Alimentatie sanatoasa 101: Cum sa mananci mai multe fructe si legume

Categories SanatatePosted on

Sanatatea este un subiect fierbinte in zilele noastre, asa ca s-ar putea sa fii surprins sa afli ca doar unul din zece americani respecta de fapt cel mai elementar principiu al nutritiei: mananca cinci fructe si/sau legume in fiecare zi, cunoscut si sub numele de „5-a- zi.” Aceasta este o problema, deoarece expertii in nutritie sunt de acord ca consumul adecvat de fructe si legume este cel mai important pilon al nutritiei.

De ce fructele si legumele sunt importante

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, consumul de fructe si legume poate reduce riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si alte probleme cronice de sanatate. Fructele si legumele sunt bogate in fibre, ceea ce ajuta la digestie si la controlul greutatii. De asemenea, furnizeaza diversi micronutrienti (vitamine si minerale), de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corect.

Multi dintre acesti micronutrienti sunt, de asemenea, antioxidanti, care ajuta la reducerea daunelor celulare care se intampla odata cu imbatranirea.

Desi impachetarea mai multor produse in zilele tale ar putea parea descurajanta, nu este atat de greu pe cat ai crede. Iata trei moduri simple de a incepe.

Reduceti-va factura de produse

Fructele si legumele sunt importante, dar pot deveni si scumpe. Acestea fiind spuse, este posibil sa va reduceti factura de produse.

Cand faceti cumparaturi pentru produse proaspete, optati pentru orice este local si de sezon. Aceste articole sunt mai putin costisitoare, deoarece nu calatoresc atat de departe sau nu stau in depozit pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, ajuta sa mergeti la cumparaturi cu mintea deschisa, apoi sa ridicati orice este la reducere.

Fructele si legumele congelate sunt o alta optiune de stele. Cele mai multe sunt culese in sezon si congelate rapid pentru a pastra aroma si nutrientii. In mod similar, legumele conservate, fara sare sau zahar adaugate, sunt similare din punct de vedere nutritional cu legumele proaspete, dar mai ieftine decat. Atat optiunile congelate, cat si cele conservate au, de asemenea, o perioada de valabilitate lunga. Spre deosebire de produsele proaspete, acestea nu se vor ofili sau mucegai dupa o saptamana in frigider.

Introduceti legumele in alte feluri de mancare

Daca salatele verzi mari nu va atrag, exista o multime de moduri de a adauga legumele in alte feluri de mancare.

Smoothi-urile sunt o sursa excelenta de fructe, dar luati in considerare adaugarea unei cani de spanac pentru copii in blender. Va adauga culoare verde si nutrienti, dar aroma va fi nedetectabila.

Supele si tocanitele sunt un alt loc evident pentru a adauga mai multe legume. Daca o faceti in mod traditional cu carne si cartofi, adaugati morcovi, ceapa si telina pentru aroma si o mana sau doua de verdeata cu frunze la sfarsit (care se va vesteji aproape deloc).

Daca vrei sa fii creativ, adauga legume tocate marunt sau piure la mancarurile care in mod traditional nu au multe. Adaugarea de ardei si ciuperci sotate in ouale tale omleta este un drum lung, iar turnarea piureului de conopida sau de dovleac in lasagna sau mac cu branza este un truc prietenos pentru copii, pe care nimeni nici macar nu il va observa.

Inlocuiti gustarile ambalate cu produse

Gustarile ambalate sunt convenabile, dar multe sunt lipsite de nutrienti. Daca aveti acces la un frigider la serviciu, incarcati-va cu legume crude si hummus sau guacamole. Daca nu, merele si untul de nuci reprezinta o gustare grozava la temperatura camerei.