Artmark: Piata de arta din Romania continua o usoara tendinta ascendenta in primul semestru

Categories Cultura, NewsPosted on

Potrivit Artmark, cel mai mare operator de pe piata locala de arta (aproximativ 85% din vanzarile publice), piata de arta din Romania a continuat tendinta usoara ascendenta in prima jumatate a anului 2021, in ciuda crizei generate de pandemia COVID-19.

Arta contemporana si avangarda romaneasca au cunoscut cele mai mari cresteri in aceasta perioada. Vanzarile acestor departamente au crescut cu peste 30% fata de anul anterior, de la 994.000 EUR in prima jumatate a anului 2020 la 1,5 milioane EUR in primul semestru al acestui an.

Cand vine vorba de arta patrimoniului, vanzarile in prima jumatate a anului 2021 (2,38 milioane EUR) au fost similare cu cele raportate in aceeasi perioada a anului 2020 (2,39 milioane EUR). Potrivit Artmark, acest lucru se poate explica printr-o oferta mai mica, „avand in vedere aparitia mai rara a unor lucrari de patrimoniu importante pe piata de arta din Romania”.

„Tendintele actuale pentru piata artei de patrimoniu vor continua probabil in viitor, in principal datorita raritatii si declinului treptat al ofertei de arta clasica. Pe de alta parte, […] oferta de arta contemporana este in crestere, iar acest segment este probabil sa devina dominanta pe piata in urmatorii 5-10 ani, in special in ceea ce priveste cantitatea, nu neaparat valoarea de tranzactionare „, a spus Artmark.

Artmark a inregistrat vanzari de arta la licitatie de 6,58 milioane EUR in prima jumatate a anului 2021, usor in crestere fata de 6,16 milioane EUR in aceeasi perioada a anului trecut.

Vandut cu 165.000 EUR la o licitatie publica in luna mai, ultimul avion Rombac 1-11 construit in Romania conduce topul celor mai bine vandute loturi publice de arta sau obiecte de colectie licitate pe piata interna din H1. Aeronava a fost folosita pentru zborurile oficiale ale fostilor presedinti Ion Iliescu si Traian Basescu.

Urmeaza in top pictura Noaptea Orasului / Noaptea orasului de Ion Tuculescu (vanduta cu 140.000 EUR la licitatia de vara A10 din 15 iunie), urmata de o copie rara a masinii de cifrat Enigma (licitata pentru 135.000 EUR in martie), Adrian Ghenie’s Untitled (vandut cu 129.000 EUR la mijlocul lunii februarie) si avionul Rombac „Super One-Eleven” folosit pentru zborurile oficiale ale fostului dictator comunist Nicolae Ceausescu (licitat pentru 120.000 EUR).

Cele mai importante zece tranzactii de licitatie din prima jumatate a anului 2021 s-au ridicat la un total de 1,22 milioane EUR, in crestere fata de 922.000 EUR in primul semestru al anului 2020.

Lasă un răspuns