Comoara Dacilor, ascunsă în munţi la Jitia

Categories DezvăluiriPosted on


În pădurile satului Podul Trestiei, din comuna Jitia, se spune că este ascunsă, din negura timpului, una dintre comorile dacilor. Locul este unul aparte, un şir întreg de stânci cu semne şi scrisuri care mai de care mai stranii şi mai haotice, precum un cod, stând mărturie. Locul a fost verificat de Securitate pe vremea comuniştilor şi urma ca o echipă de specialişti să vină cu aparate speciale, să scoată comoara din pământ. Fostul director al Muzeului Vrancei a murit fără a reuşi să desluşească misterul pietrelor însemnate din vechime. Unele pietre au fost dărâmate fiindcă au fost efectuate exploatări de lemn în zonă, informează Monitorul de Vrancea.

Gabriela Macovei, cercetător ştiinţific, doctor asociat la Academia Română, Filiala Iaşi, trage un semnal de alarmă: „Opriţi masacrul de la comoara dacilor!“.

Ca să ajungi la locul cu pricina, din Jitia de Jos de la Drumul Naţional DN2 N până în satul Podul Trestiei sunt în jur de 1,5 kilometri, iar din sat până la locul comorii „să mai fie de trei ori pe atât“. Ghidul nostru, Enache Ticu, de 63 de ani din satul Podul Trestiei, martor al trecerii timpului peste acele zone ne povesteşte cu lux de amănunte tot ce ştie despre comoara dacilor. Tezaurul dacilor liberi de la curbura subcarpaţilor este codificat de stâncile cu semne pe ele. Oamenii din sat ştiau de la bătrânii lor că acolo e o comoară pentru că în anumite nopţi, cum ar fi Preierul Sfântului Gheorghe, jucau flăcări albastre deasupra. „Din bătrâni ştiu că este îngropată comoara dacilor în acel loc. Cei care au pus-o acolo au scris pe pietre în speranţa că cineva va descifra codul şi îi va da de urmă. Oamenii de aici din sat au săpat mereu să găsească comoara, dar nu au dat de nimic. Acel loc era mult mai frumos cu ani în urmă, însă au tăiat pădurile, au dărâmat şi o parte din stâncile cu scrisuri pe ele. Bolovanii erau mai deşi şi era un fel de linie nu ca acum, au umblat la ei cu buldozere şi dărâmaţi de pe culmea dealului. Eu am ajuns prima dată acolo când avem câţiva anişori şi mă duceam cu vacile prin preajmă. Erau cu mine şi alţii copii din sat, dar atunci nu ştiam noi de scrisurile alea după pietre. Mai târziu oamenii bătrâni ne spuneau că acolo e şi o scriere prin semne. Semnele au rămas la fel, nu s-au deteriorat dar nici nu au apărut altele. Mi-au rămas în minte, parcă ieri le-am văzut prima dată“, a declarat Enache Ticu.

Securitatea voia să scoată comoara

Bucăţile de stâncă legate într-o salbă au, în mod cert, foarte multe semne cărora nu le poţi da o explicaţie rezo-nabilă. Că să înţelegem ceva, radem muşchiul verde de pe ele, îndepărtăm praful şi facem fotografii. Acum nu mai avem nicio îndoială. Liniile sunt foarte clare, se întretaie în fel şi chip, mai subţiri sau mai groase, aliniate şi suprapuse în calupuri de 4-6 dungi. Trecând de la una la alta, observăm că ele se înşiră, la fel ca cele aflate lângă stâncile uriaşilor, pe creasta înaltă de deal care delimitează, ca un fel de cumpănă, două văi destul de adânci. „Până în Revoluţie au venit doi securişti, m-au luat şi m-au pus să-i duc aici să vadă la faţa locului. Au zis că sunt de la judeţ, de la primul secretar. Ne-au cercetat cu privire la ce ştim despre locul de acolo, de unde ştim, de unde am aflat, dacă am fost şi noi să săpăm după comoară, treburi din astea. Ăia doi au zis că după ei urma să vină nişte specialişti cu aparate să cerceteze acolo, să se uite acolo în pământ deoarece este ascuns ceva care este de patrimoniu naţional. După aia a venit şi muzeograful Constantinescu, pe vremea aia director la Muzeu din Focşani. Când am ajuns cu el acolo a rămas mut. S-a închinat omul de ce a văzut acolo şi a zis:«Doamne ce este aicea, aici e ceva care nu vă pot spune la toţi». A fotografiat, a filmat toate pietrele şi a mai spus că asemenea semne de pe bolovanii de acolo nu le poate citi decât un profesor de la Iaşi. Oamenii, mai în glumă mai în serios, săpau după comoară, şi acum sunt găurile pe deal pe acolo. Tot la bătrâni am auzit cum că pe deal ar fi jucat comoara, adică la anumite sărbători importante din an iese o flacără din pământ. De comoara dacilor se vorbea mai tot timpul. Nu am auzit să se fi găsit vreodată ceva, deoarece ar fi băgată mult în pământ“, a mai spus bătrânul în timp ce răzuia muşchiul de pe stâncă pentru a scoate la iveală înscrisurile.

Zonă locuită în urmă cu 6 generaţii

Undeva mai sus, spre creasta dealului, un fag bătrân, foarte înalt şi puternic, a strâns parcă între fiecare dintre rădăcinile lui noduroase câte o stâncă cu tot felul de semne pe ea, ca un fel de cloşcă grijulie care îşi apără puii de primejdii. Puţin mai jos, un fag mai tânăr, este şi el contagiat: ocroteşte în poală doar o singură stâncă, evident mai mică. Pare să ne transmită un mesaj: „Noi am făcut tot ce am putut. Voi ce aveţi de gând să faceţi?“. „În vremurile de demult, acolo au locuit oameni, ce-i drept în bordeie din pământ. Locului i se zicea Măgădanu, după numele vârfului de deal. Poate de la Cuza nu au mai stat oamenii lângă comoară, au fost scoşi şi aduşi la vale aici în sat. Păi dacă mă gândesc bine ar fi vorba de vreo 5-6 generaţii în urmă şi cred că erau în jur de 40 de oameni. Comoara e scăldată de două pâraie, Căşăriei pe de o parte şi Dealu Roşu pe de altă parte. Acum când au văzut că aţi venit în sat oamenii au început din nou să întrebe dacă nu cumva aţi venit să căutaţi comoara. Denumirea veche a zonei este «La comoară». Bătrânii vremii povesteau că dacii au îngropat comoara acolo să fie spălată de cele două izvoare care ies de sub acel deal. Cei bătrâni cred şi astăzi cu tărie în existenţa comorii dacice, doar tinerii sunt mai neîncrezători“, a mai spus Enache Ticu, uitându-se la pădurea de fag, care nu a căzut încă pradă drujbelor. Unele pietre au fost dărâmate din cauză că au fost efectuate exploatări de lemn în zonă, iar buldozerele au scormonit pământul pentru a face drum. „Erau mai multe pietre dar au fost dărâmate din cauza celor care au distrus pădurea cu buldozerul acolo şi distrug în continuare. Au distrus lanţul de pietre de acolo. Dacă o să bage TAF-urile şi dincoace de deal se alege praful, este tare păcat de ce se poate întâmpla acolo. Zona trebuie păzită cu sfinţenie, este istoria noastră, este semnul trecerii noastre pe aceste meleaguri. Dacă nu se intervine pentru protejarea acelei zone se distruge tot“, spune, cu sufletul plin de amărăciune, nea Enache.

Localnici izgoniţi de duhul comorii

O legendă veche spune că „regele Decebal, înainte de a muri, i-a blestemat pe toţi cei care vor dezvălui străinilor locurile unde sunt ascunse comorile, iar cei care profanează tezaurele să nu se poată bucura, nici măcar o singură zi de o singură monedă furată”. Aşa se întâmplă şi aici. Cei care au săpat mai mult după comoară erau alungaţi de spirite şi tot felul de zgomote care mai de care mai înfiorătoare. „Oamenii povesteau că se duceau diverşi să sape după aurul dacic, însă duhul comorii  îi speria în fel şi chip. Se auzeau căruţe care hodorogeau deşi acolo nu era niciun fel de drum, gălăgie mare cum ar fi o gloată de oameni, urlete, ţipete de te îngrozeai nu alta. Când auzeau toate acestea cei care săpau la comoară lăsau toate uneltele acolo şi fugeau de le scăpărau călcâiele. Se spune că sunt păzite şi că sunt jurate. A fost un moş pe aici pe la noi, Drăgoi îl chema şi avea vreo 80 de ani la Revoluţie când a murit. El ne povestea că stătea pe acolo că îşi făcuse bordei şi pândea comoara să se arate. Înainte de Preierul lui Sfântul Gheorghe vedea cum joacă comoara, adică iese o flacără de foc din pământ. Un alt om din sat Ionică Cruceanu, care a murit, a văzut o comoară arzând mai sus de unde este cea a dacilor, locului i se spune Poiana Largă. S-a dus acolo a pus semn şi a săpat şi a găsit un fel de cratiţă dar veche cu cărbuni, dar la vreo 70 de centimetri adâncime în pământ. Cică după el ar fi venit altul a săpat mai mult şi a găsit aurul, dar a dispărut repede de la noi din sat“, a încheiat Enache Ticu.

3 comments

 1. A mai fost un tezaur si anume rezerva de aur BNR furata de armata sovietica . Dupa furt sefii Securitatii si ai PCR intr-o sedinta comuna au dat ordinul de a se sterge urmele numai ca tatal meu, un mic sef zonal a avut grija sa le i-a declaratiile scrise de mana ale angajatilor BNR care au fost de fata la furtul tezaurului si sa le arhiveze in secret prin reteaua proprie de ofiteri de la arhive. Prin reteaua asta a arhivat ani de zile dosare sensibile care si astazi sunt la secret .
  Intr-o zi in 1990 se treezeste cu seful DIA care spune:
  Daca vorbesti dosarul asta apare in presa.
  Copii tai ce fac? Sunt bine? Esti sigur?

 2. Ce sa zic, domnule Roxin, este minunat sa fi informat despre aceste lucruri speciale si puternic legate de radacinile existentei noastre ca natie si ca evolutie pa acest pamant !
  Dar totusi, cred ca aceste secrete trebuie mai atent filtrate ca prezentare media, pentru ca pe langa cei cu buna credinta si deosebit respect fata de stramosii nostrii, mai sunt si altii care deabia asteapta sa afle aceste secrete, pentru a putea sa profaneze si sa fure aceste avutii ale natiei noastre, folosindu-le doar in scopuri personale pentru propria imbogatire si putere de dominare. Acum exista tehnici si tehnologi avansate, speciale de depistare si analiza, pentru descoperirea acestor avutii, fata de vechile timpuri cand omul nu le cunostea, nu le detinea.
  Eu as propune ceva, in sensul sustinerii luptei pentru apararea acestor avutii, cu scopul de utilizare si gestionare stricta numai de catre natia noastra, ca mostenitori si urmasi directi si curati ai neamului geto-dac si anume > constituirea-infiintarea unei asociatii non-profit, legala/legalizata in tara noastra, la care sa adere toti care au spirit curat de geto-dac in ei si care sa lupte activ si permanent cu guvernul si toate structurile de conducere din aceasta tara, pentru ai determina prin legi ferme si clare sa protejeze, sa apere si sa interzica orice demersuri-actiuni de cercetare, exploatare si utilizare a acestor comori pe care ni le-au lasat stramosii nostrii.
  Poate chiar exita o astfel de organizatie iar eu nu am auzit de ia, caz in care ma consider vinovat de neinformare suficienta, sau poate nu este suficient mediatizata, ca sa atraga mai multi adepti ! Poate chiar organizatia Geto-Dacii face acest lucru si eu nu stiam sau n-am auzit de lupta sa in acest sens !
  Totusi, in ambele cazuri, aceasta organizatie trebuie sa fie cheia pazirii, pastrarii si protectiei acestor avutii, iar legal prin legi, numai cu acceptul acesteia sa se poata descoperii, utiliza-folosi si gestiona toate acestea, numai in interesul si sustinerea noastra ca natie pe aceste meleaguri stramosesti.
  In incheiere, pot sa va spun parerea mea personala, ca stramosii nostrii s-au chinuit trudind, s-au sacrificat luptand , au ascuns cu dibacie si protejat-pazit spiritual aceste avutii, in scopul de a transmite generatiilor urmatoare, un ajutor universal si spiritual, prin obiecte si lucruri materiale incarcate puternic energetic-spiritual, care sa le ajute la momente de restriste, necaz si cotropire, impotriva spiritelor potrivnice, rele.
  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !…. si sa vegheze in continuale, din universul spiritual, pentru pacea, armonia si continuarea existentei noastre ca natie geto-dacica !
  Respect si cinstire stramosilor nostrii si sacrificiului lor suprem !
  Putere si intelepciune celor curati spiritual, prin care inca mai curge sange si energie geto-dacica !

 3. Prin anii 1974 am fost int-un loc dintre Oltenia si Banat pe partea stanga a drumului principal, cum mergi de la Resita in jos,. Nu stiu in ce localitate , cautam un individ care a lucrat la fabrica de placaj din Deta. Stiam ca are un detector mecanic sustras de la fabrica.Nu l-am gasit acasa , dar am ajuns sa-i gasim locuita. O casa imensa pe un deal din apropiere.Pentru a ajunge acolo aveai nevoie de masina adegvata, pe car el o avea.Trebuia sa treci peste un mic parau.Avea in imprejurimea conacului o livada de pomi fructiferi proaspat implantati.Am avut un sentiment ciudat. Simteam ca in dedesuptul aceste cladiri e o mare comoara.Peste multi ani am aflat de tezaurul Iugoslaviei pierdut in acele locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *