Cum sa integrezi lintea in alimentatie

Categories LifestylePosted on

Lintea este una dintre leguminoasele pe care, alaturi de naut, le consumam cel mai mult. Nutrientele si beneficiile sale pentru sanatate o fac unul dintre principalele ingrediente din mesele noastre. Va aratam cum puteti integra lintea in mod regulat in dieta dumneavoastra.

Lintea este cunoscuta pentru valoarea nutritiva ridicata. Este una dintre cele mai vechi leguminoase din istorie si cu o multitudine de proprietati. Contine mai mult de 23,5% proteine, mai mult decat alte leguminoase precum fasolea sau nautul si chiar mult mai mult decat unele proteine ​​de origine animala precum pestele sau carnea. In plus, este usor de digerat si nu are niciun fel de grasime. Desi in mod normal am vazut intotdeauna linte in felurile de mancare de iarna, aceste leguminoase devin incorporate in dieta noastra pe tot parcursul anului, chiar si vara.

Inainte de a va oferi cateva retete, vrem sa stiti toate beneficiile acestor leguminoase. Dupa cum am mentionat deja, linte au un continut ridicat de proteine, dar sunt si leguminoase care se remarca prin alti nutrienti importanti:

Au o cantitate mare de fibre: lintea se remarca prin continutul ridicat de fibre solubile si insolubile. Aceasta cantitate de fibre reduce problemele de constipatie si, in general, gastrointestinale, prevenind, de asemenea, aparitia cancerului de colon. In plus, are o mare putere satioasa care te va face sa pacatuiesti mult mai putin intre mese.

Sursa de fier: daca observi ca ai o lipsa de fier, este timpul sa integrezi aceste leguminoase in dieta ta. O simpla portie ofera mai mult de o treime din fierul de care ai avea nevoie in dieta intr-o zi.

Protejeaza sistemul nervos: datorita cantitatii de vitamine din grupa B si a acidului folic, acestea cresc beneficiul pentru sistemul neuronal.

Colesterol la distanta : fibrele solubile si insolubile ajuta la controlul nivelului de glucoza si, prin urmare, al colesterolului din sange.

Din moment ce vrem sa va puteti bucura de linte si de beneficiile lor, v-am adus cateva idei despre cum sa le insotiti atat in ​​feluri de mancare calde, cat si reci. Fie ca este vara, toamna sau iarna, va puteti bucura de aceste feluri de mancare delicioase si sanatoase in orice moment. In plus, gatitul linte nu este complicat, asa ca daca nu esti tipica „bucatarie mica”, nu te panica, deoarece aceste retete sunt potrivite si pentru tine.

Desi exista convingerea ca lintea are un continut caloric ridicat, o portie de linte (80g cruda) are aproximativ 240 kcal., la care se adauga ca concentratia sa in substante nutritive este mare si ca ambii carbohidrati (din absorbtie lenta), deoarece cantitatea redusa de grasimi, adaugata la fibrele pe care le contin, il fac un aliment bun pentru persoanele care doresc sa-si monitorizeze greutatea.

La fel, persoanele cu un consum mai mare de energie, cu activitate fizica sau sportivi, se pot bucura de feluri de mancare ceva mai calorice, cum ar fi tocanele traditionale de linte cu chorizo ​​sau carnati de sange. Daca adaugati si niste cereale, veti include mai multi carbohidrati cu absorbtie lenta in vas. Faptul ca au un indice glicemic scazut este pozitiv pentru sportivi, in special luandu-l cu cateva ore inainte de competitie, care este momentul in care sportivul trebuie sa isi creeze rezerve.

Nutritionistii recomanda consumul de leguminoase de 2 pana la 4 ori pe saptamana. Trebuie sa variati tipul de leguminoase, dar una sau doua ori puteti manca linte. In aceasta tendinta de recuperare a aromelor traditionale in cel mai pur stil va recomandam aceasta reteta:

Lintea traditionala

Ingrediente

400g linte
1 ceapa medie
3 rosii coapte
40g chorizo
40g budinca neagra
1 pahar mic de vin
2 comprimate de bulion Double Knorr
Ardei
3 catei de usturoi
1 morcov
1 ardei gras
Boabe de piper negru si frunze de dafin
Margarina il accepta

Preparare

Prajim ceapa, morcovul, rosiile si piperul intr-o oala. Apoi adaugam boiaua, boabele de piper negru, frunza de dafin, usturoiul, chorizo, carnatii de sange si vinul.

Adaugati lintea gatita, 2 comprimate de bulion Double Knorr si acoperiti cu 1/2 litru de apa.

Gatiti 20 de minute la foc mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *