Cat valoreaza compania mea? Cu siguranta ati auzit aceasta intrebare de multe ori. Raspunsul este complicat. De fapt, avem tendinta sa ne supraevaluam propriile proiecte, idei si initiative, adesea colorate de elemente subiective care au legatura cu efortul sau pasiunea. Cu toate acestea, piata are din nou nevoie de date. In acest articol va explicam aspectele de care sunt luate in considerare si cum sa puneti in valoare o companie . Nu rata!
Ce inseamna sa evaluezi o companie?
In primul rand, retineti ca o companie va merita ceea ce cineva este dispus sa plateasca pentru ea . Aceasta, despre care stim ca este evidenta, este prima cheie pentru a intelege ca evaluarea facuta asupra unei companii ii va determina traseul. De exemplu, in cazul in care se confrunta cu posibilitati diferite de finantare.
In acest sens, a evalua o companie inseamna a determina valoarea acesteia . Inainte de a face o investitie, fiecare cumparator va dori sa stie si sa studieze daca va merita sa investeasca timp si bani in acea companie. Ne putem gandi la valoarea afacerii ca fiind cat ar costa sa cumparati afacerea sau care ar fi pretul de vanzare al unei organizatii. Aici trebuie sa iei in considerare toate aspectele, inclusiv activele tale.
Trebuie sa stii sa diferentiezi valoarea unei companii de pretul acesteia. Pe de o parte, pretul este valoarea specifica a unei companii concretizata la momentul vanzarii pe baza cererii si ofertei pietei la acel moment. Pe de alta parte, valoarea companiei este ceea ce potentialul cumparator da companiei respective in functie de profilul si interesele acesteia. Este masura monetara a cat de utila va fi afacerea acelei persoane.
De ce trebuie sa apreciezi compania ta?
In lumea fuziunilor si achizitiilor, procesul de evaluare a unei companii joaca un rol critic in determinarea ambelor parti. Valorificarea companiei noastre este fundamentala, deoarece va fi principalul instrument de vanzare a afacerii noastre . Daca ai in vedere vanzarea, pe langa evaluarea corecta a afacerii, va trebui sa treci prin diferite etape care te vor ajuta sa maximizezi pretul final.
Multi oameni de afaceri si antreprenori subestimeaza, sau poate pur si simplu nu stiu, ce presupune procesul de evaluare a afacerii si de unde incepe. In mod ciudat, acesta este un scenariu destul de comun, deoarece procesul de evaluare este complex si contine mai multi pasi cu metode de abordare diferite. Este o stiinta incerta, dar daca vrem sa ne vindem compania este important sa o facem cu atentie si strictete, incercand sa ne ofere elemente care sa ne propunem o negociere buna cu potentialii cumparatori.
Deci , de ce trebuie sa cunoastem valoarea unei companii? Ei bine, pentru mai multe scopuri, cu siguranta, decat cele care va pot veni in minte la inceput. Desigur, in situatiile in care cautam un investitor sau ne confruntam cu procese de vanzare, fuziuni, mosteniri, arbitraje si conflicte. Cunoasterea valorii companiei noastre este un element esential din punct de vedere strategic, evaluarea, de exemplu, a randamentelor pe linie de activitate pentru a putea decide daca sa-si promoveze cresterea sau sa inceapa abandonul, precum si masurarea impactului eventualele politici ale companiei legate de crearea sau distrugerea de valoare. De asemenea, desigur, daca vrem sa implementam sisteme de remunerare bazate pe crearea de valoare.
Factorii care determina valoarea unei companii
Pe langa utilizarea unor formule specifice pentru a evalua o companie, este important sa cunoasteti factorii care sunt de obicei luati in considerare:
- Imobilizari corporale: acestea includ articole precum masini, proprietati sau stocuri. De obicei, este destul de usor sa calculati valoarea imobilizarilor necorporale.
- Active necorporale: includ recunoasterea marcii, marcile comerciale sau brevetele. Aceste active adauga o valoare enorma afacerii si ar trebui sa avem o idee despre valoarea monetara a activelor necorporale.
- Datorii: include orice datorie datorata de companie. Fara indoiala, acest lucru va influenteaza foarte mult evaluarea.
- Masuri financiare: daca afacerea este profitabila, care este profitul anual, cat de mult venituri genereaza… Trebuie sa cunoasteti situatiile financiare externe si interne, deoarece potentialii investitori sau cumparatori vor dori sa cunoasca toate detaliile despre aceasta.
Cine efectueaza evaluarea unei companii?
Nu exista o singura persoana care sa efectueze acest proces. De fapt, sunt implicate de obicei mai multe parti. Desigur, in functie de obiectivul evaluarii. Principalele sunt:
- Parteneri, actionari sau proprietari
- Manageri si directori de afaceri
- cumparatori
- Fonduri si investitori
- Consilieri in fuziuni si achizitii
Pentru a ne face o idee, fiecare dintre parti aplica metoda sau metodele de evaluare pe care le considera relevante si, din aceasta, fiecare ajunge la propria concluzie.
Cum sa evaluezi o companie in 9 pasi
Indiferent de metoda de evaluare pe care o alegem, evaluarea unei companii este un proces in care sunt masurate elementele actuale generatoare de valoare ale afacerii, precum si pozitia sa competitiva in sector si asteptarile sale financiare viitoare. Va explicam cum sa evaluati o companie in 9 pasi:
1 # Angajati un profesionist expert in domeniu
Avand in vedere ca fiecare companie este unica si ca scopul si contextul sunt diferite, va fi necesara experienta unui bun evaluator comercial.
2# Fiecare evaluare trebuie sa aiba un obiectiv
Scopul evaluarii dicteaza standardul valoric si abordarea pe care o vom aplica.
3# Determinati baza valorii
Luati in considerare tipul de valoare pe care o veti masura si perspectivele partilor la tranzactie. Valoarea pretului tranzactiei dintre un vanzator si un cumparator dispus nu este aceeasi cu valoarea investitiei pentru proprietarul actual. Baza valorii este adesea stipulata prin regulament, lege sau contract si poate fi motivul evaluarii.
4# Determinati premisa valorii
Scopul evaluarii si baza valorii determina premisa valorii: premisa continuitatii activitatii sau premisa lichidarii ordonate sau fortate. In primul, se presupune functionarea continua a afacerii si utilizarea activelor afacerii. In cea de-a doua, se presupune exploatarea sau vanzarea activelor individual sau in grup. Adica, compania nu va continua sa functioneze in forma sa actuala.
5# Adunati cele mai importante date
Va fi necesar sa se analizeze evidentele financiare, contractele, acordurile dintre clienti si furnizori, contractele de leasing, imprumuturile si toate celelalte obligatii care vor avea impact asupra profitabilitatii viitoare a afacerii. Aceste inregistrari trebuie colectate de client si furnizate evaluatorului.
6 # Verificati performanta istorica a companiei
Pentru a intelege cum a evoluat compania in raport cu afaceri similare, este important sa intelegeti mai intai istoria, structura proprietatii si performanta financiara din trecut. Acest lucru permite compararea cu datele de evaluare a afacerilor de la alte companii din aceeasi industrie, cu aceeasi maturitate si dimensiune similara.
7 # Studiati perspectivele de viitor ale companiei
In realitate, in ochii unui cumparator sau investitor, valoarea deriva din perspectiva viitoarelor fluxuri de numerar. Poate fi prognozata tinand cont de strategia actuala de afaceri si de performanta acesteia de pana acum. Cu aceste informatii putem proiecta venituri viitoare, cheltuieli de exploatare, impozite, cerinte de capital, costul capitalului si cota de piata.
8# Alegeti metoda de evaluare
Utilizarea abordarii corecte este foarte importanta. Ar trebui sa fie una sau alta in functie de scop, baza si premisa valorii. Vom explica diferitele abordari ale evaluarii afacerilor in sectiunea urmatoare!
9# Concluzii
Pasul final este de a ajunge la o concluzie de valoare. De obicei, este sustinut de un raport de evaluare cuprinzator, care detaliaza informatiile si abordarea pe care evaluatorul le-a folosit, precum si ipotezele facute in proiectii. Acest raport apara concluzia valorii si arata cum s-a ajuns la acel rezultat.
Metode de evaluare a unei companii
Tipul de metoda de evaluare utilizata pentru analiza va depinde de factori precum sectorul industrial in care opereaza compania, dimensiunea companiei, fluxul de numerar asteptat si tipul de produs sau serviciu oferit.
A evalua o companie nu este usor! Desi exista o intreaga baterie de metode bazate pe principii diferite, nu este obisnuit sa ajungem la aceleasi concluzii atunci cand parcurgem cai diferite. Si atunci, cum pretuim? De exemplu, daca societatea este listata la bursa, valoarea actiunilor este deja o referinta valabila si acceptata. Daca nu este cazul, sa incepem sa vedem diferite tipuri de metode care, speram, ne pot servi.
Mai jos, retineti cele mai importante metode de a evalua o companie:
1# Metoda bazata pe valoarea capitalului propriu
Metodele bazate pe valoarea capitalului propriu incearca sa evalueze societatea prin bilantul sau, pentru care considera ca valoarea rezida fundamental in active. Cladiri, terenuri, utilaje sau intangibile, cum ar fi marcile, intra in acest joc. A fost una dintre metodele folosite pentru a valorifica El Corte Ingles in lupta deja legendara pe care diferitii sai proprietari au dezlantuit-o acum cativa ani. Pentru un startup nu pare prea util, nu?
Aceste metode, dintre care trebuie sa evidentiem valoarea contabila (resurse proprii), valoarea de lichidare sau valoarea de inlocuire, ofera o perspectiva statica, fara a tine cont de vreo eventuala evolutie sau de valoarea temporara a banilor. Corectiile sunt adesea folosite pentru a aduce valorile contabile in conformitate cu realitatea pietei.
2 # Metoda bazata pe contul de profit si pierdere
Metodele bazate pe contul de profit si pierdere incearca sa determine valoarea companiei prin marimea profiturilor, vanzarilor sau vreun alt indicator, inmultind cu un coeficient estimat in mod normal in studiile sectoriale. Valoarea castigurilor (PER), valoarea dividendelor sau multiplii EBITDA sunt metode usor de aplicat, cu conditia sa fie disponibile tabele adecvate.
3 # Metoda bazata pe fluxul de numerar
Cu metode bazate pe reducerea fluxului de numerar , lucrurile incep sa aiba sens pentru un startup , intrucat nu vorbim despre ceea ce am astazi, ci despre ceea ce sunt capabil sa generez in urmatorii ani. Fara sa intram in intrebari matematice, ceea ce facem este sa adaugam fluxurile de numerar pe care le estimam ca le vom genera intr-o perioada, sa zicem, de trei ani. Dezavantajele provin exact din acelasi loc cu avantajele sale, deoarece noi estimam, si asta este, aproape intotdeauna, foarte subiectiv.
4# Metoda capitalizarii pietei
Este una dintre cele mai simple masuri atunci cand se evalueaza o companie cotata la bursa. Se calculeaza prin inmultirea numarului total de actiuni cu pretul curent al actiunii.
Unul dintre deficientele capitalizarii bursiere este ca reprezinta doar valoarea actiunilor, in timp ce majoritatea companiilor sunt finantate printr-o combinatie de datorii si capitaluri proprii.
5# Alte metode
Exista si alte tipuri de metode , pentru a completa lista, precum cele mixte, utilizate pe scara larga in trecut, dar din cauza complexitatii lor au cazut in desuetudine. Sau cele bazate pe crearea de valoare, printre care se remarca EVA. Pretul optiunilor este o alta tehnica complexa care ia in considerare incertitudinea.
Nu putem uita ca, in plus, companiile care opereaza pe internet si -au introdus propria familie de indicatori care, fie ca le completeaza sau nu pe toate cele de mai sus, se adapteaza foarte bine noilor realitati si sunt foarte eficienti. Rata de conversie in orice proces este esentiala, valori precum biletul mediu de achizitie , costul achizitiei unui client sau valoarea lui pe viata ne-au deschis calea in care trebuie sa evaluam pentru a ajunge la o concluzie valida in acest tip de companie.