126 de basoreliefuri de pe Columna lui Traian, la o bună calitate foto, disponibile aici:

Categories ArticolePosted on

Am descoperit acum câteva zile o pagină în limba franceză care conține 126 de basoreliefuri ale Columnei lui Traian, la o calitate foarte bună, bine decupate. Cred că va fi de folos multora această colecție foto, așa că o recomand: http://fr.wikipedia.org/wiki/Reliefs_de_la_colonne_Trajane

Daniel Roxin

2 comments

 1. Dar sunt mulaje:

  Moulage de la frise de la colonne Trajane, exposé au Museo della Civiltà Romana, Rome.

  Puteti, va rog mult, sa faceti trimitere la fotografii ale coloanei, chiar si mai putin clare? Scenele care ma intereseaza pe mine vad ca difera mult fata de plansele lui Cichorius, Chiar as vrea sa vad originalele.
  Va multumesc.

 2. Credeam pana acum ca Cichorius a fotografiat coloana originala. Si ca mine, or fi multi. De fapt, a fotografiat mulajele realizate pentru Napoleon al III-lea, una din variante, cu siguranta, nu aceasta.
  Mulajele pot sa fie mult departe de original, cand se realizeaza copii dupa alte copii, este mult de finisat, pot fi lucrate in graba si grosier. Am gasit in linkul dumneavoastra istoria lor:

  Primele mulaje se deteriorara repede si Napoleon al III-llea, purtand un viu interes pentru istoria romana, a dus la realizarea intre 1861 si 1862 a unei a treia si ultime copii intregale a coloanei. Papa Pius al IX-lea a pus la dispozitia francezilor o echipa de modelatori de la Vatican dirijata de Alessandro Malpieri. Aceste prime mulaje, conservate mai intai la muzeul din Latran pana in 1953, apoi la Muzeul Civilizatiei Romane au servit la producerea a doua alte serii complete de mulaje. Prima, realizata in 1864, este o reproducere pe placi de cupru armate prin galvanoplastie, aflata azi la Muzeul National de Arheologie din Saint-Germain-en-Laye, folosita la randul ei pentru a se face un al treilea mulaj, expus mai intai la Muzeul Kensington iar apoi la Muzeul Victoria si Albert din Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *