Cum este reglementata eutanasia in Columbia? Aceasta este ceea ce stim

Categories NewsPosted on

Columbia este singura tara din America Latina unde este permisa moartea demna si din iulie pot avea acces la ea persoanele care sufera „suferinte fizice sau psihice intense”.

Duminica viitoare, Martha Sepulveda va face istorie in tara ei, Columbia, deoarece va deveni prima pacienta diagnosticata cu o boala non-terminala care va fi injectata cu eutanasie.

Sepulveda, al carui caz a devenit viral in ultimele ore, este primul beneficiar al unei extinderi a dreptului la eutanasie pe care Curtea Constitutionala din Columbia a aprobat-o in iulie anul trecut.

Columbia este singura tara din America Latina in care eutanasia este dezincriminata. Aceasta este ceea ce stim despre aceasta legislatie.

Cand a fost dezincriminata eutanasia in Columbia?

In 1997, Curtea Constitutionala din Columbia a analizat un proces privind neconstitutionalitatea articolului 326 din Codul penal columbian, care clasifica uciderea prin mila drept infractiune.

Articolul indica urmatoarele: „oricine omoara pe altul din mila, pentru a pune capat suferintelor intense de vatamare corporala sau de boli grave sau incurabile, va primi inchisoare de la sase luni la trei ani”.

Intr-o decizie care a surprins societatea columbiana, Curtea Suprema a dezincriminat practica eutanasiei cu un vot de 6-3.

In sentinta, instanta a scutit medicii de orice pedeapsa in cazul savarsirii unei ucideri milostive, cu conditia sa fie indeplinite urmatoarele cerinte: ca subiectul procedurii sa fie bolnav in faza terminala, sa sufere o suferinta intensa sau colorata, ca subiectul a cerut-o in mod liber si in deplina utilizare a facultatilor sale mintale si ca procesul este efectuat de personal calificat.

Curtea Constitutionala a cerut, de asemenea, Congresului columbian sa legifereze problema mortii demne cat mai curand posibil. Cu toate acestea, au trecut ani fara ca acest lucru sa se intample.

„Eutanasia a ramas apoi intr-o zona gri: dezincriminata de Curte, dar fara un cadru legal adecvat care sa o reglementeze”, a spus Eduardo Diaz-Amado, profesor asociat la Institutul de Bioetica al Universitatii Javeriana din Columbia , intr-un articol academic.

Acest lucru a adus mai multe probleme in tara, intrucat institutiile sanitare nu stiau daca ar trebui sa ofere acest serviciu si cum sa-l faca. In lipsa unui cadru de reglementare care sa determine in mod clar conditiile in care acest serviciu ar trebui prestat, eutanasia a ramas in mana medicilor si institutiilor care, la discretia si buna judecata, au decis cum sa o presteze.

Datorita unui nou mandat al Curtii, abia in 2015, Ministerul Sanatatii din Columbia a facut un regulament pentru pacientii cu boli terminale, care si-au exprimat in mod expres disponibilitatea de a se supune procedurii si sub supravegherea unui comitet medical, dar exista inca lacune. care impiedica indeplinirea acelui mandat in tara.

Extinderea dreptului la eutanasie

Curtea Constitutionala a Columbiei a extins pe 22 iulie a acestui an cerintele pentru accesul si practicarea eutanasiei.

Sase magistrati au votat pentru si trei impotriva extinderii dreptului la moarte demna celor care sufera „suferinte fizice sau psihice intense” din cauza unei rani sau boli incurabile, potrivit sentintei. Pana atunci, acesta putea fi aplicat doar la pacientii cu boli terminale.

Curtea a hotarat ca „nu se realizeaza infractiunea de ucidere prin mila” atunci cand eutanasierea se efectueaza asupra unui pacient care „sufera de suferinte fizice sau psihice intense, rezultate din vatamare corporala sau din boli grave si incurabile”, atata timp cat procedura este efectuata. de catre un medic si sub „consimtamantul liber si informat” al pacientului.

„Subiectul isi poate exercita dreptul de a muri cu demnitate fara ca (…) medicul care vine sa sprijine pacientul pentru a-l proteja de suferinta si a-i pastra demnitatea sa fie penalizat”, a adaugat el.

Judecatorii au cerut Congresului sa legifereze eutanasie „in vederea inlaturarii barierelor ramase”.

„Dreptul la viata nu poate fi redus la o simpla subzistenta biologica, ci mai degraba implica posibilitatea de a trai adecvat in conditii de demnitate”, a precizat Curtea.

Cum se desfasoara procesul de moarte asistata?

Cererea de deces demn trebuie depusa direct — verbal sau in scris — sau printr-un document de directiva prealabila. Unele dintre criteriile de evaluare sunt:

● prezenta unei vatamari corporale sau boli grave si incurabile ● sa fie afectat de efectele secundare directe ale bolii, ● si sa fie in masura sa exprime direct cererea.

Medicul care primeste cererea trebuie sa revizuiasca documentul sub urmatorii parametri:

● verifica daca este vorba despre o cerere voluntara, informata si fara echivoc de eutanasie; ● inregistreaza cererea in fisa medicala a pacientului din primul moment in care este exprimata de catre pacient; ● raporteaza cererea in primele 24 de ore. De asemenea, trebuie sa activeze Comitetul stiintific-interdisciplinar pentru dreptul de a muri demn si sa verifice daca pacientul indeplineste criteriile de evaluare pentru un deces demn.

Aceste evaluari trebuie efectuate in termen de maximum 10 zile de la primirea cererii.

Medicul trebuie sa informeze pacientul cu privire la alte drepturi, cum ar fi dreptul de a primi ingrijiri paliative si dreptul de a se retrage din procedura in orice moment.

Daca este aprobata, procedura va fi autorizata si programata pentru data indicata de pacient. De retinut ca persoana are la dispozitie maximum 15 zile calendaristice pentru a defini data procedurii de eutanasie.

Aceasta, insa, poate fi aplicata numai atunci cand este prezentat consimtamantul informat, semnat de pacient, in care se specifica respectarea autonomiei acestuia de a efectua eutanasie.

Cazul Marthei Sepulveda

Martha Sepulveda va fi prima pacienta cu diagnostic non-terminal care va accesa eutanasia in Columbia pe 10 octombrie.

De trei ani, femeia sufera de scleroza laterala amiotrofica de trei ani. Aceasta afectiune i-a luat treptat mobilitatea, pana la punctul in care nu poate merge fara sprijin din cauza durerii intense de la picioare.

Sepulveda, originar din Antioquia, a declarat pentru Noticias Caracol ca aprobarea procedurii a adus mai multa liniste sufleteasca. „Sunt mai linistita de cand procedura a fost autorizata, rad mai mult si dorm mai linistita”, a asigurat ea.

In ciuda faptului ca este catolica, Sepulveda a subliniat ca decizia ei de a accepta eutanasierea nu este un pacat. „Ma consider un mare credincios in Dumnezeu, dar repet Dumnezeu nu vrea sa ma vada suferind si cred ca nimeni”.

Statistici despre eutanasie in Columbia

Potrivit informatiilor din Laboratorul pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale (DescLAB), care citeaza date de la Ministerul Sanatatii columbian, din 2015 — anul in care a fost reglementata moartea demna — si pana la 15 martie 2021, 123 de proceduri de eutanasie pe tot parcursul Columbia.

2019, cand au fost efectuate 44 de proceduri, a fost anul in care s-au efectuat cele mai multe eutanasii in Columbia. Aceasta cifra a fost redusa la 26 in 2020, din cauza pandemiei de COVID-19.

Femeile si barbatii au acces la eutanasie in proportii aproape egale. Din 2015, 67 de barbati si 56 de femei au fost supusi acestei proceduri. Bogota, capitala Columbiei, si Medellin, sunt orasele cu cel mai mare acces.