Alstom castiga contractul de furnizare a trenurilor pentru noua linie de metrou din Bucuresti

Categories StiriPosted on

Grupul francez Alstom a castigat un contract in valoare de 100 de milioane de euro pentru livrarea a 13 trenuri pentru noua linie de metrou (M5) deschisa recent la Bucuresti dupa cinci ani de intarzieri.

Compania trebuie sa livreze primul tren in termen de 29 de luni, a informat News.ro. Celelalte 12 trenuri ale primului lot vor veni imediat dupa omologarea primei unitati.

Contractul poate fi prelungit cu inca 17 trenuri, pe baza unei comenzi de la operatorul de retea de metrou Metrorex. Astfel, valoarea totala a proiectului ar putea ajunge la 240 milioane EUR, a spus Alstom intr-un comunicat.

Fiecare tren are o lungime de 114 metri si poate transporta 1.200 de pasageri.

„Linia de metrou Metropolis Alstom functioneaza in intreaga lume de peste 20 de ani, versatilitatea facandu-l potrivit pentru multe configuratii. Cei 60 de clienti din intreaga lume includ operatori de metrou din Paris, New York, Londra, Amsterdam, Singapore, Riyadh, Dubai, Sydney si Montreal „, conform declaratiei companiei.

Metrorex, operatorul de metrou din Bucuresti, a atribuit Alstom un contract pentru furnizarea a 30 de trenuri de metrou Metropolis cu sase vagoane care vor circula pe linia 5. nou construita. Contractul include o optiune pentru 17 trenuri suplimentare, pe baza comenzii clientului. Producatorul va livra initial 13 trenuri de metrou in doua loturi, cu o valoare de 100 milioane EUR.

Valoarea totala a contractului este 240 de milioane de euro, acesta fiind primul contract al materialului rulant al Alstom din Romania. La 30 septembrie, Curtea de Apel Bucuresti (BCA) a respins contestatiile depuse de CAF si CRRC Qing Sifang Co Ltd. China cu privire la decizia de atribuire a contractului de tren de metrou catre Alstom .

Primul tren va fi livrat in mai putin de 29 de luni si va circula pe primul tronson al noii linii de metrou, intre Raul Doamnei si Eroilor, inclusiv sucursala Valea Ialomitei. Tronsonul a fost inaugurat pe 15 septembrie 2020. Celelalte 12 trenuri ale primului lot vor fi livrate imediat dupa omologarea primului lot, in timp ce lotul optional de 17 unitati va fi livrat pe baza unei cereri ferme din partea operatorului de metrou din Bucuresti .

„Suntem foarte mandri de acest premiu, mai ales ca va vedea trenurile Alstom care circula pentru prima data in Romania. Experienta de metrou de clasa mondiala a Alstom a fost apreciata in intreaga lume in ultimii 30 de ani, iar acum pasagerii romani se vor putea bucura si de ea. Suntem bucurosi sa vedem leadership-ul nostru in productia de trenuri, pe langa intretinere, recunoscut de clientul nostru roman ”, a declarat Gabriel Stanciu, director general Alstom pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Fiecare dintre trenurile cu sase vagoane pentru Bucuresti va avea 216 de locuri intr-un aranjament longitudinal si va oferi doua zone speciale de acces pentru pasagerii cu mobilitate limitata.

Trenurile au o configuratie specifica, personalizata pentru metroul din Bucuresti. Carcasele caroseriei vor fi din otel inoxidabil si vor avea 114 metri lungime si 3 metri latime. Trenurile de metrou Metropolis pentru Bucuresti vor avea o capacitate totala de 1.200 de calatori.

Configuratia finala, culorile si finisajele vor fi complet personalizate in conformitate cu cerintele Metrorex, care urmeaza sa fie stabilite in etapa de proiectare colaborativa. Trenurile vor avea la bord unitati CBTC, pentru a fi compatibile cu cea mai recenta tehnologie de semnalizare pe cale.

Pasagerii vor beneficia de o serie de inovatii pentru a face calatoria mai eficienta si mai confortabila, inclusiv atenuarea zgomotului intern, patru usi duble pe masina pe lateral, geamuri mari, iluminare cu LED si informatii in timp real pentru pasageri, cum ar fi harta dinamica a traseului. Trenurile au caracteristici care permit un flux optim de calatori cu usi largi, pasarele mari si zone dedicate pentru persoanele cu dizabilitati.

Lasă un răspuns