În curând vom putea LOCUI într-o cetate GETO-DACICĂ, construită pe teritoriul României

Categories ArticolePosted on

Lângă oraşul Drăgăneşti-Olt se construieşte o replică a unei cetăţi geto-dacice din secolul I, artizan fiind profesorul muzeograf Traian Zorzoliu.

Finanţarea este asigurată de la bugetul local și CJ Olt, consilierii județeni aprobând de curând alocarea unei sumei de 250.000 lei cu scopul finalizării lucrărilor la acest obiectiv.

Replica de cetate geto-dacică este construită pe o colină din Drăgănești-Olt folosind metode și materiale utilizate în antichitate, în principal lemnul. S-au folosit și paiantă, bolovani de râu, stuf. O parte a pereților clădirilor prezintă elemente decorative dacice. Cetatea aflată în construcție este delimitată de un șanț de apărare, iar intrarea în obiectiv se va face pe o rampă reconstituită conform datelor despre cetățile dacice. A fost realizată și o împrejmuire fortificată cu palisadă din bulumaci și parapet din lemn, iar poarta de acces este prevăzută cu două bastioane și un pod peste șanțul de apărare. În trei laturi ale palisadei au fost ridicate trei foișoare de supraveghere și apărare și este încă în construcție un templu al soarelui.

În stadiu de construcție se află și două locuințe tip turnuri, ce vor fi amenajate ca locuințe destinate căpeteniei cetății și unui preot. Cetatea va avea și o clădire de tipul unei case de consiliu a căpeteniilor, cinci gospodării anexe și 13 locuințe pentru soldați. Clădirile de tipul locuințelor pentru soldați au fost ridicate și urmează să fie acoperite. Colina pe care se înalță cetatea este creată artificial, are o înălțime de 22 de metri și pentru a consolida terenul au fost plantați în pantă arbuști de salcâm și foioase.

Cetatea se va constitui atât în obiectiv de interes istoric cât și turistic, deoarece în clădirile din componența ei vor putea fi cazați turiști. “Vor fi 20 de spații de cazare în cetate. Ar putea găzdui tabere școlare, tabere de creație pentru artiști de diferite vârste, dar nu numai. În viitor va fi amenajată și o cantină”, a menționat Zorzoliu. “Încercăm să arătăm că în România se pot face lucruri deosebite și valoroase cu bani puțini, în timp scurt, dar cu voință și cu înțelegere. Au fost mai multe persoane binevoitoare care ne-au ajutat, sponsori. Autoritățile ne-au acordat sprijin financiar atât cât a fost posibil și iată că ne apropiem de final”, a spus Traian Zorzoliu.

Sursa: http://activenews.ro/adevarul-despre-daci-curand-vom-putea-locui-intr-o-cetate-daco-geta-construita-pe-teritoriul-romaniei_1862837.html

Lasă un răspuns