Actorul Florin Zamfirescu despre Geto-Daci și Patriotism…

Categories Articole, Emisiuni TVPosted on

Astăzi se poartă o luptă perversă atât împotriva identității noastre cât și împotriva ideii de patriotism, pe care unii promotori ai așa-numitei “politici corecte”, caută să o asimileze cu noțiunea de naționalism-extremism.

Într-o lume a globalizării nivelatoare în care nevoia de control global se împiedică de identitățile naționale și de patriotism, putem înțelege motivațiile pe care le au cozile de topor și proștii de serviciu.

Din fericire, țara noastră opune rezistență, ba chiar este într-un proces accelerat de trezire a conștiinței naționale.

Într-un astfel de proces de trezire, implicarea unor personalități din lumea artistică este extrem de benefică, cu atât mai mult cu cât acestea sunt și foarte bine informate.

În emisiunea de astăzi vă invit să îl urmăriți pe actorul Florin Zamfirescu, profesor la Universitatea de Teatru și Cinematografie din București, vorbind despre geto-daci și patriotism. MERITĂ!

Vizionre cu folos!

Daniel Roxin

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

13 comments

 1. E posibil sa uploadati şi emisiunea de acum 2-3 saptamıni despre taratul romıno bulgar ? nu am vazut decıt ultimele 10 minute dar mi s-a parut extraordinara.

 2. Mă bucur foarte mult să descopăr în maestrul Florin Zamfirescu un intelectual căruia nu-i este indiferent ce se spune despre limba şi strămoşii săi.

  Ar trebui invitate la emisiunile despre geto-daci cât mai multe personalităţi de acest fel.

  Faptul de a îndrăzni să înfrunţi, cu logica şi bunul simţ, teoria falsă a romanizării este un adevărat act de eroism intelectual într-o ţară în care Academia ni-i impune pe cotropitori drept strămoşi.

 3. Felicitari pentru acest eveniment jurnalistic cu maestrul Florin Zamfirescu. Intr-adevar suntem urmasii dacilor si ai romanilor, in aceasta ordine!
  Atat romanii cat si popoarele migratoare au venit, le-a placut, posibil au invins dar au sfarsit prin a fi absorbiti. Cum? Prin cultura, traditii, obiceiuri modul de viata. Asa cum Grecii, alt popor cu cultura si civilizatie puternice, desi au fost cuceriti, au supravietuit, ba chiar au influentat major cultura romana, tot asa si dacii au asimilat cohortele venite cu administratie dar fara traditii omogene, fara mii de ani de obiceiuri si intelepciune. O singura intrebare, retorica: cand tu, migrator/cuceritor cotropesti, idei cu forta grane, etc si vezi ca o ceata de copii vin cu Chiralesa (obicei preluat si dupa crestinizare), sa-ti ureze de bine, nu ai un soc? Nu vrei macar sa stii ce-ti ureaza? Si asa incepi sa intelegi limba, accepti obiceiurile, ba chiar vrei sa-ti vina ceata si la anul. Se cheama asimilare prin cultura, lucru pe care acest popor nu si-l propune ca scop dar ii iese de minune.

 4. formulari de genul “de daci si apoi de valahi” (e vorba de locuirea din Panonia) nu va ajuta deloc, fiindca rigoarea ar trebui sa fie regula: “de cei cunoscuti ca daci, apoi valahi”, fiindca este vitala CONTINUITATEA, aceasta trebuie evidentiata

  cu atat mai putin va ajuta exaltarea unei anumite inventii pe care nu ati cercetat-o impreuna cu un specialist de buna-credinta, ca sa intelegeti DACA e cazul sa ne convingeti si pe noi

  nu va ajuta nici pasiunea compulsiva pentru un proiect CONTROVERSAT care nu se va ridica niciodata; puteti crede ca se va ridica, lucru care nu ne intereseaza – in schimb ne intereseaza faptul ca faceti greseali de tactica elementara

  nu e nimic “misterios” la vestigiile acelei fortarete din Siberia, poate daca ar fi fost descoperit inca un disc ca cel din Mongolia. Prea multe “mistere” strica, ceilalti le vor lua ca probe de naivitate, pentru a nu spune mai multE

  Daca veti continua in acest fel …o sa va ruinati credibilitatea. Optiune care va apartine.

 5. si inca ceva (desi ar mai fi):

  exuberanta pentru “dacism” e o prostie, domnule! “Dacismul” nu e o stiinta, e mai mare rasul sa incerci o asemenea abordare, mai ales in actuala conjunctura. D-ta dai apa la moara neprietenilor nostri. Pozitionarea corecta ar trebuie sa fie in termeni de “istoria asa cum a fost”, “istoria demistificata”, “istoria scrisa de latini”, fara “dacisme”, fiindca “dacismul” trebuie sa rezulte (fara a fi numit), asta ii va trazni pe cei care nu ne iubesc

  Te-au insotit, pana acum, destui dintre cei care NU SUNT AIURITI. Acelora trebuie sa le impui altfel, fara “miracole” si “mistere.

 6. conducatorii se calesc cand simt şfichiul biciului acelora care au dreptate, nu ca domnisoarele de pension hi hi hi!

  Eu o sa fiu aici. Ca o piaza rea!

 7. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, germanul Herder lansează ideea întoarcerii către folclor. Iar cultura Europei din secolul al XIX-lea e marcată de încercarea de a descoperi ,,arhivele popoarelor” (Herder), de a cerceta viaţa inconştientă a naţiunilor prin intermediul miturilor şi simbolurilor comportate de acestea (Jung), de a descoperi ,,specificul naţional” (Unamuno).

  Fenomenul cunoaşterii de sine a popoarelor se încadra în mişcările de eliberare naţională din ţările bătrânului continent.

  La noi, ideea unităţii naţionale a născut în mod firesc ideea de dacism.
  Dacia este simbol al României unite.
  Iar dacii sunt luptători exemplari împotriva oprimării naţionale.
  Mai mult. Cercetătoarea Elena Tacciu menţiona că Cezar Bolliac considera elementul dacic ,,singurul şi cel mai vechi prin care ne putem conecta la valorile clasice ale culturii universale”.

 8. M-am referit la colportarea termenului “dacism”, o inadecvare ASTĂZI. Vechile strategii au căzut. Afară de câţiva, ceilalţi trebuie să fim ca umbrele, peste tot şi nicăieri. Doar aşa am putut ridica Diaspora. Nimeni nu-şi mai poate permite greşeli, nici ezitări, suntem pe fundul prăpastiei. Fiecare articol TREBUIE să fie ca o lovitură de tun, iar bateriile noastre să detoneze peste tot. Nu am plecat să facem circ. NE-AM RIDICAT SĂ NE LUĂM ŢARA, ISTORIA ÎNAPOI! Ne-am ridicat să învingem! Iar credinţa asta TREBUIE să respire în toate!

 9. Am inclinat spre Iohanis fiindca nu am avut de ales. Dar schimbarea, mutatia pe care o asteptam NU S-A PRODUS, nu s-a clintit nimic nici macar in stiinta numita istorie, nicaieri! De-asta trebuie sa formam falangele.

 10. Spiritul national poate fi reinviat si de catre cantaretii nostri ,nu numai cei de muzica populara, care pot canta cantece cu mesaje patriotice. Noi ,romanii, le asteptam si ii asiguram pe cei care le vor canta ca vor avea mult succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *