Plantele medicinale si condimentele

Categories SanatatePosted on

Multe din gospodine folosesc la prepararea mincarurilor anumite condimente doar pentru a da un plus de gust preparatelor lor. Dar putine dintre noi stiu ca acestea au si efecte curative si ne ajuta la purificarea organismului de substantele nocive.

Nici nu stiti ce comoara terapeutica aveti in gradina. Aceste plante pot fi preparate ca orice planta medicinala prin infuzii, decoct sau macerare. Infuziile constau in adaugarea de apa clocotita peste plantele uscate. Rezultatul este un ceai care poate fi consumat dupa gust. Decoctul se prepara din plante lemnoase sau radacini. Se procedeaza la lasarea plantelor un timp in apa rece si apoi se fierb pina la o jumatate de ora dupa care se strecoara si se consuma dupa gust. Maceratul se prepara din radacini care sint puse in apa timp de sase ore dupa care se strecoara lichidul si este consumat.

Bunicile noastre stapineau foarte bine arta plantelor medicinale, dar o data cu timpurile moderne ne bazam din ce in ce mai mult pe medicamentele pe care le gasim in farmacii fara sa ne dam seama ca odata administrate pentru o durere, de exemplu, pot face mai mult rau decit bine daca suferim de o gastrita sau un ulcer nedescoperit inca. Aceasta arta a medicinei babesti s-a pierdut cu timpul, dar iata ca tot mai multa lume incepe sa recurga la plantele medicinale, preferindu-le pe acestea, care sint naturale, medicamentelor, preparati chimici sintetici. Organismul nostru suporta mult mai bine produsele naturale decit aceste substante care la urma urmei sint sintetizate, majoritatea, tot din plante.

Ce planta la ce afectiune

Pentru a sti ce plante medicinale sa folositi trebuie mai intii sa cunoasteti efectele acestora asupra organismului. Iata citeva idei.

– Pentru problemele gastrice se recomanda consumul de crusin ca laxativ, iar pentru pofta de mincare, salvia, menta.

– Pentru balonari va sfatuim sa apelati la chimen si marar, iar urzica si papadia sint foarte bune depurative.

– In caz de raceala sau gripa va sfatuim sa faceti un ceai de fenicul, coada-soricelului, leustean sau cimbrisor care ajuta la expectoratie, menta scade febra, iar florile de tei sint foarte bune pentru combaterea tusei.

– Daca suferiti de hipertensiune cel mai bine ar fi sa consumati ceaiuri de levantica, lamiie iar pentru a stimula circulatia sangvina sint recomandate cetina de pin si rozmarinul.

– Plantele medicinale sint potrivite nu numai pentru bolile de natura fizica, ci si pentru cele de natura psihica. De exemplu roinita, florile de tei si magheranul sint foarte bune pentru combaterea stresului, iar menta, levantica, rozmarinul si portocala sint foarte bune antidepresive, ele actionind ca stimulente.

Ar fi bine sa consultati un medic

Acum totul depinde de dumneavoastra ce doriti sa obtineti de la aceste ceaiuri. Puteti alege plantele indicate in afectiunea dumneavoastra pentru a va vindeca complet, pentru a va ameliora o afectiune pasagera sau pentru a va alina durerile. Totusi ar fi bine sa consultati un medic inainte de a incepe o cura de plante medicinale, iar aceasta nu ar trebui sa depaseasca perioada de doua saptamini pentru ca ati fi in pericol de a deveni dependenti.

Ceaiurile pot fi folosite si preventiv

Ceaiurile din plante medicinale pot fi folosite si preventiv mai ales acum in prag de iarna, cind epidemia de gripa, dar si raceala comuna ne dau mari batai de cap. In acest scop, pentru fortificarea sistemului imunitar, pot fi folosite si unele combinatii de ceaiuri care au fost supuse unor studii foarte serioase, iar rezultatele lor pot fi observate chiar de catre dumnevoastra.