Ziarul „A Magyar Hírmondó” (Bratislava, 1785): “Horea, principele imaginar și de neuitat al Daciei…”

Categories ArticolePosted on

Execuția lui Horia și a lui Cloșca, descrisă de ziarul „A Magyar Hírmondó” (Bratislava, 1785):

„Horea, principele imaginar și de neuitat al Daciei, care a vărsat mult sânge inocent, în ziua de 28 a lunii trecute a fost uns pentru îndelungata veșnicie la Alba Iulia. Pentru această sărbătoare princiară au trebuit să vină și să fie prezenți câte 2 sași și 4 români din fiecare localitate unde locuiesc români sau sași. Precum dovedește o relatare a unui martor ocular, pe când Horea și tovarășul său de tulburări Cloșca Ion Popa au fost duși la locul pedepsei lor de mii de ori meritate, Cloșca și-a pierdut întreaga sa vitejie de dinainte, lepădându-și cu totul înfățișarea omenească (care îl făcea asemănător unui om) în spaimele tremurătoare ale morții; Horea, în schimb, s-a dus fără a fi schimbat deloc, cu inima curajoasă, la locul desemnat ca punctul final al ceasului de chin al vieții sale. Aici Cloșca și-a sfârșit primul viața lui nemeritată în chinuri groaznice, el fiind zdrobit cu roata din tălpi până în vârful capului, iar Horea a sfârșit în chip mult mai milos, căci după o lovitură cu roata care i-a zdrobit femurul drept, a primit imediat lovitura de grație în piept, astfel, încât, precum sufletu-i din trup tot așa i s-au risipit atât furia, cât și aspirația la coroana maghiară din sufletul său. În sfârșit, ambilor răzvrătiți luându-li-se capul cu o secure, ei au fost tăiați în patru bucăți și trimiși astfel spre a fi expuși în acele locuri unde răscoala lor a pricinuit cele mai mari primejdii. Până acum, cei ce ne-au informat, cu toții îl descriau pe Horea ca pe un țăran de statură foarte mică; iar acum (nu știm cum e posibil) domnul care ne informează, și în fața ochilor căruia cei doi s-au dus în iad, susține că Horea ar fi fost un român de statură înaltă, mușchiulos, cu privirea dârză. Vom înțelege mai bine toate acestea din istoria răscoalei pe care o vom da în curând; noi oferim doar ceea ce putem cumpăra. Mai sunt încă 150 dintre ei sub judecata comitatelor, ei așteptând sentința asupra capetelor lor. Sperăm că nici aceștia nu vor rămâne fără ea.”

Sursa traducerii: Ștefan Pascu și colab., Izvoarele Răscoalei lui Horea, seria B. Izvoare narative, Vol. III. Presă, Broșuri. 1784-1785, București, 1984.

Sursa materialului: https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2015/01/15/executia-lui-horea-si-closca-relatare-din-ziarul-a-magyar-hirmondo-bratislava-1785/

NOTA MEA: Dincolo de viziunea răsturnată a acestui articol, scris de reprezentanții adevăraților criminali ai Transilvaniei acelei epoci – austriecii și ungurii – care au umilit, spoliat și ucis în mod constant populația românească din Transilvania, timp de secole, este de remarcat faptul că Horea este prezentat “ca principele imaginar și de neuitat al Daciei”, o dovadă a faptului că populația românească era percepută de străini ca fiind o continuatoare a dacilor. Mai jos aveți fotocopiile articolului din ziarul mai sus menționat.

Daniel Roxin

 

 

14 comments

 1. La Bibioteca Muzeuui Brukenthal exista Codu Penal Terezian cu decrierea exacta a procedurii de “tragere pe roata” si altor supicii, in pin ilumunism, pe vremea lui Mozart. Exista si cupa de lemn a carei tatpa are configuratie de mare sigiliu cu inscriprie latina ci titlu de “Rege al Daciei” Ce “dragutul Imparat” Iosif al II-lea a refuzat sa revoce din reformele sae in Transivania, a fost desfiintarea iobagiei, care a fost in proiectul sau, rascoala pe care se admite ca ar fi incureajat-o fiind argumentul zdrobitor pentru magnatii Transivaniei pentru abolirea servitutii perene instituite ca pedeapsa dupa rascoala lui Doja.Mai exista si doua mese rococo intarsiate cu inscripitia “A murit porcul ” realizate a moartea ui Iosiff al II-le a comanda unui ptrician sas. Cee trei portrete dupa modeu viu sunt din Patrimoniul Brukenthal, atunci guvernator al Tranivaniei.

 2. „Principele imaginar și de neuitat al Daciei” e o ironie. Și titulatura de Rex Daciae, pe care se presupune că a folosit-o Horea nu e un argument pentru „continuitatea dacilor”.

  Alt periodic al vremii ne zice așa:

  „El (Horea) a ajuns la idei mai largi, precum se vede; ar fi spus chiar că are intenția să se unească cu tovarășii săi de credință, cu românii din Valahia și, împreună cu ei, să cucerească toată Transilvania și să reînvie vechiul Imperiu roman, din care își trag obârșia.!”

  https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2013/03/03/rascoala-lui-horea-descrisa-in-periodicul-german-politisches-journal-hamburg-1784/

 3. ‘nea Liviu, cati bani iti iei sa scrii prostiile alea? Pe cine incerci sa imbeti de cap? Pana in secolul 19 ungurii scriau in cronici de Dacia. O gramada de manuscrise despre daci sunt tinute sub cheie la: Vatican, Viena si Budapesta! Sa stii asta. Printre degete, serviciile secrete au lasat informatii sa se scurga ca sa nu se piarda, pana la ultimul om! Daca te-ai pierdut pe pamanturile astea, du-te acasa si vezi-ti de istoria ta. Numa’ bine, rau la nime’!

 4. in consecinta(ma abat putin de la tema) din cele descrise mai sus reiese un lucru clar,Horia,Iancu de Hunedoara,Tudor Vladimirescu si nu ma indoiesc ca marea masa a romanilor din Evul Mediu,de pe intreg teritoriu Carpato-Danubian si chiar dincolo de aceste granite formale de la acea vreme,aveau in constiinta si in suflet ca sunt descendenti ai dacilor si acest simtamant nu s-a pierdut impotriva asupririi imperiului austro-ungar.Nu vad nici o problema sa se revina la denumirea tarii noastre la frumoasa si originala DACIA.

 5. -dovada genetica[ oferită prin aliaţii cu care au străpuns în spaţiul carpatic] ce ne arata ca ungurii nu sunt ceea ce se pretind a fi, ca tribul huno-maghiar cotroptor s-a disipat şi chiar a dispărut din ADN ul vorbitorilor de maghiară si ca Panonia este locuita de acelasi popor stravechi de pe vremea regatului lui Burebista. http://www.khazaria.com/genetics/hungarians.html
  -de unde trag concluzia ca izvoarele istorice scrise măsluiesc istoria in mod subiectiv după pohta intereselor popoarelor şi a imperiilor cuceritoare.
  -Austroungaria şi papalitatea au manipulat prin religie şi fals istoric pentru a se extinde spre est, avide după resurse şi noi teritorii.
  -ceva similitudini cu prezentul?

 6. aveau constiinta de a se bata cu imperii romanii ardeleni. horea, closca, crisan au invins trupele austriece la ramet, lupsa, brad iar la campeni s-au dus o lupta de o saptamana din 7 decembrie pana in 14 decembrie. ceea ce a si facut ca austriecii sa nu mai intervina deloc asupra romanilor de teama datorita ca la 1848 la blaj erau deja si mai bine organizati pentru lupte. in 2 luni aproape cat s-au reunit romanii cu zecile de mii la blaj austriecii nu au avut curajul de a trimite armata impotriva lor.

 7. romanii spuneau la blaj ca nu le pasa si daca vor lupta cu trei natii impotriva lor. austrieci, unguri, secui. oricum mai luptasera ei cu darzenie cu acestia si sub conducerea lui horea, closca si crisan. avram iancu a spus.”noi nu o sa ne cersim sa ni se de-a pamanturile inapoi de la austrieci si unguri ci o sa le castigam pe calea armelor. ceea ce s-a si intamplat. din august 1849 romanii si-au redobandit pamanturile, mosiile. ungurii au fugit iar austriecii nu puteau sa faca nimic in fata romanilor condusi de avram iancu. ganditi-va toti cei de la bucuresti si de pe langa si din moldova. ca romanii ardeleni nu au beneficiat de timp pentru pregatiri de razboi asa cum ati beneficiat voi din 1878 pana in 1916. cand ati avut timp sa va pregatiti berechet. fiindca romanilor ardeleni nu le-au venit rusii in ajutor asa cum v-au venit voua bucurestenilor si moldovenilor in 1877. si totusi si asa romanii ardeleni doar singuri fara nici o alta provincie in ajutor sau alta natie au avut curajul sa se ridice la lupta si singuri sa se bata de la egal la egal cu austriecii(imperiu), ungurii, secuii. si chiar sa se elibereze sub avram iancu.

 8. ceea ce se vede in noi romanii ardeleni taria de a ne lupta singuri cu imperii mostenita de la decebal care a fost din ardeal. sarmisegetuza locul de unde era decebal este in ardeal. in hunedoara.

 9. la brad 150 de soldati din armata austriaca au tras spre armata lui crisan care avea foarte putine focuri de arma astfel ca pentru taranii taranii din armata lui crisan singura solutie de a-i invinge pe austrieci era ca taranii sa inainteze frontal spre austrieci chiar daca asta presupunea inainarea prin gloantele trase de 150 de austrieci si taranii lui crisan au facut-o pana cand au ajuns la austrieci si au dat lupta cu topoare contra sabii in urma careia austriecii s-au retras. deci asta este curaj extraordinar sa mergi frontal spre inamic chiar daca stiau taranii ca au sa moara din ei au inaintat si i-au si invins pe austrieci punandu-i pe fuga. astea trebuie povestite oricarui strain. revolutia lui horea, closca, crisan era citita ca si painea calda in franta in gazette paris asemenea s-a publicat si in ziare din anglia, spania, italia singurii au fost romanii ardeleni din tot imperiul austriac care s-au ridicat la lupta impotriva austriecilor si nu doar in 1784-1785 ci si in 1721, 1727, 1737-1739, 1756, 1763 si desigur in 1848

 10. iosif II a fost nevoit sa recunoasca drepturi taranilor romani in urma razboiului lui horea, closca, crisan. astfel s-a desfiintat iobagia in august 1785, s-a dat dreptul taranilor romani de a-si vinde produsele, s-au micsorat mult taxele, gospodariile ramaneau ale romanilor chiar daca murea capul familiei si nu avea urmasi fii decat fiice, garzile din zarand(ineu, halmagiu din arad, nordul hunedoara) au fost retrase, taranii romani au luat de la mosieri 200000 de florini o suma foarte mare care nu a mai fost recuperata deci a ramas a romanilor. desigur ca acesti bani li se cuveneau romanilor deoarece pe munca lor si-au facut acei bani mosierii prin sistemul impus de austrieci.. toate aceste drepturi vor fi insa doar pana la moartea lui iosif II. dupa moartea lui iosif II aceste drepturi se vor elimina

 11. Acest “Liviu” e de fapt un bozgor deghizat….E “tehnica” veche folosita de astia pt a denigra istoria romanilor..am intalnit-o pe multe situri, in special pe FB, demascati usor

 12. Liviu, apreciem foarte mult pagina “Tiparituri Romanesti” – Felicitari si Multumiri. *Continuitatea Dacilor* este evidenta prin insasi adverbul de loc “DACIA = DE ACIA” care denota originea neamului nostru omenesc de acia. Observam ca numele DACIA apare odata cu invaziile afro-asiatice. DACIA inseamna D-ACIA > DE ACIA = DACI > D’ACI > DE ACI > DE ACIA > DE AICI. DACIA lui BUREBISTA uneste cat poate autohtonii DE-ACIA, sa lupte impotriva invadatorilor straini. In constiinta autohtonilor a existat apartenenta de glie si de neam, perenitatea fiintei lor pe meleagurile stramosesti. Autohtonii/Indigenii botezau in special Raurile identificandu-se apoi cu numele acestora: Valea Muresului (Mureseni) Valea Oltului (Olteni) Valea Prahovei (Prahoveni – Brahoveni – Brasoveni) – toti erau VALENI (VALAHI) – de pe VALEA-CEA, VALEACHEA = VALACHIA) . Autohtonul european, se numea OM, erau fiinte OMENESTI si cel mai important lucru in viata era “Sa fii OM de OMENIE”. OM-ul din OMENIA, graiul OMENESC, triditia OMENEASCA din mosi stramosi.
  Imperiul Roman (r-OM-an) a folosit mercenari afro-asiati (vezi si invazia actuala) – diferiti la chip de OMENIA autohtona alarmand europenii sa se uneasca si sa se apere impotriva elementelor straine.
  Imperiul Otoman (hot-OM-an) tot cam aceeasi dusmani straini erau. Este intr-adevar o minune ca dupa 2100 de ani de invazii neintrerupte inca mai exista cateva fiinte OMENESTI autohtone in spatiul European.

 13. Liviule ai fumat iarba, sau ti_e rau? Logica ta valoreaza fix un gram, ia intreaba-i pe romanii din Transilvania de ce mai vorbesc romaneste dupa “1000 ” de ani de ocupatie maghiara? De ce nu vorbesc toti maghiara? Si tu vii si imi spui ca dacii au invatat latina in cat? 170 de ani, in care carpii bocii, costobocii veneau peste legionarii romani si le dadeau peste bot cum voiau?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *