6 motive pentru care Seven este cel mai bun film cu criminali in serie

Categories Emisiuni TVPosted on

David Fincher era deja una dintre marile promisiuni ale cinematografiei inainte juca in Seven , dar acesta a fost filmul care l-a facut una dintre cele mai mari legende, mai ales cand vine vorba de modul in care cinematograful reprezinta asasinii.

Fiecare generatie are propriii monstri (intotdeauna bazati pe contextul si preocuparile sociale ale momentului) si asta nu numai ca a insemnat ca „raucatorii” pot lua un milion de forme diferite in cinema, dar este si motivul pentru care unele genuri dispar dupa un anumit timp (nu se mai fac westernuri, de exemplu) si unii dintre acei monstri inceteaza sa ne intereseze, asta nu se intampla cu ucigasii in serie.

Acesti raufacatori sunt reali si posibili, sunt deseori luati de la oameni care au existat efectiv si exploateaza temerile si fascinatiile reale pe care le avem cu totii, asa ca este un gen care a reusit sa supravietuiasca si sa ramana relevant de-a lungul anilor. Fiecare an nou aduce un nou film cu un monstru in carne si oase care se sustrage justitiei si ii terorizeaza pe protagonisti cu crimele sale, iar genul continua sa castige popularitate, dar niciunul nu a reusit sa-l depaseasca pe Fincher si Seven .

Seven era diferit de orice vazusem inainte si este inca diferit, a avut nevoie de o tema pe care multi dintre noi o cunosteam (pacatele capitale) si i-a dat o intorsatura sinistra care a scos la iveala cea mai rea latura a conditiei umane. La 25 de ani de la premiera (este anul acesta) este inca una dintre marile bijuterii ale cinematografiei, unul dintre cele mai bune filme ale lui Brad Pitt si filmul pe care fiecare il are pe lista de preferate cand se gandeste la gen.

Seven este unul dintre cele mai deranjante thrillere ale tuturor timpurilor si cel mai impresionant lucru este ca a castigat popularitate datorita faptului ca fiecare persoana care l-a vazut s-a grabit sa-l recomande altuia, devenind unul dintre marile fenomene virale din pre-social. era mass-media.

A fost primul scenariu al unui scriitor necunoscut

Legenda spune ca Seven a fost scris de casierul defunctului Tower Records, nu a avut nicio cariera cinematografica, nici contacte, dar povestea lui a fost atat de buna incat era imposibil sa o ignore sau sa o lase. Subiectul nu a fost chiar atat de inovator, multe filme vorbesc despre criminali in serie cu modele clare care lasa mesaje politiei, dar felul in care a abordat-o a fost cu adevarat interesant.

Personajul negativ

Nu atat de raufacator, cat de felul in care il prezinta. Aici vedem mai intai crima, rezultatul actiunii, apoi descoperim mai multe detalii si indicii care leaga fiecare crima. Devine clar ca, in ciuda faptului ca este un criminal brutal, ticalosul are o busola morala puternica, vrea sa ne arunce greselile ca umanitate, esecurile si slabiciunile noastre, in fata, vrea sa ne faca sa platim pentru distrugerea lumii si este o vom face cu crime pe care nu numai ca le afecteaza, ci reprezinta si cel mai rau dintre noi. Odata ce raufacatorul apare, el nu se poate abtine sa nu vrea sa-si vada urmatoarea miscare si sa-si finalizeze planul principal. Marea ironie este ca acest raufacator este un criminal care nu are dreptul sa dea lectii de morala.

Tema si critica sociala

Cele 7 pacate capitale sunt doar cadrul, prin fiecare crima filmul si ticalosul sau vorbesc despre coruptie, decadenta si lipsa de morala in societate.

Aceasta este o poveste despre un ucigas in serie care arata clar ca lumea ne urmareste si ca nimic nu poate fi tinut ascuns mult timp, alegandu-si victimele, ticalosul lui Fincher ii critica si pe corupti, pe cei infideli, pe cei pe care acestia cedeaza dependentelor. , mania, cei care sunt slabi in fata „ispitei” si fac din aceasta lume un loc murdar, gri, pierdut, si nu neaparat in sens religios.

Criminalul se prezinta ca un vigilant si ca un salvator si, pe masura ce se descopera fiecare noua crima, se mai descopera ca traim intr-o societate care si-a pierdut morala, ba chiar ne face sa credem ca victimele au meritat ceea ce au primit. , facandu-ne parte din poveste.

Doza perfecta 

Este obisnuit sa vezi filme cu criminali in serie care se concentreaza prea mult pe sange si violenta pentru a provoca soc. Seven ne da o prima lovitura aratandu-ne acest om obez legat de un scaun si inconjurat de propria lui murdarie, dar nu acesta este cel mai important lucru, ci ceea ce se intampla in afara crimelor face din asta o poveste cu adevarat interesanta.

Nu vedem niciodata comiterea de infractiuni, vedem rezultatul si efectul pe care acest lucru il are asupra anchetatorilor care urmaresc cazul (si asupra noastra insine) si, incetul cu incetul, planul general se dezvaluie chiar in fata ochilor nostri, dar este atat de deznadajduit incat nu o putem vedea pana nu ne sunt prezentate acele ultime minute.

Brad Pitt si Morgan Freeman

Bine, Brad Pitt era deja un actor popular in acest moment al carierei sale, dar Seven ne-a permis sa-l vedem intr-o lumina diferita, nu ca „bucata” sau simbol sexual, ci ca un actor versatil, cu mai multe fatete, care, de asemenea, avea o latura foarte cool.intuneric. Seven au venit inaintea Fight Club si au marcat o schimbare clara in cariera lui Pitt.

Poate ca are roluri mai bune in cariera, dar in acesta i-am putut vedea diferitele fatete, de la „erou” pana la sotul imperfect si omul zdrobit care nu se poate abtine sa nu se lase purtat de propria furie.

La randul sau, Freeman este ancora care impiedica totul sa scape de sub control, el este adevarata busola morala a istoriei si un simbol al integritatii si sperantei, Freeman ne prezinta posibilitatea ca toti sa rupa ciclul violentei, sa alegem calea cea dreapta, este o autoritate convingatoare si impiedica povestea sa piarda legatura cu realitatea.

Intorsatura finalului

Unul dintre marile puncte forte ale acestei povesti este ca protagonistul, eroul, pare sa fie inceputul si sfarsitul povestii, Brad Pitt este acolo la inceputul anchetei si incetul cu incetul se lasa ghidat de raufacator. pana ajunge.la acea intorsatura de la final care arata ca totul este un ciclu si ca sunt unele lucruri care nu pot fi evitate.

Planul ucigasului devine mai clar pe masura ce povestea progreseaza, dar am ajuns intr-adevar la fel de surprinsi ca si detectivii insisi cand am descoperit ca totul a fost calculat de la inceput si ca fiecare miscare a raufacatorului facea parte dintr-o miscare finala care implica aceiasi eroi. Nu stiau ca sunt manipulati, dar asta li se intampla.