Timp de secole, Bagdadul parea sa stea in centrul lumii. Aleasa ca capitala a Califatului Abbasid in jurul anului 762, orasul s-a ridicat de pe malurile raului Tigru cu ziduri circulare ce inconjoara palate luxuriante, devenind un far pentru marile minti creative, culturale si stiintifice ale lumii. Unul dintre primele observatoare astronomice din lumea islamica a fost construit in oras. Biblioteca sa, Casa Intelepciunii, a adunat colectii vaste de texte, suficiente pentru a rivaliza cu Marea Biblioteca din Alexandria. Iar populatia sa a crescut la peste un milion, pe masura ce comerciantii si pionierii in matematica, fizica si masini s-au adunat la portile sale.
A fost o „epoca de aur” – si a ajuns la un sfarsit cataclismic in 1258, cand fortele mongole au jefuit orasul. Violenta a fost atat de brutala, incat se spune ca apele Tigrului au fost rosii de sange.
Acum, compania de jocuri video Ubisoft a promis ca va readuce la viata Bagdadul medieval ca decor pentru Assassin’s Creed: Mirage, cel mai recent dintr-o franciza de jocuri stealth bazate pe actiune, renumite pentru construirea meticuloasa a lumii.
Amplasat in secolul al IX-lea, cel mai nou Assassin’s Creed invita jucatorii sa exploreze orasul la apogeul puterii sale: o perioada de ambitie si tulburari politice. Este programat sa fie lansat pe 5 octombrie.
In timp ce jocul isi propune sa echilibreze autenticitatea cu divertismentul, istoricul Ali Olomi, care s-a consultat cu Ubisoft pentru joc, a spus ca este si o sansa pentru un public mai larg de a afla despre un oras pe care multi din Occident il cunosc doar din evenimentele contemporane.
„Timp de cateva sute de ani, intreaga lume islamica se uita la Bagdad. Bagdadul este capitala intelectuala, spirituala, culturala, politica”, a spus el.
In #AssassinsCreed Mirage, cand Basim viziteaza 66 de situri istorice din Bagdadul, vor aparea articole bazate pe cercetare, care vor aparea jucatorilor, care vor dezvalui informatii despre subiecte despre Bagdadul medieval:
Economie
Credintele si viata de zi cu zi
Guvern
Arta si stiinta.
„Cervantii ar calatori din China si Africa, din Imperiul Bizantin, din lumea persana, din lumea araba, din lumea kurda – toate veneau la Bagdad.”
Dar aceasta istorie prestigioasa a disparut din perspectiva publicului, pe masura ce Irakul modern isi revine dupa o serie de conflicte, inclusiv cu Statele Unite.
„De cate ori vezi povestea Bagdadului in cultura populara de astazi, este aproape intotdeauna prin prisma „Razboiului impotriva terorii” sau a invaziei Irakului”, a explicat Olomi.
„Exista ideea ca Bagdadul exista ca fundal pentru razboi; nu este chiar un loc trait. Ceea ce lipseste este acea vasta istorie. Sa vezi asta prinde viata intr-un joc video este cu adevarat incitant.”
Influenta de durata
Al 13-lea capitol din seria Assassin’s Creed, Mirage il urmareste pe personajul principal Basim Ibn Ishaq pe drumul sau spre a deveni un maestru asasin cu un grup intunecat numit Hidden Ones. In tot acest timp, o revolta cunoscuta sub numele de Rebeliunea Zanj – condusa de africani inrobiti – incepe sa prinda contur, provocand stapanirea abbazida.
Jocul va fi primul din seria Assassin’s Creed cu dublare originala in araba: conversatiile se vor desfasura in araba pe masura ce personajele merg pe strazile si bazarurile din Bagdad, actorul iordanian Eyad Nassar exprimand rolul principal al lui Basim.
Actrita iraniana americana Shohreh Aghdashloo apare si in distributie in rolul lui Roshan, unul dintre personajele principale ale jocului si mentorul lui Basim. Intr-un apel telefonic, Aghdashloo a spus ca a admirat calitatile lui Roshan ca femeie puternica, care inca da dovada de grija fata de ceilalti.
„Am fost atat de fericit ca am putut sa-mi imprumut vocea acestui personaj”, a spus Aghdashloo. De asemenea, ea s-a mirat de interpretarea jocului despre Bagdad: „Pare ca in viata reala. Vazusem poze, vazusem tablouri, dar niciodata la fel de elaborate.”
Jocul recreeaza unele dintre cele mai uimitoare privelisti ale Bagdadului timpuriu, in special enorma cupola verde care statea in centrul asa-numitului oras rotund. A fost construit sub fondatorul Bagdadului, califul abbasid al-Mansur, si a acoperit cel mai fastuos palat al sau.
In timp ce Bagdadul din epoca abbazida a fost distrus de fortele mongole si aproape nimic nu mai ramane din reperele originale, trecutul orasului continua sa detina un loc important in memoria culturala si istorica a Orientului Mijlociu.
„Ceea ce face memoria orasului tangibila este reputatia sa. Mostenirea sa culturala a fost incontestabil una dintre marile infloriri ale realizarilor umane din istorie”, a scris jurnalistul Anthony Shadid in cartea sa Night Draws Near.
„In Occident, numele geniilor din spatele epocii de aur a orasului inseamna putin, dar la Bagdad, in lumea araba, numele acelor vremuri raman eroice, chiar fabuloase.”
‘Atentie la detalii’
Incercarea de a recrea un oras care continua sa detina un statut aproape mitic este, desigur, o provocare. Facand asta intr-un mod distractiv, cu atat mai mult.
„A fost foarte important sa avem oameni care cunosc orasul mai bine decat noi, unii care si-au lucrat toata cariera cercetand acest lucru prin lucrari, scrisori si harti, a fost foarte important pentru noi”, a spus Simon Arseneault, un director mondial si de misiuni la Ubisoft, care a ajutat la proiectarea Assassin’s.
Arseneault a explicat ca aflarea despre istoria timpurie a Bagdadului l-a lasat cu uimire.
„Orasul pare aproape suprarealist. Conceptul de oras rotund a deschis ochii. Porti uriase, ziduri uriase si apoi palatul magnific din mijloc, a fost grozav de descoperit si de invatat”, a spus el.
„Ei au cunostinte din intreaga lume, sunt pozitionati pe Drumul Matasii, asa ca sunt oameni din toate culturile, limbile, religiile, care converg in acest oras.”
Strazile si aleile labirintice sunt, de asemenea, potrivite pentru un joc Assassin’s Creed, ale carui personaje strabat adesea imprejurimile sarind pe acoperisuri si catarandu-se pe pereti.
Olomi a spus ca a iesit din munca sa la joc impresionat de daruirea echipei de design. Intr-o postare pe retelele sociale, un angajat Ubisoft a explicat ca chiar si caligrafia araba din joc a fost adaptata la fontul si estetica perioadei de timp.
„In mod clar, acestia au preluat multe, abordand o bucata incredibil de importanta din istorie. Dar am fost impresionat de atentia lor la detalii”, a spus Olomi. „Nu vazusem niciodata o echipa sa sape atat de adanc. Au venit cu intrebarile potrivite.”
Daca ai fi putut sa vezi lacrimile pe fata mea cand echipa Ubisoft Bordeaux ne-a aratat imaginea corecta a Bagdadului.
Olomi a mai remarcat ca perioada in care are loc jocul este atat de plina de drama si intrigi, incat este nevoie de putina exagerare. Personaje din viata reala precum Ali Ibn Muhammad, liderul Rebeliunii Zanj, fac chiar aparitii in poveste.
„Aici este locul in care povestirea, creativitatea pot deveni captivante”, a spus Olomi. „Cand se bazeaza pe istorie sau o foloseste ca inspiratie.”
„Ne putem imagina Bagdadul, putem vedea Bagdadul contemporan, dar Bagdadul medieval a disparut, a fost distrus. Sa-l vezi prinde viata fata de un joc video este cu adevarat palpitant.”