A apărut noul număr al revistei Dacia Magazin

Categories ArticolePosted on

A apărut noul număr al revistei Dacia Magazin, (număr dublu 84 – 85, decembrie 2012 – ianuarie 2013), editată de Societatea Internaţională „Dacia Revival”, filiala din Tulcea.
Înfiinţată în 2003 de dr. Napoleon Săvescu, preşedinte al societăţii şi director al revistei, aceasta a devenit publicaţia care a propagat sistematic, competent  şi cu eficienţă ideile şi concepţiile dacologice în ţară şi peste hotare, mărind an de an numărul aderenţilor şi al simpatizanţilor.
Prezentul număr apare la răscruce de ani, lunile decembrie şi ianuarie fiind marcate de două evenimente – Marea Unire şi aniversarea „poetului nostru naţional”.

După editorialul dedicat lui M. Eminescu, prin care redactorul-şef, profesorul Gheorghe Bucur, susţine cu argumente ideea că poetul îşi asuma cu mândrie statutul etnic de dac, urmează trei capitole distincte. Primul, referitor la Eminescu, conţine cinci studii, între care unul al cercetătoarei indiene Amita Bhose (Eminescu şi limba sanscrită, de fapt un extras din excelenta ei lucrare  Eminescu, apărută în 2001), documentatul articol al Terezei Danciu despre publicistica eminesciană (partea a III-a), interesanta reconsiderare a lui Eminescu, făcută de Dan Ion Predoiu, privind „Eminescu istoric” (preţuit chiar de N. Iorga), şi deosebit de incitanta parte a IV-a a materialului Magul călător, din lucrarea cu acelaşi titlu, a lui Ioan Câmpan, unde autorul identifică, cercetând manuscrise eminesciene, concepte şi teorii din fizica modernă, cuantică şi chiar celebra formulă E=mc2, întrebându-se, evident, retoric, dacă nu cumva Einstein, înainte de a o lansa,  l-a citit pe Eminescu.


Al doilea capitolul, „Studii şi cercetări de istorie şi arheologie”, subliniază filonul dacic străbun al românilor. Se distinge, mai întâi, documentatul material Despre o „uitată”cronică a poporului dac (din vol. Noi, Dacii), unde dr. Napoleon Săvescu analizează, competent şi cu o bogată şi semnificativă ilustraţie, o parte din celebrele „plăcuţe de la Sinaia”, evidenţiind importanţa majoră a acestora şi vinovata lipsă de grijă şi preocupare a responsabililor de la Institutul de Arheologie din Bucureşti în păstrarea, gestionarea şi studierea acestor mărturii istorice  ale trecutului nostru dacic. Mioara Căluşiţă-Alecu face o cercetare aplicată,  „traducând” plăcuţa 22 în Din vechime. 

Remarcabil, articolul Întâiului poet român – mărire! (titlu semnificativ), semnat de G.D. Iscru şi Maria Ionescu, lansează îndrăzneaţa ipoteză, bine argumentată însă, că Orpheu este  primul nostru poet.
Interesante sunt cercetările lui Constantin Olariu-Arimin despre originea carpatică a sumerienilor (Carpaţii – baştina neamului emeş/sumerian, 2), a Simonei Condurăţeanu despre Dovezi toponimice legate de migraţia arienilor  şi a lui Silviu Dragomir despre Insula şerpilor, toate vizând Dacia drept „vatra vechii civilizaţii a Europei”. Valeriu D. Popovici-Ursu dezvăluie Adevăratele denumiri date de Constantin Brâncuşi monumentelor de la Tg. Jiu iar Andrei Claudiu Roibu, elev în cl. a XI-a din Piatra Neamţ, semnificaţia numelor populare ale constelaţiilor (Dacii şi văzduhul, III).
În următorul capitol – Recenzii, reportaje, interviuri, portreteLa secţiunea „Din activitatea societăţii şi a filialelor”, Mariana Terra arată convingător, cu imagini semnificative, că la  întrunirea „Dacia” de la New York, 5 decembrie a.c., ideea de forţă care s-a desprins din problematica diversă abordată de preşedintele Societăţii „Dacia Revival”, dr. Napoleon Săvescu, este că strămoşii noştri sunt dacii şi, de aceea, datoria noastră este de a-i înfăţişa în adevărata lor lumină, aşa cum au fost şi aşa cum ne-au transmis, prin timp, înaltele lor valori morale.

Ca şi celelalte, acest număr se evidenţiază prin bogăţie de informaţii, diversitate, prin ţinuta ştiinţifică şi grafica deosebită, având ca obiectiv fundamental argumentarea şi popularizarea concepţiei dacologice.Prezentare făcută de redacția revistei Dacia Magazin.
Pentru comanda revistei și abonament vă puteți adresa domnului Nicolae Nicolae la telefon 0729 011 003

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

8 comments

 1. Nu inteleg de ce trebuie sa folosim mereu “dacologie”, “dacolog” cand e vorba de adevarul istoric pur si simplu. Iar cei care il cauta, in masura in care nu aiureaza, sunt pur si simplu cercetatori, istorici etc. Ca sa nu mmai spun ca romanistii i-au dat un sens peiorativ.

 2. Sunt impresionat de intelegerea clara a devenirii noastre, nu-mi explicam cum in 165 de ani cineva poate sa-si impuna limba asupra stramosilor mei! Sunt exemple in care in 175 de ani nu au reusit sa se impuna pe cateva sute de mii de oameni, dar asupra Daciei noastre cu hotare intre Urali si Padurea neagra, de unde izvoraste Istru! Tara Mea este pentru totdeauna Dacia.

 3. Nu mai pot sa vorbesc, raman stupefiat! De la varsta frageda am citit

  La steaua care a rasarit
  E-o cale atat de lunga,
  Ca mii de ani i-au trebuit
  Luminii sa ne-ajunga!

  Nu se poate discuta, Marele nostru Poet era un matematician convins, bibliotecile sale erau pline de carti de matematica!

 4. Din respect pentru Marele Poet, domnule Bucur, poate ca data viitoare o sa-i inchideti versurile intre ghilimele.

  Cred ca in loc sa lanseze ipoteze, in lipsa unor informatii suficiente, unii ar face mai bine sa analizeze dovezile existente pentru a le gasi locul si a pune umarul la ceea ce se poate obtine acum: distrugerea teoriei romanizarii si repunerea in drepturi a adevarului istoric. Fiecare alege.

  Din cate vad – aici si in alte locuri – se incheaga un curent eficient si razboinic care s-a cam saturat de vaicarelile unora care nu au obtinut nimic concret. Ei nu vor sa fie numiti “dacisti” si nu vor sa aiba de-a face cu “dacologia” sau cu simpatizantii dreptei verzi, ci cu traditia neamului lor si cu adevarul pastrat pe buze de popor.

 5. Aflu acum, intamplator, ca a fost reprodus un articol – sau o parte – al Amitei Bhose in revista sus mentionata. Conform legii drepturilor de autor trebuia sa cereti acordul editurii Cununi de stele (implicit, al meu) pentru publicare. Nu l-ati cerut, nu vi l-as fi acordat, nu sunt de acord cu asocierea numelui Amitei Bhose cu “conceptiile dacologice”, cum le numiti.
  Orice reproducere trebuie sa aiba acordul autorului sau al detinatorului drepturilor de autor. Prin nerespectarea drepturilor de autor va supuneti rigorilor legii.

 6. M-ar interesa mai multe date,mod de contactare a acestei reviste.Dați un numâr de contact,o adresâ de email.Sînt interesat de istoria dacilor,de viața și cultura lor,ambdestule cârți despre acești strâmoși ai poporului romîn.Eu de mult nu mai scriu cuvîntul ,,romîn” cu ,,î”din,,a”pentru câ eu cred în adîncul inimi și sufletului meu câ mâ trag din sfîntul neam al geto-dacilor din ramura lui
  Burebista și Decebal și nu din cotropitori de la Roma și lui Traian care cu toate câ se trâgea din neam de trac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *