Care este arma Rusiei pentru a slabi Ucraina?

Categories EconomiePosted on

In aprilie 2022, fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, acum sef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat pe canalul sau Telegram: „Mancarea noastra este arma noastra tacuta. Tacut – dar formidabil.” Nu mai tac. Se asteapta ca Rusia sa obtina o recolta de grau istoric ridicata pentru al doilea an consecutiv si foloseste din ce in ce mai mult aceasta recompensa pentru a submina Ucraina si a castiga influenta globala.

In ciuda afirmatiilor Moscovei ca sanctiunile occidentale au pus stapanire pe exporturile sale de alimente, cota Rusiei pe piata globala a graului a crescut dramatic de la invazia sa pe scara larga a Ucrainei in februarie 2022.

Se asteapta sa exporte 47,2 milioane de tone metrice (52 milioane de tone) de grau in sezonul curent, care a inceput in vara, potrivit datelor de la S&P Global distribuite CNN. Aceasta va reprezenta 22,5% din exporturile globale de grau, o cota de lider pe piata. In urma cu doi ani, Rusia a exportat 32,6 milioane de tone, 16% din piata.

In aceeasi perioada, ponderea Ucrainei in exporturile globale de grau a scazut de la 9% la un nivel asteptat de putin peste 6% pentru acest sezon.

Cuvintele si actiunile Moscovei sugereaza o hotarare de a dezlipi Ucraina de pozitia sa de unul dintre cei mai mari exportatori de grau din lume, constrangandu-i economia si, prin extensie, potentialul sau de lupta de razboi.

„Tara noastra are capacitatea de a inlocui cerealele ucrainene, atat comercial, cat si ca ajutor gratuit pentru tarile nevoiase”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin la summitul grupului BRICS al tarilor in curs de dezvoltare de la sfarsitul lunii august.

Aceste comentarii au venit la doar cateva saptamani dupa ce Rusia s-a retras din Initiativa privind cerealele Marii Negre, care asigurase trecerea in siguranta a navelor care transportau cereale din porturile ucrainene. De la prabusirea acordului, Moscova a intensificat atacurile militare asupra instalatiilor de export ale Ucrainei. Atacurile au deteriorat silozurile de cereale si infrastructura atat in ​​porturile maritime ale Ucrainei, cat si in porturile fluviale dunarene, care ofera o ruta alternativa importanta pentru export si nu servesc niciun scop militar.

„Voresc sa distruga complet sectorul agricol al Ucrainei”, a declarat pentru CNN Caitlin Welsh, directorul programului global pentru securitatea alimentara si a apei la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.

Acest lucru ar fi un mare premiu pentru Moscova, avand in vedere importanta agriculturii pentru economia Ucrainei. Inainte de invazie, sectorul reprezenta 11% din produsul intern brut al tarii.

„Exporturile [de cereale] ale Ucrainei sunt vitale pentru economia sa si pentru a hrani lumea”, a scris Bridget A. Brink, ambasadorul SUA in Ucraina, pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

Graul ca putere moale

Cu toate acestea, expertii spun ca in actiunile Rusiei exista mai mult decat purtarea unui razboi economic impotriva vecinului sau.

„Ajutorul gratuit pentru tarile nevoiase” evidentiat de Putin, spun ei, reflecta dorinta Moscovei de a continua sa cultive aliante cu lumea in curs de dezvoltare – in special cu natiunile africane, dintre care multe au refuzat pana acum sa condamne razboiul Rusiei in Ucraina, dar au dezaprobat decizia sa. a se retrage din afacerea cu cereale.

Totusi, este mai mult despre PR decat despre generozitate autentica, potrivit lui Andrey Sizov, care conduce SovEcon, o consultanta pentru industria graului si a porumbului. El subliniaza ca cele 300.000 de tone metrice de cereale pe care Rusia le-a promis la sfarsitul lunii iulie ca ajutor pentru cateva tari africane reprezinta o mica parte atat din exporturile lunare ale Rusiei, cat si din nevoile Africii. Acestea din urma se ridica la 8 milioane de tone pe luna, estimeaza el.

„Rusia vrea sa obtina o presa buna, dar volumele sunt extrem de mici”, a spus el pentru CNN.

Retragerea Moscovei de la acordul cu cereale a prezentat, de asemenea, un nou test major pentru frontul unic al Europei in sprijinirea Ucrainei. La trei zile dupa plecarea Rusiei, care a dus la destramarea acordului, cinci tari ale Uniunii Europene aflate la granita cu Ucraina sau in apropierea acestora au scris Comisiei Europene, bratul executiv al UE, cerandu-i sa extinda interdictia temporara a importurilor de cereale ucrainene in aceste tari. pana la sfarsitul anului.

Natiunile respective, inclusiv Polonia, s-au temut ca altfel vor fi inundate cu cereale ucrainene, deoarece mai multe dintre ele vor fi acum exportate pe pamant catre vecinii si vecinii din apropierea Ucrainei si – asa cum sa intamplat inainte ca UE sa blocheze transporturile – o parte din cereale trebuia sa fie in tranzit ar putea ajunge sa fie vandute in acele tari. Aceasta, la randul sau, a amenintat mijloacele de trai ale fermierilor locali.

Cand UE a refuzat sa extinda restrictiile, mai multe tari au emis interdictii unilaterale de import, lucru care s-a transformat intr-un episod rar de lupta publica intre Ucraina si aliatul convins al Poloniei.

„Rusia beneficiaza de dezbinarea potentiala”, a spus Welsh, „si, de asemenea, de epuizarea resurselor UE, deoarece UE … sprijina rute alternative [pentru cerealele Ucrainei]”.

Tensiunile dintre Ucraina si Polonia s-au diminuat de atunci.

Preturi in scadere

Exporturile de grau ale Rusiei ating maxime istorice. In mai, Departamentul Agriculturii din SUA a prezis ca Moscova va exporta „un record” de 45 de milioane de tone metrice de grau in sezonul 2022-23. Acest lucru se potriveste cu datele S&P Global, care are 46,1 milioane pentru acel sezon, o cifra estimata care va fi depasita de suma care va fi livrata in 2023-2024.

Cu toate acestea, preturile graului au scazut de la un varf post-invazie, atingand cel mai scazut nivel de inchidere din mai bine de trei ani la sfarsitul lunii trecute (desi preturile sunt inca mai mari decat in ​​cea mai mare parte a ultimului deceniu). Aceasta inseamna ca exporturile record ale Rusiei nu pot garanta venituri record.

Sizov de la SovEcon noteaza ca Moscova a incercat sa impuna un nivel neoficial al preturilor de export de grau. In martie, Reuters a raportat, citand doua surse, ca guvernul rus dorea ca exportatorii sa se asigure ca preturile platite fermierilor sunt suficient de mari pentru a acoperi costurile medii de productie.

Dar alti jucatori incep sa subcuteze Rusia. Potrivit lui Sizov, o licitatie recenta urmarita indeaproape pentru a vinde grau Egiptului a fost castigata de Romania, care a oferit un pret de 256 de dolari pe tona, in timp ce vanzatorii rusi au oferit 270 de dolari.

Paul Hughes, economist-sef agricol la S&P Global, considera ca cea mai mare provocare a Rusiei va veni daca vanzatorii din UE un alt exportator important de grau isi vor reduce preturile.

„In acel moment, Rusia va avea de ales”, a spus el pentru CNN. „Primul, mentine pragul [pretului de export] si renunta la cota de export catre UE sau, al doilea, abandoneaza pragul, reduce pretul si isi mentine ritmul de export”, a spus el in comentariile trimise prin e-mail, numind un astfel de scenariu un „moment de socoteala”. .”

Dar Ucraina, unde aproximativ 8% din terenurile agricole sunt scoase din actiune din cauza razboiului, este deja intr-o criza. S&P Global se asteapta ca exporturile sale de grau sa scada cu 3,7 milioane de tone, pana la 13,4 milioane in 2023-2024, cel mai scazut nivel din ultimii noua ani. Iar o reducere semnificativa a ofertei globale de grau ar putea inca ridica preturile, sugereaza Welsh.

„Ucraina incepe sa-si recolteze recoltele la sfarsitul verii pana in toamna si isi exporta recoltele noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie”, a spus ea. „Asadar, daca Ucraina continua sa aiba doar acces limitat la porturile sale pe masura ce sezonul sau de export se intensifica, acolo s-ar putea observa un impact mai mare pe pietele globale.”

Si daca preturile la grau vor creste, Rusia va fi bine plasata pentru a culege beneficiile.