Mister: Cum a ajuns Danemarca să fie numită Dacia în Evul Mediu

Categories DezvăluiriPosted on

Scris de Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen în 2012, după articolul „Dacia” de Jarl Gallén în Kulturhistorisk Leksikon for Nordisk Middelalder vol. 2, col. 608-610, Copenhagen 1957. Versiunea daneză a acestui articol a fost publicată de Universitatea din Copenhaga, în Secţiunea Cercetări Nume, 2012.

Când, în 1226-1228, Ordinul Predicatorilor a decis că cele trei regate Scandinave (Danemarca, Norvegia şi Suedia) trebuie să formeze o singură provincie în cadrul Ordinului, a fost ales numele Dacia. O alegere identică a numelui a fost făcută de către colegii Mendicanţi din Ordinul Friars Minor, când, în termini franciscani, ţările nordice au fost separate provincial de Saxonia în 1239.

Dar de ce Dacia? Numele provinciei făcea referire desigur la Danemarca şi locuitorii ei, Danezi sau Dani şi atunci de ce nu s-a numit Dania? Acest nume latin a fost ocazional utilizat pentru Danemarca în Evul Mediu, dar Dacia era un nume mult mai utilizat, atât pentru Danemarca cât şi pentru întreaga regiune scandinavă şi a fost înlocuită cu mai logica variantă Dania, după Evul Mediu. Dar cum au ajuns ţiunuturile danezilor să fie numite Dacia? Lingvistic, există o diferenţă destul de mare între cele două nume şi după cum vom vedea şi între arealurile geografice, de asemenea.

În antichitate, Dacia era numele unei ţări din Europa central-răsăriteană, corespunzând prezentelor Ungarii şi provinciei româneşti Transilvania. Conexiunea cu Danemarca medievală şi Scandinavia, pare să se bazeze pe o confuzie cu originile în antichitatea târzie. Sau mai degrabă, autorii din antichitatea târzie aveau dreptate, fiind înţeleşi greşit ulterior.

Unul dintre ei, a fost istoricul şi geograful Paulus Orosius (cca. 400 d.Hr.), care ştia că «Dacia, acolo unde se află şi Gothia», se află între Alania şi Germania. Această formulare a fost copiată de către Isidor din Sevila (cca. 600 d.Hr.), ambii autori fiind foarte populari şi citaţi în Evul Mediu. Goţii erau un popor care se presupune că se trăgeau din Scandinavia, dar în perioada Marilor Migraţii (cca. 400-800), au migrat spre sudul Europei înspre Europa Răsăriteană iar mai apoi, spre vest prin Europa Sudică.

Plasarea Daciei de către Orosius şi Isidor corespunde peroadei „răsăritene” a goţilor din acest punct de vedere, probabil un punct de vedere corect, dar afirmaţia vecinătăţii dintre Dacia şi migratorii goţi este mai târzie, aparţinând istoricilor medievali, prin care plasează anticul regat al Daciei (demult dispărut), în locuri mai nordice în vecinătatea regiunii Götaland şi a insulei Gotland din Suedia.

Primele plasări atestate ale Daciei în Scandinavia se găsesc în cronicile a doi scriitori normanzi din sec. al XI-lea, Dudon de Saint-Quentin şi Guillaume din Jumièges, cu toate că ambii scriitori erau conştienţi că membrii populaţiei Daciei se autodenumesc „Danezi” şi ţara lor se numeşte „Danemarca”.

Dar această greşeală nu a câştigat teren cu adevărat, decât la sfârşitul secolului al XII-lea, când în 1192, printr-o înregistrare în actele papale şi ecleziastice, un cardinal pur şi simplu a trecut Dacia în loc de Danemarca. În urma acestui eveniment, termenele papal-ecleziastice standard, pentru regatul Danemarcei şi pentru biserica Scandinavă, au devenit „regio Dacia”, respectiv, „provincia Dacia”.

Prin urmare, Dacia a fost o alegere normală pentru un nume de provincie în cazul celor două ordine de călugări în anii 1220-1230, când şi-au format provinciile scandinave şi probabil, în urma acestui demers, s-a fundamentat „înşelătorul” nume.

Învăţaţii şi studenţii danezi şi scandinavi din străinătate (de exemplu din Franţa, Germania şi Italia) primeau adesea apelativul „de Dacia”, astfel termenul a început să se răspândească inclusiv în Scandinavia. Unul din primele exemple nordice se găseşte în Cronica Cisterciană a abaţiei Ryd de la sfârşitul secolului al XIII-lea care spune: „Dania que nunc Dacia” („Dania care se numeşte Dacia”).

Pentru a face confuzia completă, Dacia (aşa cum s-a menţionat deja) se poate referi atât la regatul Danemarcei cât şi întregii regiuni nordice. Din această cauză, poate fi dificilă identificarea exactă a ariei la care se referă sursele medievale.

În termeni dominicani, totuşi, Dacia întotdeauna se referă la provincia propriu-zisă, cuprinzând aşezămintele din trei regate nordice: Danemarca (cu Schleswig şi Estonia), Suedia (cu Finlanda şi Karelia) şi Norvegia (cu Insulele Feroe, Islanda şi Groenlanda cu toate că aici nu au fost găsite aşezăminte dominicane).

Folosirea acestui termen pentru Danemarca propriu-zisă sau pentru întreaga Scandinavie pare a-şi găsi originile în Europa continentală, mai ales de la Roma, regiunea scandinavă era văzută ca o prelungire a regatului danez. Arhiepiscopia daneză din Lund, pentru o perioadă relativ scurtă, a fost centrul metropolitan pentru biserica întregii regiuni scandinave. Chiar şi după separarea Norvegiei de Suedia, arhidiocezele şi bisericile provinciale, din secolele XII-XIII, erau tratate de către Biserica Romană în multe aspecte drept o provincie ecleziastică unitară.

De exemplu, în Curia Papală din secolele XIII-XIV, exista un tribunal apostolic de mai mică importanţă „de Dacia”, pentru ca în secolul al XV-lea, inchizitorii desemnaţi în Dacia să aibă în subordine întreaga Scandinavie. Într-o Europă medievală cu graniţe în continuă schimbare, autorităţii papale îi convenea să opereze cu unităţi administrative mai consistente, bazate pe limbi. Prin urechile Europei continentale, toate limbile scandinave păreau a fi daneză.

 

sursa: http://www.dracones.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

50 comments

 1. suedezul johanes axiehelmius il felicita pe carol lundius pentru zamolxe primus legislator getarum si ii spune lui lundius ca se bucura ca l-a adus din nou in prim plan pe zamolxe al lor adica a suedezilor zamolxe spune el care a fost uitat de cea mai mare parte dintre conationalii sai atata amar de vreme. “zamolxe al nostru uitat de atata amar de vreme”. in cronica engleza liber monstruorum un rege din suedia de-a geatilor(geats) este numit in aceasta cronica rex getarum iar in cronica francilor apare ca si rex gotorum. si este vorba de hygelac.

 2. Foarte bun articolul, documentat, explicit în amănunte, detalii, cu trimitere sigură la aprofundarea istoriei celor două țări. Iată, dacă le luăm în considerare corectitudinea lor, bune și cele două comentarii cu adăugire la text.

 3. Cu scuzele de ricgoare, in cazul in care interventia mea se dovedeste a fi aberanta, as vrea sa fac putin trimitere catre etimolgia cuvantului Danemarca (dan-mark). De multa vreme mi-a fost atrasa atentia asupra confuziei facute de anumiti scribi semiti, care din motive lesne de inteles pentru acele vremuri inlocuiau, probabil involuntar, litera N cu K. Pe scurt , avand in vedere ca mark reprezenta in vechime un fel de colonie militara , am putea obtine DACEmarc. Privind prin aceasta prisma, ca un exercitiu, hai sa mai vedem: Diana, Dan, Danae, Dochia, Deutschland, duch, Dunarea, etc. N- am sa dezvolt, deja am “aberat” pre a mult, dar am sa mai dau cateva example de litere sau sunete care, citite sau pronuntate altfel, tinand cont de o anumita ” grila”‘, ar putea crea un peisaj interesnt privind limb a de obarsie. Astfel: L- D, V-B-G, etc,(in ruseste)’, K-CHE-CE-SE-HE, etc, si multe altele .

 4. In antichitate romanii ii numesc in documente pe stramosii nostri cand dani, cand daci. De aici pleaca mai degraba confuzia, intre danii din Dacia, si locuitorii dani ai Dane-mark.

 5. Nu vi se pare ca sunt prea multi prin evul mediu care “gresesc”atunci cand ii numesc daci pe nordici?In fond,substratul de baza al intregii populatii europene era getic in primul mileniu e.n.Il puteti vedea pe Carol cel Mare pe la optsute si ceva intr-o gravura de epoca,inaintand in fruntea armatei salei care avea steagul dacic ,dragonul cu cap de lup;sau pe magii de pe o fresca pe o biserica din Ravenna,imbracati ca nobilii tarabostes,cu caciula dacica pe cap,urmati de femei in costume populare romanesti neaose,etc.Doar in zilele noastre se gasesc natarai care sustin ca toate astea au fost greseli si confuzii…

 6. Interesante conexiunile. Am parte in aceste momente de un sentiment confuz. Apar izvoare care schimba cursul istoriei predate in scolile din Romania.
  Este trist ca noi nu avem oameni pregatiti care sa se alature efortului Pr. Prof. Dr. Vasile OLTEAN de la Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului. Exista aici documente netraduse, nevalorificate a caror importanta este vitala si pentru istoria turcilor, chinezilor a rusilor, a romanilor si a altor natiii.Va multumesc pentru datele oferite i astept cu interes si placere si alte vesti.
  O viata plina de zambete!

 7. Eu unul nu cred ca este vreo confuzie si cred ca nu intamplator au nume apropiate de ale noastre.Rudenie de sange nu poate fi vorba,dar influenta traco-daco-geta este evidenta.Cred ca celor care faceau comert cu mierea dacilor li se spuneau dani(dupa daci)sau goti,dupa geti.Am mai scris ca ma intereseaza,toate popoarele nordice si caut izvoare istorice care sa afirme sau sa nege,teoria mea cu privire la numele de walahia care eu cred ca este tot una cu vlasca(in slava)sau cu walhalla lui Óðinn.Voi copia si voi retranscrie ce am scris ceva mai in urma,pentru ca pica bine pe aceasta tema.

 8. Óðinn si-a lasat oasele in Walhalla.Acest mit cu siguranta are influente ale culturi daco-gete-tracice asupra popoarelor nordice…germanice.Walhalla nefiind dupa parerea mea decat Walahia…Vlasca,din ziua de azi.Insa nu ma pot pronunta,am sa mai cercetez sursele,caci sunt inca in studiu.Cert este ca populatia actuala a scandinaviei a migrat candva prin partile noastre.Mierea fiarta cu apa si lasata sa fermenteze de catre aceste neamuri scandinave,probabil la acel timp,provenea o buna parte din Dacia.Asemanarea folclorului romanesc(vezi descantece…moroi,strigoi)cu folclorul scandinav incluzand legenda lui Odin,in care se spune ca in Walhalla se intalnesc spiritele razboinicilor cu spirite ale mortilor-vii, si faptul ca dacii credeau in nemurirea spiritului,dovedeste profunda influenta a dacilor asupra populatiilor scandinave.

 9. “…când în 1192, printr-o înregistrare în actele papale şi ecleziastice, un cardinal pur şi simplu a trecut Dacia în loc de Danemarca” .. deci o greseala! Si hai sa fim seriosi, cate greseli a facut istoria si inca mai face? si nu de ligvistica, exprimare sau pur si simplu “vorbit la betie” Ptr ca erau specialisti cu totii. E un mister cum am reusit sa ne perpetuam rasa cu asa stramosi betivi!

 10. este clar ca in scandinavia au trait si geti. geti care erau amestecati chiar si de sute ani cu alte populatii . in muzeul din copenhaga exista doua statui de daci. in suedia erau: geati, gsutigoti, suetini, rugi, romerici, etc. suedia si insula de est skanye a danemarcei a fost influentata de geti si germani iar partea de vest a danemarcei(iutlanda) a fost influentata de celti.

 11. The descendants of Magog are the so-called Scythians and the numerous tribes, such as the Goths and part of the Swedes, that grew out of them. From both historical sources and recent genetic research, we are able to trace the movements of these people and determine where they are located today. The Magogites were long displaced by other tribes from the ancient land of Scythia. he Milesian Ancestry or Genealogy records the son of Magog (who was twelfth in line from Adam), from whom the Milesians are descended as beingIn Genesis 10, Magog is given as the second son of the patriarch Japheth, son of Noah.

 12. Josephus identified the offspring of Magog as the Scythians, a name used in antiquity for peoples north of the Black Sea.[1] According to him, the Greeks called Scythia Magogia (Ant., bk. I, 6). Johannes Magnus (1488–1544) stated that Magog migrated to Scandinavia 88 years after the flood, and that his five sons were Suenno (ancestor of the Swedes), Gethar (or Gog, ancestor of the Goths), Ubbo (who later ruled the Swedes and built Old Uppsala), Thor, and German.[3

 13. Tare, tare de tot. Mai fratilor daci, daca totul se adevereste si se gasesc conexiuni cu Dacia Mare va dati seama ce se va intampla, eu nici nu vreau sa ma gandesc. Tot ce s-a scris pana in prezent va deveni maculatura, iar pe noi romanii o sa ne omoare ca neam pentru ca nu vor accepta niciodata sa zica saru’mana urmasilor Daciei. Cu stima,

 14. johannes magnus s-a nascut in suedia la linkoping. deci inseamna ca un grup al lui magog cel al fiilor lui getar au ramas in zona marii negre iar alta a mers in scandinavia impreuna cu unchii sau verisorii lor fiii lui suoness, ubbo, thor si german. deci getii sunt gotii iar suoness, ubbo, thor si german sunt verisorii getilor/gotilor.

 15. johannes magnus s-a nascut la linkoping in suedia. da rezulta clar ca o parte dintre getari au ramas in zona marii negre si au penetrat spatiul tarii noastre dupa potop iar alta parte a getarilor s-a despartit de cei de la marea neagra dupa 88 de ani de la potop si au migrat pana in scandinavia impreuna cu fiii unchilor lor(suones, ubbo, thor si german). getii sunt gotii deci si getii/gotii sunt verisori cu suones, ubbo, thor si german

 16. De-a lungul istoriei anumite lucruri au fost ocultate. Cat priveste “Dacia” nu cred ca era vorba doar de un simplu nume, putea sa trimita spre o simbolistica stiuta de unii altii care au dorit ca numele sa nu se piarda.

 17. Eu ma bazez pe Dzeu, si pe puterea neamului nostru de supravietuire. Cum poporul nostru a daruit lumii multe genii, cred la fel de frumos ca se vor gasi niste istorici geniali care vor face dreptate istoriei noastre.

 18. sunt si documentare pe net unde se spune ca exista o temere fata de invazia lui magog. si aici in general mai ales stim bine getii in speta unde ni se spune ca erau razboinici. gautigotii iuti in ale razboiului si capabili sa castige oricand orice batalie cu oricine.

 19. Ginţile Gog şi Magog, ne spun aceste legende epice, făcuseră o invazie în părţile meridionale. Ele închiseră pe Alexandru în Macedonia, făcându-l prizonier, însă Alexandru reuşi să scape, urmând a aduna o oaste mare, şi plecă spre Miazănoapte, unde cucereşte ţara popoarelor Gog şi Magog.

 20. se pare ca multe popoare din europa au origini tracice,interesant inseamna ca stramosii nostrii dacii sunt primi locuitiri ai spatiului european.

 21. am mai spus-o getii sunt una tracii alta. getii se trag din getar fiul lui magog. din getar se trageau: gotii-masagetii gepizii, vandalii, victoalii, etc

  tracii se trageau din tyras

  traci erau: costobocii, dardanii, etc

  deci getii erau din magog fiu a lui iafet, iar tracii erau din alt fiu a lui iafet adica tyras.

 22. deci si prin urmare getii erau verisori de rangul intai cu germanii(getar si german fiind frati) pe cand cu tracii erau verisori doar de rangul trei(dupa bunicii lor magog si tyras)

 23. getii au locuit in partea de sud a suediei iar sueonii mai spre nordul suediei. dar getii din sudul suediei au fost mai putini la numar ca sueonii si au fost asimilati de catre sueonii care au venit treptat spre sudul suediei. getii au locuit in cea mai mare proportie in gotland si nordul extrem al poloniei si de-a lungul malului estic al vistulei pana in basarabia si romania de azi la cataractele dunarii si inca o parte in zona amudaria(uzbekistan, kazahstan de azi). germanii si thor au locuit iutlanda si nordul, nord-vestul germaniei de azi.

 24. Nu degeaba a zis Vanga ca aici va fi Gradina Maicii Domnului… Si ea chiar avea har, stiu de la cineva care s-a dus la ea doar din curiozitate si a ramas marcat de cat de exacte erau lucrurile spuse de ea… Si am mai citit ca aici va fi Noul Ierusalim… Sper sa fie asa. Sanatosi sa fim!

 25. nu demonstrez nimic. eu doar am spus ceea ce au spus altii. johannes magnus ii pomeneste pe fiii lui magog printre care si gethar ca locuind scandinavia. ceilalti fii a lui magog fratii lui gethar au fost. suenno, ubbo, thor si german. dar nicaieri nu pomeneste un nume legat de traci printre ei. si johannes magnus era de-a locului unde traisera urmasii lui gethar adica getii sau gotii. intre geti si traci au fost doar unele imprumuturi culturale si schimburi comerciale. dar urmasii lui gethar getii nu erau traci.

 26. O baladă normandă (gen MIORIŢA,la noi)afirmă ca normanzii (danezii, stabiliţi în nord-vestul Franţei) îşi au originea la “mult marele fluviu Dunăre…numiţi Dani, care erau anticii Daci…”
  (…)
  “Ou de Danube un flum mult grant,
  K’Ester claiment, cler e luisant,
  Ki le regnes vait devisant,
  A cele part torne en corant
  Furent cil apele Dani,
  Ki esteient ancieis Daci…

  Unde Dunărea, un fluviu mult grandios
  Care este ?, clar şi luminos,
  Care domina ?…?….
  La acea parte întoarce alergând
  Fură deci numiţi Danezi,
  Care erau anticii Daci…”

 27. da asa este cu siguranta: cum spune johannes magnus. suenno(tatal suedezilor), gethar(tatal gotilor), ubbo, thor(tatal teutonilor), german(tatal triburilor germanice) in speta saxonii.

 28. toti acestea aveau ca bunic pe magog. sueonii, getii, masagetii/gotii, gepizii, vandalii, teutonii, suebii, probabil si bastarnii

 29. iar din gethar erau: getii/gotii, gepizii, masagetii, vandalii posibil si alanii. se spune ca si hunii, maghiarii s-au nascut din amestecul lui magog in speta a lui gethar cu askenez(scitii) si togarma(popoare turcice). scitii erau fiii lui askenez fiul cel mare a lui gomer. acestea erau acei fii a lui askenez care au ramas in zona marii negre. restul fiilor lui askenez care au fost alungati de urmasii lui magog din zona pontica au fugit pana in vestul extrem al europei si au luat numele de celti.

 30. stiti cum sunteti dumneavoastra si zoe petre despre istorie. la fel cum e pdl si usl in politica. fiecare se cearta dar fiecare au greseli. asa faceti si dumneavoastra. zoe petre spune gresit istoria intr-un fel dumneavoastra i altfel dar nici unul dintre voi nu spuneti corect cum stau lucrurile. nu ca nu spuneti corect. spuneti fals. departe, departe de lucrurile adevarate. nici nu aveti notiunile de baza despre urmasii lui noe si a fiilor lui iafet. nu le aveti chiar deloc. deci ce sa mai vorbim

 31. dumneavoastra spuneti de zoe petre dar nici dumneavoastra nu doriti sa corectati si sa va informati despre ceea ce spun eu. ca eu am citit despre urmasii lui noe fiecare cu natia sa. nu vorbesc sa ma aflu in treaba. dar si dumneavoastra sunteti ca zoe petre. nu vreti sa le stiti decat pe ale voastre.

 32. ok. un lucru spuneti corect. si anume ca popoarele au plecat din zona noastra. corect. dar mai corect e zona ucrainei de rasarit si asia mica. aici sa spunem ca ati adus un lucru la lumina. insa gresiti in faptul ca vorbiti de arieni. e gresit. trebuie sa vorbiti de fiii lui iafet si nu de arieni. si la fel gresiti ca amestecati dacii, tracii, getii, scitii. ii faceti una. nu spuneti ca scitii erau din askenez din care erau si celtii. o parte din sciti au patruns in dobrogea, in estul moldovei. deci nu putem vorbi doar de un neam pe tot cuprinsul tarii noastre. intelegeti dumneavoastra?

 33. pai se dovedeste ca a existat magog fiindca suedezul johannes magnus vorbeste de magog ca bunic a getilor. si vorbeste si de potop. istoria adevarata se face doar pe baza bibliei care spune evenimentele reale. nu fanteziile dumneavoastra si a manualelor care se fac de decenii bune in aceeasi eroare. istoria porneste de la fiii lui noe si urmasii fiilor lui noe. nu de la aburelile dumneavoastra.

 34. nu doar johannes magnus spune de magog ci si iordanes spune de magog cand vorbeste de goti. la fel si carol lundius spune ca in trecut anticii ii numeau pe goti mai mult geti decat gog si magog

 35. asa ca johannes magnus stie ce spune ca doar acestea sunt si stramosii lui care au trait in suedia. deci daca el vorbeste de gethar ca tatal gotilor totul se leaga si el nu avea de unde sa stie de gethar decat pe documentatie, lucruri certe.

 36. si se vede bine tipologia armelor. caci doar gotii erau atat de bine inarmati(arcuri cu sageti, sulite, sabii, topoare, scuturi) asa precum ovidiu a descris ca la tomis a gasit ca getii aveau arme la greu asa cum nicaieri nu mai vezi. tracii la fel se stiau ca aveau incarcatura aceasta a armelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *