Analiza tranzactionala ne poate ajuta sa prevenim conflictele si sa imbunatatim eficacitatea comunicarii noastre cu ceilalti.
Analiza tranzactionala este un sistem de psihoterapie individuala si sociala incadrat in curentul umanist al psihologiei . Obiectivul sau este de a facilita analiza interactiunilor care se stabilesc intre oameni, pentru a le intelege, a le imbunatati si a preveni conflictele din ele.
A fost creat in jurul anilor 1950 de catre psihiatrul Eric Berne, care postuleaza ca unul dintre elementele cheie in tranzactiile umane sunt starile sinelui . In fiecare dintre aceste stari persoana va emite comportamente diferite, asociate cu ganduri si emotii diferite. Daca starea interlocutorului este complementara, comunicarea va fi fluida; Pe de alta parte, daca nu este, vor aparea conflicte. Sa o privim mai atent.
Ce este analiza tranzactionala?
Aceasta abordare psihologica afirma ca relatiile umane constau intr-un flux constant de stimuli si raspunsuri, un schimb de semnale, pe scurt: o tranzactie . Cand vorbim cu ceilalti, o facem pe baza previziunilor despre comportamentul lor. In acest fel, daca ii zambesc unei alte persoane, ma astept sa primesc un alt zambet ca raspuns si nu ca o grimasa de nemultumire.
Cu toate acestea, aceasta comunicare (verbala si non-verbala) nu este intotdeauna fluida, deoarece oamenii se afla in stari non-complementare ale sinelui . Conform analizei tranzactionale, fiecare persoana poate fi in starea de tata, adult sau copil in momente diferite si in functie de circumstante .
Analiza tranzactionala, numita si AT, a fost creata de psihiatrul american Eric Berne in anii 1950 in Statele Unite. Aceasta terapie se bazeaza pe o teorie umanista a comunicarii si personalitatii, care este descrisa in termeni de stari ale ego-ului.

Ce este obiectivul?
Terapia, pe langa imbunatatirea relatiei cu tine, functioneaza pe echilibrul a trei concepte: constientizare, spontaneitate si intimitate.
Analiza tranzactionala ofera explicatii care pot fi folosite pentru a schimba modul in care traiesti. De exemplu, multe dintre conflictele interioare pe care le traiesti provin din utilizarea in continuare a strategiilor din viata copilariei in viata de adult, chiar si atunci cand aduce rezultate dureroase si nefructuoase.
Pentru aceasta, Vechiul Testament foloseste un model al „eu-ului” in trei parti: starile I-ului (parinte, adult, copil). Astfel, el subliniaza fenomenele, tranzactiile intrapsihice si interrelationale, analizand mai presus de toate disfunctionalitatile de comunicare.
In rezumat, analiza tranzactionala propune observarea si analiza comportamentelor umane. Este un instrument pentru a te cunoaste mai bine si a comunica mai bine cu ceilalti.
Paternitatea are de obicei caracteristicile figurilor de autoritate pe care le-am avut in copilarie. Astfel, acesta constituie sinele nostru cel mai normativ, intolerant , exigent si autoritar. Dar, in acelasi timp, poate fi sinele nostru cel mai protector, afectuos si primitor. Astfel, din starea tatalui vom gandi si vom actiona in functie de aceste caracteristici.
Starea adulta reprezinta sinele nostru realist, obiectiv, senin si curtenitor.
In cele din urma, starea copilului ne defineste sinele cel mai creativ , intuitiv, jucaus , sensibil si lipsit de aparare.
Analiza tranzactionala functioneaza in patru domenii diferite si fiecare dintre ele este conceput pentru un tip de persoana sau un context specific. Aceste campuri sunt:
Psihoterapie. AT vizeaza dezvoltarea oamenilor, tratamentul disfunctiilor prin psihoterapie individuala sau de grup.
Dinamica oamenilor din cadrul organizatiilor. Aceasta tehnica are un mare succes in afaceri.
Procese de educatie. AT se adreseaza persoanelor legate de activitati de educatie si formare.
Sfaturi si acompaniament. Destinat persoanelor legate de activitati de sprijin, precum asistenti medicali, educatori si asistenti sociali.
Tranzactii complementare si incrucisate
Niciuna dintre aceste trei stari nu poate fi considerata buna sau rea in termeni absoluti. Scopul nu este de a elimina doua dintre ele si de a ramane cu o singura stare dorita. Dimpotriva, este vorba despre realizarea unei personalitati integrate, capabile sa utilizeze cele trei stari ale sinelui intr-un mod coerent in relatiile sale sociale . In interactiunea cu altii, aceste stari devin adecvate sau inadecvate.
Numim o tranzactie complementara ceea ce are ca rezultat o comunicare armonioasa si fluida. Dimpotriva, numim tranzactie incrucisata ceea ce genereaza conflicte si dezacorduri in interactiune. Astfel, de exemplu, daca o persoana cere unei alte persoane o adresa, o va face din starea sa adulta. Daca celalalt raspunde si din starea sa adulta („sunt inca doua strazi la dreapta), comunicarea va fi adecvata. Pe de alta parte, daca el raspunde din statul sau parinte („cumpara-ti o harta”) va aparea un conflict.
La fel, daca cineva ne spune o gluma, o face din copilarie. Acelasi lucru este ca raspundem in mod egal din aceasta stare , razand si bucurandu-ne de gluma. Nu ar fi potrivit sa actionam din starea noastra adulta si sa facem o analiza rationala a continutului glumei.
Cu toate acestea, aceeasi stare nu este intotdeauna cea potrivita . De exemplu, daca partenerul nostru ne spune: „Am facut o greseala la locul de munca, simt ca fac totul gresit”, se exprima din vulnerabilitatea starii sale de copil. Dar ceea ce are nevoie nu este raspunsul unui alt copil, ci un parinte primitor care il poate mangaia.