Tezaur dacic din argint descoperit acum câteva săptămâni în județul Mureș, în așa numitul “Ținut Secuiesc” ;) Foto în premieră!

Categories ArheologiePosted on

Unul dintre locurile cu cea mai mare densitate de cetăți și așezări dacice identificate (aproape 40) este așa numitul Ținut secuiesc. Fără îndoială că celor care visează la ruperea acestuia de România le stă în gât această realitate, ca și eventualele descoperiri care ar vorbi despre o prezență dacică consistentă acolo. Desigur, ceea ce supără cel mai mult sunt însă dovezile continuității dacice al căror fir roșu ajunge până în zilele noastre…

Și cum într-un astfel de loc este imposibil să nu găsești și alte urme materiale ale prezenței strămoșilor noștri (dacă cauți cu insistență!!!), iată că acum câteva săptămâni a ieșit la lumină un tezaur dacic din argint care merită toată atenția noastră. Un pasionat de istorie – Ioan Gal – le-a descoperit cu ajutorul unui detector de metale acum câteva săptămâni, pe raza județului Mureș, într-o pădure, o zonă care nu este înscrisă în Repertoriul Arheologic Național și le-a predat Muzeului Județean Mureș pentru evaluare.

Tezaurul cuprinde 3 Torques Dacice, 7 inele de buclă, doi cercei și două sârmulițe, toate din argint. Piesele au fost confecționate manual, îndemânarea artistului fiind evidentă.

Îi mulțumim domnului Sergiu Cioban pentru fotografiile pe care ni le-a pus la dispoziție, fotografii mulțumită cărora românii interesați pot să le admire. Din ceea ce mi s-a relatat, o echipă a Digi Tv a încercat să le filmeze zilele trecute dar nu a primit acceptul muzeului (Reportajul de la Digi24 poate fi văzut aici: http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Comoara+dacica+de+100+000+de+euro+descoperita+langa+Targu+Mures )

Din fericire, avem  aceste fotografii făcute înainte de predarea la muzeu!!!

Daniel Roxin

Mai multe fotografii pot fi văzute aici: http://detectiemetal.blogspot.ro/2014/09/tezaur-dacic-in-luna-august-2014-in-jud.html

 

 

 

11 comments

 1. ce ma bucur ca exista atitea dovezi frumoase ale trecutului .Dovezi de care ungurii nu au inima sa se bucure, Dumnezeu binecuvinteaza tara noastra!

 2. Vor sustine intai ca nu e dacic ci Probabil romulan. Apoi ca da, e dacic dar dacii au murit, au plecat, au lasat locul gol, pregatit gata pentru ei. Apoi ca n-au plecat dar au fost asimilati si vrajiti de cultura superioara a celor care dormeau in sea, scriau, faceau vin, cladeau din sea. Fara gluma, am primit replica naturala precum ca la Cotnari Mateias a adus butasi de la Tokai. Ei chiar cred asta, sunt invatati de mici asa.

 3. Ce frumos! motivul spiralei…multumiri d-lui Ioan Gal si d-luiSergiu Cioban,pentru tot!
  Domnule Stoian,da intr-adevar,Dacia noastra e binecuvantata!
  Dar mi-ar placea ca si ungurii,de care pomeniti,sa se bucure pentru recuperarea adevarului istoric,sa ajunga sa-si aminteasca Adevarul care te face liber…si te ajuta sa traiesti intr-o tara libera independenta.

 4. Si totusi stramosii “ungurilor” de azi, is si ai nostri. Ei provenind din vechea familie a dacilor Cauconi. Desi i-au mai amestecat intr-e timp. Si in cazul lor, dar si in cazul nostru exista similitudini. Ne-au spalat creerele.Ei is acum unguri, iara noi nu santem un popor fara istorie si un trecut incert.

 5. Ungurii sau mai bine spus Secuii de la noi din Romania sunt acelasi neam si suflet care suntem noi. Pe noi ne desparte unii de altii , limba impusa acu’ ceva vreme cand am fost cuceriti si niste parlamentari ÎMPUȚIȚI care baga bețe in roți ca sa ne dam in cap ,sa primeasca ei tot si sa traiasca bine pe spatele nostru a tuturor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Ungurii sunt unii, iar secuii altii, doar spun cronicarii lor cine sunt ungurii, incepand cu Anonymus, si au luptat 5 secole cu DACII ca sa ajunga pe Carpati, e stiut de toata lumea. Au inaintat pas cu pas ca sa ocupe Transilvania si au profitat de faptul ca fratii din sud erau prinsi in bataliile cu turcii, si asta e stiut, asa ca circarii care se-amesteca pe aici cu narozii e mai bine sa faca stanga-mprejur.

  iar pentru imbecilii care isi inchipuie ca Dacii s-au “amestecat” cu ungurii, la fel de imbecili ca imbecilii care “stiu” bine ca Dacii “s-au amestecat” cu romanii ca sa iasa un alt popor: idiotilor, valahii, adica dacii, traiau in obsti care nu se amestecau cum credeti voi, cei care “se amestecau” nu-si mai gaseau loc in acele comunitati, erau niste paria, neica-nimeni, asta se gaseste in documente, asta se cunoaste din traditia Neamului, asta o sa gasiti pana si in “Mara” a lui Slavici, la Negruzzi, la Sadoveanu si la atatia altii. Singurii care “s-au amestecat” au fost cativa zeci de nobili locali, iar asta in cateva sute de ani, pentru a-si salva proprietatile si titlurile, insignifiant la scara Transilvaniei. Neghiobi!

 7. In numele unei idei oamenii ajung sa-si ia si viata unii altora. Important este numai ca ideea sa nu le fie foarte clara. Niciunora. De ce agita spiritele si militeaza de zor liderii maghiari pentru autonomie si independenta ? Simplu. Nu pentru a da fuga in bratele ” Ungariei Mari ” (sic!) ci pentru a-si putea manifesta neingraditi dominatia asupra propriilor lor supusi si teritorii. Este rasul dracului cand te gandesti ca invocand independenta, unii exaltati care n-au priceput o iota din felul in care sta treaba, se duc cu mare entuziasm catre o alta forma de subordonare ))))

 8. Argintul arata incredibil de curat, se vede ca are o puritate mare, iar motivul spiralei este foarte frumos. Ai zice ca sunt facute in prezent daca nu ai stii de unde provin. Nu m-as mira sa se incerce ocultarea evenimentului. In locul celui care le-a descoperit ma duceam direct la Bucuresti cu ele, nu le lasam la muzeul local. Descoperirea e de interes national, eu nu prea am incredere in ce se intampla in muzeele astea judetene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *