7 chei pentru a depasi dependenta emotionala

Categories SanatatePosted on

Acest tip de tulburare care consta intr-o nevoie excesiva de atentie din partea oamenilor din jurul nostru este mult mai frecvent decat pare. Din acest motiv, am solicitat specialistilor sa explice despre ce este vorba si cum sa ii detectam simptomele.

Dependenta emotionala este o tulburare care afecteaza mai multe persoane decat crezi. Mai presus de toate, aceasta tulburare este asociata cu lumea cuplurilor. Mai multe femei decat barbati sufera de aceasta dependenta emotionala. Este un fel de dependenta de cuplu si de a nu putea fi singur. In unele cazuri, aceasta tulburare se manifesta cu gelozie si cu neincredere si punerea la indoiala a tuturor planurilor pe care le face cuplul. Daca o suferi, ai grija, pentru ca mai mult decat iubirea, aceasta este dependenta.

Care este exact tulburarea de personalitate a dependentei?

Tulburarea de dependenta emotionala afecteaza multe persoane si, desi pare usor de depasit in multe ocazii, nu este asa. Aceasta tulburare mentala apare mai ales in anumite ocazii din cauza unei defalcari anterioare sau a problemelor familiale. In aceste ocazii, persoana are intotdeauna nevoie de aprobarea altuia, deoarece se simte destul de nesigura si cu foarte putina personalitate. Luarea deciziilor devine o provocare pentru aceste tipuri de oameni. In plus, afecteaza relatia cu ceilalti, in special in cuplu, deoarece impiedica faptul ca exista o relatie sanatoasa plina de incredere. Prin urmare, acest tip de tulburare are nevoie de terapie, afectand mai ales recuperarea mentala. Pentru aceasta este nevoie de atentie psihologica, deoarece pacientul trebuie sa-si impartaseasca experientele si anxietatea sa in consultatie.

Tulburarea de dependenta emotionala este o tulburare care este la fel de comuna pe cat de necunoscuta. Atat de mult, incat nu a fost recunoscuta ca o tulburare sau in manualele pentru clasificarea internationala a tulburarilor pana la sosirea DSM-IV-TR (Manual de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale). Cu toate acestea, este o realitate comuna care ne afecteaza grav viata si calitatea acesteia.

Caracteristicile persoanelor cu dependenta emotionala

Dependenta emotionala este una dintre afectiunile de care sufera majoritatea persoanelor, fie cu parteneri sau rude. Este nevoia generala si excesiva a acestora sa aiba grija de unul, determinand un comportament de supunere si teama de separare de oamenii de care depinde. Exista o teama intensa de singuratate si sensibilitate la a nu fi aprobati de altii. In asa fel incat cazurile extreme de supunere si ascultare sunt atinse pentru a nu pierde stima si aprobarea celorlalti. In general, persoanele cu aceasta tulburare incep relatii care implica dependenta emotionala, traind doar de catre si pentru Cuplul lui. Predarea relatiei este neconditionata si excesiva, fara a se gandi la propriile interese si nevoi.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune comportamente si caracteristici la persoanele cu dependenta emotionala:

Stima de sine scazuta si putina incredere in sine: sunt oameni care au nevoie de aprobarea cuiva pentru a se completa, deoarece nu pot face fata singuri vietii.
Cautare continua a relatiilor in cuplu. Sunt oameni care nu pot fi singuri.
Oameni cu putina autocritica si incapabili sa ia decizii proprii sau de valoare.
Frica de singuratate: oamenii care sufera de dependenta emotionala au de obicei sentimentul de a se simti singuri in orice moment.
Oameni care cauta parteneri ideali si isi impun ideile.
Adesea sufera de tulburari de anxietate si le este dificil sa se adapteze mediului.
Nevoie de aprobare din partea celorlalti in mod constant.
Personalitate mica.
Oameni foarte negativi, care se plang regulat.

Aceasta tulburare este una dintre cele mai frecvente in sanatatea mintala si este mai frecvent diagnosticata la femei decat la barbati. In general, incepe aproximativ in adolescenta sau la varsta adulta timpurie si nu este atribuita unei alte tulburari mentale, a unei boli fizice sau a consumului de substante. Multe dintre explicatiile oferite din teoriile psihosociale, un tip a fost evidentiat de crestere in copilarie in care parintii nu au promovat autonomia copiilor lor, dezaproband subtil toate comportamentele in independenta si autonomie.

Cum sa depasiti dependenta emotionala in 7 chei

  1. Recunoaste dependenta emotionala: in toate tulburarile, acceptarea este unul dintre pasii esentiali pentru a putea incepe tratamentul si a ne schimba modul de actiune. In dependenta emotionala, uneori este foarte greu de acceptat, dar nu imposibil. Intreaba-te, de cate ori ti-ai controlat partenerul fara niciun motiv si daca nu l-ai incredut fara motiv. De asemenea, cu siguranta prietenii tai vor fi observat aceasta dependenta, asa ca vorbeste cu ei si fii foarte sincer. Cu aceasta acceptare, puteti iesi treptat din acea dependenta si puteti fi mult mai fericiti cu voi insiva.
  2. Ia-ti timp pentru tine:este important sa va luati timp pentru voi insiva. Daca aveti incredere in voi insiva, veti avea mult mai multa stima de sine si o veti transmite si partenerului. Aceasta incredere va va face sa va simtiti mai putin vulnerabil si sa va vedeti capabil sa faceti lucrurile pentru dvs. fara a depinde de nimeni.
  3. Jucati sport : sportul ne ajuta sa avem mult mai multa incredere in noi insine. Ne umple de vitalitate si adrenalina si, de asemenea, ne ofera multa energie si umor bun. Sportul ne schimba fizicul, dar si mentalitatea. Cel mai important este ca esti constant si, daca poti, fa un grup de prieteni in sala sau mergi la o fuga cu niste prieteni. Vei fi mai distras si te vei simti mult mai sigur de tine.
  4. Cititi multe despre motivatie:cartile care vorbesc despre stima de sine si motivatie te vor ajuta sa urmezi o cale departe de dependenta emotionala. Multe carti, in special care vorbesc despre mindfulness, te vor ajuta sa-ti consolidezi identitatea personala si sa te faca sa te simti mai respectat cu tine.
  5. Invata sa fii singur : este una dintre cheile pe care trebuie sa le elimini in dependenta emotionala. Gandeste-te ca, chiar daca iti iubesti foarte mult partenerul, este posibil sa nu fii cu persoana respectiva la un moment dat, asa ca incearca intotdeauna sa gandesti pentru tine. Ofera valoare momentelor in singuratate si invata sa traiesti cu tine si cu prietenii tai.
  6. Fii atent cu emotiile: de multe ori ne lasam ghidati de ceea ce simtim si uneori poate fi periculos. Ganditi-va intotdeauna de doua ori si priviti punctul tinta cand luati decizii. Chiar daca iti iubesti foarte mult partenerul, incearca si tu sa fii mult mai rational uneori si gandeste-te la tine.
  7. Inconjoara-te de un sprijin bun: este esential ca in aceste situatii partea afectiva sa creasca la persoana vatamata. Persoanele care au un sprijin familial mai mare pot depasi aceasta dependenta cu mult mai devreme. De asemenea, sunt aceiasi oameni care te pot face sa vezi daca treci printr-o astfel de tulburare si daca ai nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns