5 greseli pe care le faci seara si iti perturba somnul

Categories SanatatePosted on

„Arunc o ultima privire la TikTok”, „Nu pot sa nu postez aceasta fotografie pe Instagram!”, „Am uitat sa postez acest anunt pe LinkedIn, o voi face acum si apoi ma deconectez”. „Trimit ultimul e-mail de lucru si apoi jur ca s-a terminat!” Ridica mana daca nu ai rostit, macar o data, una dintre aceste fraze. Si nu este nimic rau in asta, desigur. Cu exceptia faptului ca aceste ganduri apar de obicei dupa-amiaza tarziu, cand cineva este deja in pat. Cat e scorul? Nu doar defilarea nesfarsita prin videoclipuri, postari si povesti, ci si incapacitatea completa de a adormi. Da, odata ce iti inchizi smartphone-ul sau activezi modul de noapte, adormirea devine dificila, daca nu imposibila. 

Poate ca nu stiti, dar lumina albastra a smartphone-urilor, computerele si tabletele care sunt absorbite inainte de culcare reduc productia de melatonina, modifica ritmul circadian care regleaza somnul si provoaca insomnie. Asa se explica de ce persoanele care folosesc dispozitive electronice inainte de culcare au dificultati in a adormi si sufera in general de tulburari de somn. „Lumina, si deci si lumina albastra de la dispozitivele high-tech, interfereaza cu productia de melatonina, hormonul care regleaza ciclul somn-veghe. Eliberarea melatoninei nu este imediata, ci continua. Melatonina atinge apogeul intre 2 si 5. noaptea si este esentiala nu numai pentru a adormi: daca eliberarea melatoninei este alterata de lumina, nu numai ca adormi, ci si mentinerea acesteia.

National Sleep Foundation sugereaza oprirea smartphone-urilor, computerelor si tabletelor cu cel putin o ora inainte de culcare . „Acesta este o indicatie valabila. In plus, toate dispozitivele ar trebui oprite in jurul orei 22:30/23:00. Ora de culcare este, de asemenea, cruciala. Cei care dorm suficient beneficiaza de performante cognitive mai bune in dimineata urmatoare, au memorie mai buna si se concentreaza mai bine, „, explica expertul. In plus, se recomanda utilizarea tehnologiei pe timp de noapte, la lumina slaba si la cel putin 35 de centimetri de ochi. „De asemenea, distanta este importanta: ceea ce deranjeaza este intensitatea luminozitatii”, continua el.

Acum, ca am demonstrat ca aducerea tehnologiei in pat nu este chiar o idee buna (desi este tentant pentru toata lumea si la orice varsta), am intrebat-o pe profesorul Carolina Lombardi,  ce putem face pentru a imbunatati calitatea somnului.

Bea cu moderatie

„Bingurile” nocturne cu lichide pot fi o problema pentru persoanele care sufera de insomnie, deoarece acestea pot stimula diureza nocturna , perturband somnul. Daca esti adeptul infuziilor, consuma-le cu maximum cateva ore inainte de a te culca, pentru a da timp corpului tau sa le asimileze si sa excrete lichidele in exces inainte de a adormi.

Mananca o cina usoara

Digestia afecteaza in mod semnificativ somnul. In special cinele mari sau consumul de alimente bogate in grasimi sau proteine ​​de origine animala (carne, unt, oua etc.) ingreuneaza somnul deoarece obliga organismul sa munceasca mai mult pentru a le digera. De asemenea, alimentele picante sau acide trebuie evitate, deoarece favorizeaza refluxul si perturba somnul.

somn de dupa amiaza

Daca se face bine, sa tragi un pui de somn dupa-amiaza este un obicei excelent, plin de beneficii pentru organismul nostru. Dar daca timpul de somn de dupa-amiaza devine prea lung, calitatea somnului nocturn poate avea de suferit.

Evitati bauturile alcoolice

Senzatia de somnolenta si relaxare pe care o induce multor oameni te-ar putea face sa crezi ca alcoolul este un aliat al somnului , dar aceasta este doar o impresie. Bauturile alcoolice, de fapt, afecteaza productia de serotonina si dopamina, reducand calitatea somnului.

Obiceiuri bune

Corpul uman este obisnuit cu obiceiurile. Schimbarea constanta a programului si deseori modificarea numarului de ore in care dormi si a orei in care te trezesti nu este buna pentru sanatate sau odihna. Este ca si cum ne miscam constant actionarile ceasului nostru biologic inainte si inapoi. Pentru a obtine si a mentine un somn de buna calitate, ar fi bine sa incercati sa mergeti intotdeauna la culcare si sa va treziti in acelasi timp . O mica abatere din cand in cand este acceptabila, atata timp cat nu devine un obicei si ii dai timp corpului tau sa recupereze somnul pierdut.