10 lucruri mai putin stiute despre insecte, care iti vor schimba perceptia

Categories Timp liberPosted on

Disparitia insectelor ar putea avea mai multe efecte negative asupra vietii oamenilor. Desi multi dintre noi ii detesta, tantarii contribuie la bunastarea mediului inconjurator si au jucat un rol important in istoria omenirii.

In viitor, greierii ar putea lua locul fripturilor, deoarece cresterea acestora este mai putin poluanta. Mai mult decat atat, aceste insecte sunt o sursa importanta de nutrienti.

Doi politicieni celebri au fost fascinati de aceste mici vietati. Prin urmare, iata 10 lucruri mai putin stiute despre insecte:

Albinele pot efectua adunari si scaderi

Pe langa rolul crucial pe care il au in polenizarea plantelor, care asigura cresterea fructelor si legumelor, cercetatorii au demonstrat ca albinele au unele abilitati care i-ar putea surprinde pe multi

In primul rand, se pare ca albinele inteleg conceptul de “zero”, pot adauga sau scadea numere si pot fi antrenate pentru a detecta mine in mod mai eficient decat cainii.

De asemenea, unii dintre bondari sunt capabili sa zboare la o altitudine de 5,500 metri deasupra marii, pot fi invatati sa joace footbal, isi amintesc experientele bune si mai putin bune, ceea ce sugereaza ca au constiinta.

Carabusii sunt niste mici super-eroi

Pe pamant exista in jur de 350,000 specii de carabusi. Unele dintre acestea s-au adaptat la lumea oamenilor, si se hranesc din recoltele plantate de fermieri.

Altele, in schimb, se descurca pe cont propriu. De exemplu, exista o specie de carabusi atat de puternica, incat daca ar fi om ar putea sa ridice 3 autobuze. Nu il ultimul rand, carabusul de apa poate supravietui chiar daca este mancat de o broasca, innotand prin stomacul amfibianului si iesind prin dosul acestuia.

Disparitia tantarilor ar putea avea consecinte devastatoare

Desi cei mai multi oameni sunt deranjati si se tem de tantari, considerandu-i o insecta enervanta sau mortala, unii entomologi scot in evidenta faptul ca respectivele insecte sunt importante pentru mediul inconjurator. Astfel, ei contribuie la circularea nutrientilor prin sol si plante si sunt o prada buna pentru animalele superioare din lantul trofic, cum ar fi broastele sau pasarile. Din aceasta cauza, disparitia tantarilor ar avea numeroase impacte negative.

Gandacii pot supravietui chiar si fara cap

Desi exista sute de specii de gandaci, gasite in paduri, doar doua dintre acestea – american si german – s-au adaptat la mediul din casele noastre. Studiile au aratat ca vietatile acestea se pot izbi de un perete la o viteza mare, inainte de a-l urca vertical. De asemenea, se pot strecura printre crapaturi la fel de stramte ca o moneda mica, pot musca cu o forta de 50 de ori cat greutatea corporala si pot supravietui doua saptamani dupa ce au fost decapitati.

Rolul crucial al tantarilor in istoria USA

Desi nu sunt la fel de indragite ca pisicile, tigri sau delfinii, insectele au jucat un rol important in istoria omenirii. De exemplu, specia comuna de tantari a fost denumita “mama fondatoare” a Statelor Unite datorita malariei care a decimat armata britanica si a facut-o sa se retraga, in timpul Revolutiei Americane. Un secol mai tarziu, cresterea stupurilor de albine a revolutionat domeniul agriculturii.

De asemenea, prima insecta trimisa in spatiu a fost o musculita de fructe, care a calatorit intr-o racheta militara lansata in 1947. Acea expeditie avea scopul de a studia potentialul impact al radiatiilor cosmice asupra astronautilor.

Totul despre molia Hercule, cea mai periculoasa dintre specii

Moliile sunt deseori considerate vandali ai hainelor din garderoba. Acest lucru este partial gresit, deoarece pagubele sunt produse de larve, nu de moliile adulte. In plus, doar cateva din sutele de specii de molii se comporta astfel.

Cu toate acestea, trebuie sa ne ferim de molia Hercule, originara in Australia de Nord. Aceasta este cea mai mare insecta din lume, si are aripile de marimea unui platou, insa gura ii lipseste si supravietuieste cu resursele de mancare pe care le-a inghitit inainte de a se transforma in cocon, si are doi ochi falsi pentru a-I confuza pe pradatori.

Viespile sunt capabile de deductie tranzitiva

La randul lor, visepile sunt unele dintre cele mai importante insecte care polenizeaza plantele, dar si pradatorii daunatorilor care ne distrug cele mai importante rasaduri din gradina.

Un studiu a dezvaluit faptul ca viespile sunt capabile de deductie tranzitiva – daca A este mai mare ca B, si B este mai mare ca C, atunci A trebuie ca este mai mare decat C. De asemenea, albinele pot recunoaste alte albine dupa chip.

Rolul insectelor in procesul de productie al inghetatei si ciocolatei

Iubitorii de ciocolata ar trebui sa aprecieze musculitele mici care polenizeaza planta de cacao. De asemenea, fanii inghetatei trebuie sa se asigure ca insectele care polenizeaza mancarea vacilor sunt in siguranta.

Greierii ar putea fi mancarea viitorului

De generatii intregi, oamenii din Asia, Africa si America de Sud au mancat insecte. Acest lucru este mai nepopular in tarile occidentale, insa asta se poate schimba datorita efectelor nocive pe cre le are consumul de carne asupra mediului inconjurator. De exemplu, crescatoria de animale poate fi inlocuita cu cea de greieri, care pot fi crescuti in numar mare, cu un grad de poluare mic.

Ca gustare, greierii pot fi condimentati cu chili, iar furnicile pot fi inmuiate in lamaie. Astfel, insectele devin gustari bogate in proteine, fapt care poate schimba felul cum privim aceste vietati.

Politicieni celebri au fost fascinati de insecte

Pentru a scapa de depresie, Winston Churchill colectiona fluturi. Walter Rothschild, descendent al unei familii de bancheri, avea pasiunea de a imbraca puricii in costume. Astazi, numerosi oameni din America de nord planteaza laptuci pentru a apara fluturii monarhi. In Australia, gandacii giganti sunt tratati ca animale.

Desi multi considera ca insectele sunt daunatoare, acestea joaca un rol important in lumea in care traim. Acest punct de vedere ar trebui adoptat de mai multi, si mentinut, daca ne dorim sa salvam aceste vietati pe cale de disparitie.