11 carti de citit daca esti singur de sarbatori anul acesta

Categories documentare și cărțiPosted on

1 din 11

Cum sa fii singur: daca vrei si chiar daca nu, de Lane Moore

Colectia de eseuri emotionanta si plina de umor a lui Moore contine sfaturi, trucuri si povesti personale despre propria singuratate a autorului de-a lungul anilor, de la copilarie pana la varsta adulta. Intr-un capitol, „Sarbatori fericite tuturor, in afara de tine, ciudatenie singuratica”, Moore descrie invitatiile anuale pe care le primeste la „Ziua Recunostintei orfane” sau „Craciunul orfan” – petreceri destinate celor care nu isi pot vedea familiile in acel an. Mai degraba decat sa te supere vocea comedianului, te va tine sa zambesti in timp ce le reaminteste cititorilor sa fie blanzi cu ei insisi, oferind sfaturi atat de necesare despre cum sa faci fata izolarii – autoimpusa sau altfel.

2 din 11

Doamna Dalloway, de Virginia Woolf

Clasicul incontestabil al lui Woolf are loc intr-o singura zi, in care Clarissa Dalloway da o petrecere. Isi aminteste despre iubirile si pierderile ei din trecut, in timp ce se intreaba daca s-a casatorit cu barbatul potrivit si cum ar fi fost viata daca ar fi avut optiunea de a fi cu cea mai buna prietena a ei, Sally. Clarissa, inconjurata de oameni, se intreaba adesea daca are vreo legatura reala cu cineva, iar Woolf exploreaza cu pricepere ce inseamna chiar sa te conectezi cu o alta persoana.

3 din 11

Anul meu de odihna si relaxare, de Ottessa Moshfegh

Uneori, a fi singur poate parea un vis nerealizat. Cu siguranta asa se simte protagonista romanului lui Moshfegh. Anul meu de odihna si relaxare urmareste un narator fara nume care nu isi doreste altceva decat sa doarma un an intreg. Are 26 de ani, frumoasa si privilegiata, dar se izoleaza de toata lumea, ramanand inchisa in apartamentul ei si sedata de un cocktail de reteta. In timp ce premisa poate parea deprimanta, proza ​​lui Moshfegh surprinde cu brio un sentiment de oboseala amuzant-trista.

4 din 11

Mama iarna: O memorie, de Sophia Shalmiyev

Printr-o serie de viniete frumos fragmentate, Sophia Shalmiyev descrie cautarea mamei ei instrainate, Elena, o femeie considerata inapta sa ingrijeasca copii. Shalmiyev si tatal ei au emigrat din Rusia si au lasat-o pe Elena in urma. Povestite in scurte sectiuni care sar inainte si inapoi in timp, memoriile lui Shalmiyev ii poarta cititorilor prin copilarie si adolescenta, durerea si cautarea conexiunii si calatoria ei inapoi in Rusia pentru a-si cauta mama, nesigura daca mai este in viata. Lirica si emotionanta, aceasta carte exploreaza ce inseamna sa te simti abandonat si cum sa-ti faci drumul catre vindecare.

5 din 11

Calatorii cu Charley in cautarea Americii, de John Steinbeck

Uneori, tot ce ai nevoie in viata este un tovaras pufos. In jurnalul sau de calatorie din 1960, autorul Of Mice and Men spune povestea calatoriilor sale prin America, singur cu cainele sau, Charley. O poveste plina de caldura despre un barbat si cel mai bun prieten al sau, naratiunea lui Steinbeck este impartita in patru parti pentru a coincide cu regiunile geografice ale SUA. El si Charley isi fac drum prin tara, explorand SUA intr-o rulota pe care o numeste Rocinante dupa calul lui Don Quijote. In multe privinte, povestea devine un portret al Americii in toate suisurile si coborasurile ei.

6 din 11

Ghidul mai mult sau mai putin definitiv pentru ingrijirea de sine, de Anna Borges

Anna Borges scrie in mod regulat despre sanatatea mintala pentru o varietate de publicatii, iar noua ei carte este menita sa ne „linisteasca si sa ne intareasca” in multe feluri. Cu peste 200 de sfaturi, activitati si anecdote, cartea lui Borges este un ghid cuprinzator pentru a avea grija de tine, cu avertismentul ca ingrijirea de sine arata diferit pentru fiecare. Borges include exemple precum femeia care se adanceste in munca ei ca o modalitate de a evita stresul si ofera sugestii precum somnul de somn, o zi de spa si alte activitati relaxante. Intr-o sectiune deosebit de notabila, Borges ofera sfaturi practice despre cum sa gasiti un terapeut compatibil. In esenta, aceasta carte este un manual pentru sanatate si bunastare care reuseste, de asemenea, sa mentina cititorii implicati.

7 din 11

O mica viata, de Hanya Yanagihara

Daca aveti nevoie de un plans bun, nu cautati mai departe decat romanul sfasietor al lui Yanagihara, care urmareste patru prieteni din New York, de la facultate pana la varsta mijlocie. Volumul de 800 de pagini se concentreaza in principal pe Jude, un avocat cu un trecut traumatizant si o serie de probleme de sanatate mintala si fizica adesea debilitante. A Little Life se intreaba in cele din urma daca iubirea este posibila… si daca poate chiar sa atenueze singuratatea conditiei umane. De asemenea, se intreaba cum construim conexiuni si cum ii lasam pe altii sa intre in viata noastra – si ce se intampla atunci cand acesti oameni ne dezamagesc. Pana la sfarsit, personajul lui Jude se va simti ca in familie, iar trauma si calatoria lui te vor trage si te vor face sa te simti cu adevarat .

8 din 11

Ochii lor il priveau pe Dumnezeu, de Zora Neale Hurston

Janie Crawford, protagonista clasicului lui Hurston din 1937, ne spune povestea ei de viata – una de supravietuire si eliberare – prin trei casatorii. O femeie de culoare la inceputul secolului al XX-lea, Janie trebuie sa se confrunte si cu o casnicie fara dragoste, un sot abuziv, un dezastru natural si un focar de rabie. Prin toate acestea, ea isi creeaza propria cale catre multumire si independenta. Desi sfarsitul nu este neaparat fericit, le arata cititorilor ca, chiar si in cele mai grele circumstante, este adesea posibil sa treci peste durere.

9 din 11

Traiasca Tribul fetelor fara tata: O memorie, de T Kira Madden

Memoriile lui Madden surprinde sentimentul de a creste cu parinti absenti emotional. In cazul lui Madden, asta s-a datorat dependentei parintilor ei. Cu sarcina unui secret soptit, Madden dezvaluie, de asemenea, energia si experienta de a creste in anii ’90 intr-un mod care este familiar celor care au ajuns la majoritate atunci.

10 din 11

Walden, de Henry David Thoreau

O gandire despre parasirea societatii si trairea in natura, tratatul lui Thoreau reflecta asupra celor doi ani petrecuti traind in singuratate la Walden Pond din Concord, Massachusetts. Walden duce ideea de a fi singur intr-o camera aglomerata pana la varf, cu Thoreau exilandu-se in natura. Cine dintre noi nu a avut aceasta fantezie? Thoreau propaga ideea de „incredere in sine” si refuzul de a depinde de altii fie pentru supravietuire, fie pentru sprijin emotional. Este un antidot foarte necesar acum pentru cei care sunt coplesiti de supraconectarea retelelor sociale.

11 din 11

In salbaticie, de Jon Krakauer

In the Wild este relatarea adevarata a lui Christopher McCandless, care, dupa ce a absolvit facultatea, a intrerupt comunicarea cu prietenii si familia, si-a dat economiile si a calatorit singur prin vestul Statelor Unite. Aceasta poveste de iarna despre singuratate exploreaza motivatiile lui McCandless de a parasi societatea si povesteste calatoria lui pana la moartea sa prematura. Totusi, in loc sa glorifice sau sa romanticizeze acest exil, Krakauer incearca sa analizeze motivele pentru care cineva sa imbratiseze o forma atat de extrema de exil.