Cat de afectate sunt persoanele in varsta de consumul de alcool?

Categories SanatatePosted on

Nu trebuie sa mergi la Margaritaville pentru a vedea oameni de peste 60 de ani care beau cocktailuri tari in fiecare seara. Adultii in varsta din Statele Unite beau din ce in ce mai mult. Astazi, mai mult de 10% dintre adultii in varsta de 65 de ani si peste consuma in exces, conform unui studiu pe aproape 11.000 de adulti.

In sondajele efectuate pe circa 40.000 de adulti care au fost efectuate in tara in anii 2001-2002 si apoi repetate in 2012-2013, s-a observat ca procentul persoanelor in varsta de 65 de ani sau peste care consuma a crescut cu 22%, cresterea cea mai mare pe toate grupele de varsta. Consumul de alcool cu ​​risc ridicat sau „binge drinking” – definit ca mai mult de cinci bauturi la rand pentru barbati si patru pentru femei – cel putin o data pe saptamana in ultimele 12 luni a crescut cu un impresionant de 65%. Studiul din 2017, a raportat ca numarul adultilor in varsta diagnosticati cu o tulburare de consum de alcool a crescut cu 107%.

Pensionarea poate face oamenii sa bea mai mult

De ce atat de multi adulti in varsta beau cateva bauturi? In parte, pentru ca mai multi adulti in varsta traiesc mai mult, inclusiv bautorii pe viata, si consumul continuu de alcool (si uneori abuzul) tarziu in viata, spune dr. Marc Agronin. „Sunt mai multi oameni in varsta in general”, spune Agronin. „Si datorita medicinei, intr-o oarecare masura ele pot atenua impactul alcoolului mai mult decat inainte”.

In plus, uneori oamenii incep sa bea mai mult la pensie, pentru ca au mai mult timp si mai multe oportunitati, spune Jeffrey Johnson, specialist in medicina a dependentei.

„Inainte, beau dupa serviciu sau la ocazii sociale seara cu prietenii. Dar acum sunt pensionari si au mai mult timp si ajung sa bea mai devreme si mai mult”, noteaza Johnson.

Problema este ca si alcoolul devine mai toxic odata cu varsta. Deci, daca bei mai mult – sau chiar daca bei aceeasi cantitate – poti incepe sa ai probleme, spune Lawrence Ferber, director al Serviciilor de aport de baza pentru sanatatea comportamentala la Catholic Health Services din Long Island.

„Un mit comun a fost ca persoanele in varsta pot consuma mai mult alcool fara a avea efecte negative”, spune Ferber. „Adevarul este ca nu exista o varsta specifica la care sa fie in regula sa bei cantitati masive de alcool, iar varsta reduce in mod eficient toleranta organismului la alcool.”

Pe masura ce imbatranim, pierdem masa musculara. De asemenea, in general avem mai putina apa in organism. Aceasta inseamna ca o persoana in varsta care bea aceeasi cantitate ca o persoana mai tanara sau aceeasi cantitate pe care a baut-o cand era tanara, va avea de obicei o concentratie mai mare de alcool in sange, spune Ferber. „Aceasta expune mai multi adulti la un risc mai mare de cadere, accidente de masina si alte rani neintentionate care pot aparea ca urmare a consumului de alcool”.

Adultii mai in varsta proceseaza, de asemenea, alcoolul mai lent, spune Johnson. „Ficatul este principalul organ care detoxifica organismul de prezenta alcoolului. De asemenea, este responsabil pentru procesarea medicamentelor si indeplineste functii importante, cum ar fi reciclarea fierului din sange si crearea proteinelor si a altor lucruri importante de care organismul are nevoie. imbatranesti, esti mai putin capabil sa faci toata munca de care esti responsabil.” (Femeile sunt deosebit de vulnerabile la bolile hepatice si la alte probleme de sanatate legate de alcool.) Puteti vedea mai multe informatii in „Adevarul despre femei si alcool”.

Alcoolul poate face ravagii cu multe medicamente eliberate pe baza de reteta si fara prescriptie medicala, spune Ferber, si „exacerba, de asemenea, problemele comune de sanatate pentru care multi adulti in varsta iau medicamente, cum ar fi hipertensiunea arteriala si bolile de inima”.

Exista asa ceva ca „bautura cu risc scazut”? 

Unele studii au sustinut ca obiceiul de a bea o bautura pe zi are unele beneficii notabile pentru sanatate, inclusiv un risc mai mic de boli de inima si o viata mai lunga. Dar aceste constatari sunt discutabile. „Oamenii care beau o bautura pe zi sau o data la doua zile, la acel nivel, se afla intr-o situatie socioeconomica mai ridicata”, spune Richard Saitz, specialist primar in medicina interna. „Au mai multe sanse sa faca mamografii, sa faca o activitate fizica regulata, sa manance diete mai sanatoase si sa traiasca in zone mai bune.” (Cu alte cuvinte, beneficiile se pot datora mai mult dietei mediteraneene care probabil insoteste acel pahar zilnic de vin.)

Si daca crezi ca bautul te va ajuta sa dormi, stii ca, desi s-ar putea sa adormi mai repede, alcoolul interfereaza cu miscarea rapida a ochilor, ceea ce restabileste mintea. Iar somnul profund, care intinereste corpul si te lasa sa te simti improspatat dimineata, este probabil sa fie perturbat si vei dormi mai putin odata ce alcoolul dispare.

O bautura ocazionala este bine, dar nu va lasati pacaliti spunand ca este medicinala. „Ca cardiolog, nu prescriu o bautura pe zi”, spune Nieca Goldberg, consilier principal pentru strategia de sanatate a femeilor. „O modalitate mai buna si mai sigura de a imbunatati sanatatea inimii este sa mergi la sala si sa mananci o dieta sanatoasa.”