dati mai putine detalii despre locatia pesterii,nu de altceva dar eu sunt foarte convins ca sunt foarte multi acei care urmaresc sa ne stearga istoria si mostenirea stramoseasca,sper sa ma insel,atat am avut de spus,RESPECT.

 4. În perioada următoare se vor descoperi atât de multe dovezi ale primordialității Stră-Moșilor noștri pe aceste meleaguri încât nu vor mai putea fi șterse vreodată și nu va mai putea fi amânată scrierea istoriei reale a neamului nostru Dac.

 5. este foarte veche, dar nu este unica in lume, deci, sa nu exageram. Cat desére ”stergerea” istoriei…trebuie sa treaca pe sub apa xa sa stearga cineva acele picturi. Slava domnului ca nu e deschisa turistilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *