Tezaur dacic din argint descoperit acum câteva săptămâni în județul Mureș, în așa numitul “Ținut Secuiesc” ;) Foto în premieră!

Categories ArheologiePosted on

Unul dintre locurile cu cea mai mare densitate de cetăți și așezări dacice identificate (aproape 40) este așa numitul Ținut secuiesc. Fără îndoială că celor care visează la ruperea acestuia de România le stă în gât această realitate, ca și eventualele descoperiri care ar vorbi despre o prezență dacică consistentă acolo. Desigur, ceea ce supără cel mai mult sunt însă dovezile continuității dacice al căror fir roșu ajunge până în zilele noastre…

Și cum într-un astfel de loc este imposibil să nu găsești și alte urme materiale ale prezenței strămoșilor noștri (dacă cauți cu insistență!!!), iată că acum câteva săptămâni a ieșit la lumină un tezaur dacic din argint care merită toată atenția noastră. Un pasionat de istorie – Ioan Gal – le-a descoperit cu ajutorul unui detector de metale acum câteva săptămâni, pe raza județului Mureș, într-o pădure, o zonă care nu este înscrisă în Repertoriul Arheologic Național și le-a predat Muzeului Județean Mureș pentru evaluare.

Tezaurul cuprinde 3 Torques Dacice, 7 inele de buclă, doi cercei și două sârmulițe, toate din argint. Piesele au fost confecționate manual, îndemânarea artistului fiind evidentă.

Îi mulțumim domnului Sergiu Cioban pentru fotografiile pe care ni le-a pus la dispoziție, fotografii mulțumită cărora românii interesați pot să le admire. Din ceea ce mi s-a relatat, o echipă a Digi Tv a încercat să le filmeze zilele trecute dar nu a primit acceptul muzeului (Reportajul de la Digi24 poate fi văzut aici: http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Comoara+dacica+de+100+000+de+euro+descoperita+langa+Targu+Mures )

Din fericire, avem  aceste fotografii făcute înainte de predarea la muzeu!!!

Daniel Roxin

Mai multe fotografii pot fi văzute aici: http://detectiemetal.blogspot.ro/2014/09/tezaur-dacic-in-luna-august-2014-in-jud.html

 

 

 

Lasă un răspuns