Liderul opozitiei din Belarus ii ofera presedintelui un ultimatum: Demisioneaza sau se confrunta cu o greva generala

Categories PoliticaPosted on

Liderul opozitiei din Belarus ii ofera presedintelui un ultimatum: Demisioneaza sau se confrunta cu o greva generala

In declaratia sa politica cea mai deschisa de pana acum, liderul opozitiei din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a declarat pe 13 octombrie ca va convoca o greva la nivel national, cu exceptia cazului in care presedintele Alexander Lukasenko isi anunta demisia, opreste violenta si elibereaza toti prizonierii politici pana pe 25 octombrie.

„Daca cererile noastre nu vor fi satisfacute pana atunci, intreaga tara va iesi pe strada, in mod pasnic”, a spus doamna Tikhanovskaya, care se afla in exil in Vilnius, Lituania.

Declaratia reprezinta o schimbare semnificativa a tonului din partea doamnei Tikhanovskaya, care a solicitat pana acum protestele pasnice, dar nu neascultarea civica raspandita sau actiunile industriale.

La sfarsit de saptamana, autoritatile bieloruse i-au permis doamnei Tikhanovskaya sa vorbeasca cu sotul ei incarcerat, YouTuberul Sergei Tikhanovsky, care i-a sfatuit sotia ca ar trebui sa fie „mai dura” cu autoritatile.

S-a raportat, de asemenea, ca dl Tikhanovsky s-a intalnit cu dl Lukashenko, care mai tarziu a fost imaginat vorbind cu alti lideri de opozitie inchisi in ceea ce unii analisti au speculat ca este o oferta de eliberare a acestora in schimbul sustinerii modestei sale propuneri de modificare a constitutiei tarii; schimbari care totusi i-ar permite sa ramana in functie. Se pare ca a esuat.

„Am spus de mai multe ori ca suntem pregatiti pentru dialog si negocieri. Dar a purta discutii in spatele gratiilor nu inseamna dialog ”, a spus doamna Tikhanovskaya.

Cheia noii strategii a doamnei Tikhanovskaya va fi aceea de a determina marile intreprinderi de stat din Belarus sa-si sustina apelul la o greva generala. In zilele imediat urmatoare alegerilor trucate din 9 august, au avut loc plimbari la unele mari fabrici industriale, inclusiv BelAZ, unul dintre cei mai mari producatori de camioane din lume, si Naftan, singura rafinarie de petrol din tara, dar autoritatile din Belarus au inlocuit rapid managerii superiori considerate neloiale si grevele au devenit mult mai sporadice pe masura ce muncitorii au pornit linia, temandu-se de slujbele lor.

Cu toate acestea, doamna Tikhanovskaya, care a castigat aproape sigur alegerile din august, pare increzatoare ca acum are sprijinul lor deplin.

„Pe 26 octombrie, toate intreprinderile vor incepe o greva, toate drumurile vor fi blocate, magazinele de stat nu vor mai avea vanzari”, a spus ea.

Noua abordare a doamnei Tikhanovskaya urmeaza doua zile si nopti, care au cunoscut cea mai violenta reprimare a protestatarilor pasnici din august. Sute de persoane au fost retinute pe 11 octombrie, iar multe au fost ulterior batute in timp ce se aflau in custodia politiei. A doua zi, politistii impotriva revoltei – care au fost acum autorizati de ministerul de interne sa foloseasca munitii vii – au rupt un mars al persoanelor in varsta cu gaze lacrimogene. Pana in prezent, batranii din Belarus erau considerati a fi unul dintre bastioanele de sprijin ale dlui Lukasenko, in afara serviciilor de securitate si a aparatului de stat, cu pensiile lor generoase, suficient pentru a-i tine la dispozitie. Chiar si acum par sa se fi saturat.

Intr-o alta lovitura adusa autoritatii dlui Lukasenko, ministrii de externe ai Uniunii Europene au convenit in cele din urma, pe 12 octombrie, sa-l sanctioneze – impreuna cu alti oficiali inalti – pentru ceea ce au spus ca sunt alegeri trucate si agravarea violentei politiei impotriva protestatarilor.

Domnul Lukasenko nu se afla pe o lista de sanctiuni UE anterioara, convenita pe 2 octombrie, care viza 40 de oficiali din Belarus, dar blocul afirma acum ca refuzul sau de a considera noi alegeri ca o iesire din criza nu-i lasa de ales.

Lasă un răspuns