Bun venit acasa, Europa!

Categories ArticolePosted on

Tweet

Confirmari stiintifice pentru o ipoteza indrazneata: vechea Europa s-a nascut in Carpati.

Pentru multi oameni, integrarea noastra in Uniunea Europeana are intelesul larg de integrare in Europa, ca spatiu cultural si istoric. De parca pana acum am fi fost in afara ei! Ba si mai mult: Europa isi are radacinile si valorile ancestrale plamadite tocmai aici, la noi, la Dunarea de Mijloc, intr-o civilizatie infloritoare, de acum 7-8000 de ani, intr-o vreme cand Occidentul era doar un “vest salbatic”.

Fara aceasta civilizatie a Vechii Europe, contemporana cu cele ale Egiptului, Sumerului, Mesopotamiei, nu ar fi fost posibile sinteza greco-romana de mai tarziu si nici nasterea Europei moderne. Dar astazi, cand Europa ne invata cum sa ne anesteziem porcul inainte de a-l sacrifica ori cum sa dezinfectam ugerul vacii inainte de muls, ar trebui sa avem curajul si mandria de a-i aminti Europei cat de mult ne datoreaza, rostind doar cateva cuvinte precum: Cucuteni, Gumelnita, Hamangia…

 

Acum 50000 de ani. Alungarea din paradis

 

Nu stim unde a ajuns omul dupa ce Dumnezeu l-a alungat din Rai. Unii spun ca in Africa, deoarece acolo s-au descoperit cele mai vechi fosile de homo sapiens. Pare sa fie adevarat. Manualele ne invata ca in Europa, primii oameni “moderni” au ajuns acum aproximativ 50000 de ani, venind dinspre Africa, prin Caucaz si Asia Mica, trecand Bosforul si urcand in Bulgaria si Romania. De aici, pe linia Dunarii, au inaintat spre centrul si vestul Europei. Dar racirea accentuata a climei, coborarea gheturilor dinspre nord i-au impins pe oameni spre sud, lasand o Europa aproape pustie. Aceasta ultima epoca de gheata a ajuns la apogeu pe la anul 18000 inainte de Cristos.

Acum 12000 de ani, clima a inceput sa se incalzeasca iarasi, marcand sfarsitul ultimei glaciatiuni, iar Europa a inceput sa se trezeasca din hibernare. Stratul de gheata acoperea doar emisfera nordica a pamantului. Intreg nordul Europei se afla sub un strat gros de gheata de doi kilometri: teritoriile viitoarelor tari nordice, insulele britanice, nordul Germaniei si al Frantei, Polonia, tarile baltice, dar si Elvetia si nordul Italiei se aflau in hibernare. Gheturile coborau pana la gurile Rinului, ale Cracoviei si Moscovei. Ceva mai spre centrul Europei, pana la Szeged, chiar daca nu exista strat de gheata, predomina permafrostul (pamantul inghetat permanent). Cu toate astea, in cateva locuri palpita viata! Conform celor mai recente

studii de genetica, trei au fost zonele in care oamenii au supravietuit in acele vremuri teribile de inghet, transmitand mai departe mostenirea genetica: zona bascilor din Pirinei, Balcanii si zona moldoveano-ucraineana, de la Dunare pana dincolo de Nistru, in nordul Marii Negre. Astfel ca astazi, 80% din stocul genetic al europenilor provine de la acesti oameni.

In ciuda invaziilor din afara Europei si a amestecurilor de populatii din toate timpurile, “materia” genetica straveche nu a putut fi modificata. Suntem urmasii directi ai primilor oameni “moderni” ajunsi din Africa in Europa, oamenii de Cro-Magnon. In sensul acesta, indo-europenii, care se presupune ca au invadat Europa in epoca bronzului, nu au afectat genetic populatiile pe care le-au gasit aici, decat cu un procent de 10-15%. Unii cercetatori afirma chiar, in ultima vreme, ca in realitate nu a existat nici o invazie, ci a existat o continuitate fireasca din epoca pietrei pana acum, ca suntem aici dintotdeauna, impreuna cu limbile pe care le vorbim.

 

Acum 40000 de ani. Primul european modern: Ion din Anina

 

Prin urmare, in drumul lor spre centrul si apusul Europei, oamenii veniti din Africa au ajuns intai pe la noi, in zona Carpatilor si a Dunarii Mijlocii. Au stat pe aici cateva mii de ani si abia apoi, unele grupuri au inaintat spre restul Europei. Deci, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca cele mai vechi urme de homo sapiens din intreaga Europa (descoperite dupa cele din Africa) s-au gasit in Romania. Este vorba de o mandibula veche de aproximativ 40000 de ani, descoperita in anul 2002 in Pestera cu Oase din Anina (Banat). Fosila a fost descoperita intamplator, de un grup de speologi din Timisoara. Cercetarile au fost preluate de specialistul american

Erik Trinkaus, iar descoperirea a intrat in literatura de specialitate sub numele de Ion din Anina. Desi este un european “modern”, Ion are si trasaturi care il apropie de omul de Neanderthal, acest var al omului modern, care a locuit tinuturile Europei acum cateva milioane de ani si care a disparut chiar in perioada in care s-a intalnit cu homo sapiens.

Dupa cei mai multi cercetatori, disparitia omului de Neanderthal ar fi fost provocata tocmai de aceasta “intalnire”. Coincidenta sau nu, disparitia omului de Neanderthal ne-a aratat cat de diverse pot fi caile aventurii umane si cat de infundate unele drumuri. Ion al nostru din Anina le-a demonstrat antropologilor ca cele doua specii au coexistat o vreme si chiar s-au incrucisat.

Dar Ion nu era singur in Pestera cu Oase. Cercetatorul american i-a descoperit in anii urmatori si pe Vasile si Maria, care insa erau mai “tineri” decat Ion cu 14000 de ani… Aceasta descoperire a celui mai “batran” european modern a fost repede luata in atentie de lumea stiintifica de peste hotare. Cercetatorii romani insa nu s-au zorit sa faca prea mult caz de aceasta pretioasa relicva. Daca ea s-ar fi descoperit in alta parte, cu siguranta ar fi fost mult mai mult mediatizata.

 

Acum 10000 de ani. Cea mai veche asezare stabila din Europa: Schela Cladovei-Lepenski Vir

 

In zona noastra, Carpatii au constituit o bariera in timpul glaciatiunii. La vest de munti se afla Europa adormita sub gheturi. La est, in campia Dunarii si in Moldova, viata inflorea. Dupa ce vremea a inceput sa se incalzeasca si ghetarii sa se topeasca, Europa s-a repopulat, treptat-treptat. Timpul s-a pornit sa curga tot mai repede, iar pe la anul 8000 au inceput sa mijeasca zorii agriculturii pe continentul nostru. S-au domesticit primele animale, iar asezarile umane au devenit stabile. Cea mai veche asezare stabila de pe continentul nostru se afla tot pe teritoriul tariinoastre, la Schela Cladovei, in clisura Dunarii, avand o “sora” pe malul celalalt al Dunarii, la Lepenski Vir. Schela Cladovei este o asezare straveche, care s-a dezvoltat intre 8000 si 5500 i.Cr., deci acum 10000 de ani. Locuitorii acestei asezari nu cunosteau ceramica, ci foloseau piatra, osul si cornul, pentru confectionarea diferitelor obiecte.

Asezarea a fost descoperita de arheologul Vasile Boroneant. Astazi, ea este cercetata de o echipa internationala de specialisti. Nu este o intamplare ca in acel loc s-au “copt” primele semne de civilizatie, caci intotdeauna, de-a lungul marilor fluvii s-au dezvoltat civilizatii mari. “Acolo, in clisura Dunarii, erau conditiile cele mai potrivite pentru producerea unui salt de civilizatie”, ne explica arheologul Vasile Boroneant, presedintele sectiei de istorie a Academiei Oamenilor de stiinta. “Clima era blanda, sub-mediteraneana, mai calda decat in restul Europei. Curentii calzi dinspre Marea Neagra si Mediterana contribuiau si ei la un climat propice, Orientul Mijlociu era relativ aproape.

Dunarea oferea conditii foarte bune de trai. Incalzirea climei a dus la aparitia de balti si lacuri, existau deci apa dulce, mult peste, pasari, vegetatie si animale din belsug. Alternanta anotimpurilor a jucat si ea un rol esential in saltul care s-a produs: oamenii erau obligati sa se preocupe de adaposturi, imbracaminte, sa produca noi tipuri de unelte. Incalzirea climei i-a determinat sa renunte la blanuri si sa treaca la tesut, sa dezvolte noi metode si noi instrumente. Odata ce s-au asezat intr-un loc si au inceput sa stocheze rezervele de hrana, au trebuit sa se gandeasca si la mijloacele de depozitare.

Varietatea aceasta de situatii i-a determinat sa observe si sa experimenteze permanent. Dar, in acelasi timp, au ajuns sa aiba si mai mult timp liber, nefiind obligati sa alerge zilnic dupa vanat. Astfel, s-au dezvoltat arta, religia, meditatia asupra vietii si mortii, asupra fortelor naturii.

La Cuina Turcului a fost descoperita o splendida reprezentare pe o falanga de cal salbatic, veche de 11000 de ani! Cu timpul, au fost domesticite unele animale. Cainele a fost cel dintai. In timp ce in Orientul Apropiat se domesticea oaia, la noi se domesticea porcul. In acelasi timp, s-a trecut de la cules la cultivarea plantelor, si astfel a aparut agricultura. S-au nascocit plugul si alte unelte. Zona aceasta a fost un centru de dinamica istorica.

Aici se plamadeau zorii civilizatiei. Intr-un fel, aici era “Occidentul”, aici se produceau inventiile, aici apareau ideile noi si se raspandeau spre restul Europei. Schela Cladovei-Lepenski Vir era un fel de capitala a Europei acelor timpuri, in vreme ce vestul si nordul continentului erau inca populate de vanatori si culegatori. Vedeti, noi suferim astazi de un miraj al Occidentului, dar nu intotdeauna vestul a fost locomotiva.

Mai tarziu, cand Imperiul Roman de Apus avea sa cada si Europa occidentala era cufundata in intuneric, tot in Orient a inflorit civilizatia, in Imperiul Bizantin. Noua ni se pare ca am imprumutat mereu de la altii, iar altii n-au avut ce invata de la noi. Nu este asa. Uitati-va, de pilda, la descoperirile facute de Dinu Rosetti la Vidra. Exista mai multe bumeranguri din corn de cerb, vechi de 7000 de ani, primele bumeranguri din Europa. Iar lumea mai crede si astazi ca este o arma exotica.

Descoperirile de la Schela Cladovei au fost puse sub semnul intrebarii de arheologii vremii, superiorii mei, timp de mai multi ani. Nu au vrut sa creada ca sunt atat de vechi. Abia dupa ce si colegii sarbi au confirmat autenticitatea si vechimea descoperirilor pe care le facusem pe malul romanesc al Dunarii, au inceput sa creada si specialistii romani.

Sarbii descoperisera lucruri asemanatoare, pentru ca cele doua asezari stravechi erau in stransa comunicare, iar locuitorii de pe cele doua maluri erau constienti de unitatea lor de limba si cultura. Inundarea zonei in urma construirii lacului de acumulare de la Portile de Fier I si Ii ne-a limitat cercetarile. Occidentalii au ramas neincrezatori multa vreme. I-am invitat sa vina la fata locului, sa se convinga. Asa se face ca dupa 1989, am sapat mai multi ani impreuna cu englezii, care au fost incantati de colaborare si continua sa sape in fiecare an, sub conducerea arheologului Clive Bonsall.”

 

Acum 7000 de ani in Moldova. Cea mai avansata cultura a Europei:

 

Cu mult inainte ca civilizatia minoica, socotita prima civilizatie europeana clasica, sa rasara in insula Creta, cu mult inainte ca in Italia sa se infiripe ideea unui imperiu, intr-o vreme cand vestul Europei nici nu banuia ce glorie avea sa il astepte, aici, pe teritorul tarii noastre, inflorea cea mai mirifica civilizatie din preistoria Europei, cultura Cucuteni.

Ea se intindea pana in Ucraina, la Tripolie, si a constituit, dupa parerea unor specialisti, prima civilizatie urbana de pe continentul nostru, sau cel putin o civilizatie protourbana. Alaturi de cultura Gumelnita, care se intindea in Muntenia si Dobrogea, era cea mai avansata cultura a Europei. Asadar, intre 4500 si 3000 inainte de Cristos, din Moldova si pana dincolo de Nistru, oamenii au creat si au construit intr-un mod in care nimeni nu o mai facuse pana atunci. Casele lor, mai ales in zona estica a ariei, erau grupate in asezari intinse.

Unele asezari ajungeau la sute de hectare, sute de stradute si mii de case, avand 10000-15000 de locuitori. Locuitorii din Cucuteni se mutau periodic, dand foc vechilor case: ramasitele a mii de case incendiate au fost descoperite de arheologi. Casele lor puteau avea unul sau doua etaje. Ceramica lor era de o frumusete tulburatoare, pe care avea sa o egaleze doar ceramica chineza, o mie de ani mai tarziu.

Ce s-a intamplat cu aceasta civilizatie moldoveneasca, ce la vremea aceea reprezenta “varful” Europei? S-a stins in mod misterios. Unii arheologi sustin ca schimbarile climatice i-au obligat pe cucutenieni sa renunte la agricultura si sa se retraga spre munti, dedicandu-se mai mult pastoritului.

Altii invoca invaziile dinspre stepele Asiei. Totusi, aceasta cultura nu s-a stins de tot. Ea a supravietuit intr-un mod tainic, iar motivele care impodobeau ceramica de Cucuteni se regasesc si astazi in costumele populare romanesti, in arta populara, pe ouale incondeiate. Iar traditiile si obiceiurile populare romanesti, basmele si doinele noastre pastreaza stravechi tipare neolitice, transmise din generatie in generatie. Si, cine stie, poate ca si unele mladieri ale limbii romane pastreaza ceva din incantatiile graiului de acum mii de ani.

 

Acum 7000 de ani in Ardeal. Prima scriere din Europa

 

Tablitele de la Tartaria reprezinta, dupa unii specialisti, cel mai vechi mesaj scris din istoria omenirii, mai vechi chiar decat primele scrieri sumeriene. Totusi, astazi, cei mai multi arheologi romani sunt neincrezatori cu privire la autenticitatea lor, cum sunt sceptici de cate ori vine vorba de o descoperire exceptionala. Ne refuzam mereu dreptul la originalitate, la valoare, si preferam sa afirmam ca am imprumutat mereu, de la toate neamurile, popoarele, limbile, cate ceva. La fel si cu tablitele de la Tartaria: or fi aduse de vreun sumerian si pierdute pe aici, spun unii; sau or fi fost aduse in vremurile mai noi de un colectionar; ori poate sunt falsuri… Nu acelasi lucru se poate spune despre cercetatorii straini, care au studiat subiectul in cele mai mici detalii si au elaborat studii serioase.

E adevarat, in anii `60, cand au fost descoperite tablitele de la Tartaria, nu existau destule indicii care sa confirme existenta unei scrieri neolitice in aceasta arie geografica. Piesele erau unicate, stranii. Cu timpul insa, cercetarile au avansat, iar astazi exista peste o mie de piese, in special ceramice (fragmente de vase, figurine), descoperite in peste 50 de localitati, care contin semne ale unei scrieri stravechi.

Aceste semne nu sunt decorative, ci reprezinta un inceput de scriere. Piesele inscriptionate au fost descoperite in aria culturii Vincea-Turdas, in special la noi in tara si in Serbia. Turdas si Parta reprezinta la noi localitatile care au oferit piesele cele mai numeroase si mai interesante. Astfel, tablitele de la Tartaria nu mai sunt singure, chiar daca raman cele mai importante.

Aceasta scriere nu a apucat sa evolueze si sa dea roade, stingandu-se odata cu cultura ce i-a dat nastere. Poate ca schimbarile climatice majore au determinat retragerea populatiilor spre zone mai ferite, sau poate ca valurile de populatii venite dinspre Asia au adus alte moduri de exprimare, cert este ca germenii scrisului neolitic au palit. Totusi, raman zecile de semne inventariate de cercetatori, nedescifrate, enigmatice, care nu stim cum au influentat evolutia culturii ulterior. Dar putem fi siguri ca au influentat-o. Ceea ce stim cu siguranta este ca scrierea neolitica a culturii Vincea-Turdas este prima scriere a Europei si poate prima scriere a omenirii.

 

Acum 2000 de ani. Cum se scrie istoria…

 

Dupa disparitia splendidelor culturi ale Vechii Europe si intrarea in epoca metalelor, istoria a inceput sa fie scrisa de cei ce aveau arme mai bune, orgolii mai mari si saci cu bani mai numerosi. Destul de repede, civilizatia greco-romana devine felinarul Europei, luminand anemic si subiectiv un continent ce parea sa fi fost cuprins de noapte.Tot ce nu era grecesc sau roman era barbar, salbatic, primitiv. Restul Europei devine o lume in aparenta fara valori, privita din perspectiva romanilor, care ne-au vandut si continua sa ne vanda, peste secole, o istorie partinitoare. Civilizatiile “barbare”, intrate in manuale prin ochiul cuceritorului, aproape ca nici nu isi mai primesc dreptul de a se numi civilizatii.

O civilizatie trebuie sa aiba arhitectura monumentala, sa construiasca colosseum-uri, in care sa puna oameni sa se ucida intre ei, spre distractia suprema a privitorului, ori sa atate animale infometate impotriva unor oameni neajutorati. O civilizatie trebuie sa aiba o armata puternica, cu care sa cucereasca mereu noi teritorii. O civilizatie trebuie sa se consume in ospete copioase si in serbari fastuoase. O civilizatie trebuie sa aiba morminte princiare bogate, piramide sau temple impozante. Dar civilizatia nu reprezinta doar aspectul material, economic, al unei populatii, nu reprezinta doar bunurile, ci si valorile.

Modelul occidental ne-a obisnuit sa privim cu mai multa admiratie aspectele materiale, cele care ne aduc confort si siguranta fizica, decat pe cele spirituale, care ne ajuta sa aflam care este rostul nostru in lume. Marile civilizatii, trecute sau prezente, sunt demne de admiratie. Dar adevaratele valori nu trebuie cautate in realizarile materiale, ci in cele spirituale. Cand preotii dacilor se rugau in munti, in pesteri ascunse, si ii invatau pe oamenii de rand ca sufletul este nemuritor, iar trupul, materia nu conteaza, cei ai altor neamuri inaltau temple sclipitoare impodobite cu statui impozante. Iar daca dacii nu cheltuiau sume enorme pentru a construi cladiri colosale si a intretine armate profesioniste, asta nu ii facea mai putin intelepti decat vecinii lor. Dimpotriva.

Daca dacii erau convinsi de lipsa de insemnatate a valorilor materiale, este firesc sa nu fi investit prea mult in aceste valori. Nu si-au ridicat statui, nici palate colosale, se imbracau modest, la fel ca taranii nostri de astazi, regii purtand in picioare opinci, iar pe cap o caciula de lana in loc de coroana fastuoasa din aur, batuta cu pietre pretioase. Iar cei care, investind mult mai mult in bunuri materiale, i-au numit pe acestia “primitivi” ori “salbatici”, nu au inteles ca spiritualitatea este deasupra civilizatiei materiale. Cei care traiau mai mult in mijlocul naturii, aproape de zei, au inteles aceste lucruri mai bine decat cei ce-si petreceau vremea in bai, ospete si spectacole de circ. Spiritualitatea Europei se stinge dinspre vest spre est. La rasarit mereu credinta a fost mai puternica. Orientul poate fi salvator.

 

Astazi. Bun venit acasa, Europa!

 

Primul homo sapiens din Europa, cea mai veche asezare stabila din Europa, cea mai veche scriere, cea mai veche cultura – astfel de sintagme ii sperie pe multi, dar mai ales pe cercetatori. Nu de putine ori, istoricii nostri, intr-o lupta oarba cu diletantii care se entuziasmeaza in fata unor descoperiri precum cele enumerate mai sus, sustin ca romanul traieste o frustrare istorica.

Romanul ar fi frustrat, chipurile, ca nu a avut si el o istorie grandioasa, de invingator, precum altii, si atunci isi inventeaza una care sa il satisfaca. In aceasta falsa istorie, romanul este cel mai tare, cel mai mare, cel mai frumos si primul in toate. Un discurs atat de radical din partea specialistilor nostri elimina cu totul posibilitatea ca, uneori, chiar sa fim cei mai buni sau cei mai tari sau primii. Caci cineva trebuie sa ocupe si aceste locuri. Uneori acestia suntem noi, alteori sunt altii.

Noi si noi descoperiri duc mereu la schimbarea datelor din cartile de istorie, iar daca uneori suntem si noi printre primii, acest lucru ar trebui sa ne onoreze, nu sa ne sperie. Daca am lasa deoparte toate aceste temeri si am cauta sa cernem si sa asezam fiecare lucru la locul lui si sa-i dam importanta cuvenita, am fi priviti, poate, cu mai mult respect in Europa.

Cine sa ne respecte daca noi insine nu ne respectam? Cat datoreaza Europa acestor locuri, acestor civilizatii, acestei istorii, acestor oameni? Cat datoreaza Europa acestui ungher de lume, in care au incoltit primele seminte de civilizatie si spiritualitate europeana? Ganditorul de la Hamangia, considerat intre cele mai importante artefacte din istoria omenirii, este un simbol al acestor radacini milenare. Pe umerii lui s-au asternut deja 7000 de ani, dar daca ar incepe astazi sa vorbeasca, probabil ar spune: “Bun venit acasa, Europa!”.

 

un articol de Aurora Petan, sursa:Formula-AS

39 comments

 1. Superb articol!

  De astfel de sinteze avem nevoie. Nepatimase si care fac apel la rational si in acelasi timp indraznete in a afirma lucruri ce se doresc a fi tinute ascunse de diverse grupuri.

  ” Daca am lasa deoparte toate aceste temeri si am cauta sa cernem si sa asezam fiecare lucru la locul lui si sa-i dam importanta cuvenita, am fi priviti, poate, cu mai mult respect in Europa.

  Cine sa ne respecte daca noi insine nu ne respectam? ”

  *aplauze*

 2. Ce porcarie de articol pseudo-stiintific.

  Tipic balcanic … doar la romanii si la albanezi mai vezi asa ceva. Albanezii sustin ca, chipurile ei au inventat scrisul si ca toata umanitatea le e datoare, romanii ca ei ar fi fost primii europenii, bla,bla,bla … o insiruire de vorbe ieftine, nesustinute de dovezi reale, stiintifice.

  Pariez ca voi inca credeti si in Mos Craciun.

 3. felicitari pentru articol,colosal!faceti tot posibilul si raspanditi tot mai mult aceste idei,foarte iubite de marea majoritate a populatiei tarii.TRAIASCA DACIA,TRAIASCA DACII!

 4. Foarte frumos scris!Ma bucur ca exista cineva in tara noastra care este preocupat de adevarata noastra identitate culturala,si incearca sa o aduca la lumina.Sincer,nu ma intereseaza ce spun ”haterii” in legatura cu faptul ca noi doar incercam sa ne cream o identitate favorabila.As fi multumit si daca totul ar fi o minciuna,numai ca noi romanii din zilele astea sa fim putin mai mandri de noi insine,pentru ca din mandrie pleaca totul,de la rezultatele meciurilor de fotbal ale nationalei,pana la orgoliul (unul in sensul bun al cuvantului) al politicienilor de a modela tara in ceva frumos,care sa ne placa nu numai noua,dar si celor de peste hotare.Sarbatori fericite!,nu Happy Holidays!

 5. EI DA! AȘA DA, NOI SUNTEM EUROPENI PRIN EXCELENȚĂ!
  ÎN JOCURILE COPILĂRIEI, NOI JUCAM FILMUL, CĂ ERA WINETOU, SAU OLD SHATERAND, SAU COMOARA DIN LACUL DE ARGINT… CÂND A APĂRUT DACII AM FOST FERMECAȚI… CRED CĂ VĂ DAȚI SEAMA CĂ NU PUTEAM JUCA DECÂT ROLURI DE DACI. ȘI CE MAI PASIUNI PUNEAM ÎN JOCUL NOSTRU. CE MAI, SCRIAM ISTORIA (fără licență), DACII ÎNVINGEAU, ROMANII ERAU FĂCUȚI DE RÂS…

 6. Se pare ca ne viziteaza si clauni cu nasul rosu, stricati la stomac, cum e lucidESCU.

  Papusa, a venit lucica sa te ia.

  Te du!

 7. Superb !!! Cat mai multe articole, informatii, dovezi sa fie prezentate si sustinute – TREBUIE SA SCHIMBAM odata ISTORIA ROMANIEI – si copii nostrii SA INVETE ADEVARATA ISTORIE !!!

 8. Cu mine este o alta problema. Sunt in anul IV la Istorie si, sincer, m-am saturat pana peste cap de trasnaile predate. Am un aligator, nu este mare e inca flacau, il tin fiindca stau la curte in Mihailesti, Cornetu. Insa de acum ma gandesc daca sa-l iau cu mine la cursuri, nu am citit nicaieri ca nu as avea voie.

  Poate cineva sa-mi dea un sfat?

 9. As lansa urmatoarea ipoteza pentru a fi desfiintata sau certificata de cei mai bine informati: mii de ani dacii si in mai larg tracii, am fost un obstacol aproape de netrecut pentru nomazii din est in asaltul lor continuu catre vest. Am tinut piept invaziilor asiaticilor motiv pentru care putini au reusit sa ajunga in Europa asa ca cei ajunsi nu au facut stricaciuni seminficative. Dar noua ne-au facut in lupat de a ii opri. Europa a putut sa se dezvolte si sa se organizeze pentru a deveni ea insasi o baza de cotropire a altora pentru acest simplu motiv: nu a fost ocupata cu apararea, functia asta am indeplinit-o noi.

  Acolo unde am lipsit, in vestul extrem, au patruns arabii “ca-n branza” si i-au explotatat pe orgoliosii europeni secole.

  Dezvoltarea Europei s-a facut la adapostul oferit de traci si in particular de daci.

  Cine datoreaza cui? Mai degraba europenii ne datoreaza si ne asteptam sa recunoasca meritelor istorice. Multe din problemele pe care le avem exista la noi si nu la ei pentru ca nomazii nu au ajuns la ei, dar ne-au lovit, cotropit si sugrumat pe terenul nostru. Noi nu am primit absolut nici un ajutor de la europeni pentru protectia pe care am oferit-o milenii in sir. Acum, problemele noastre ca rezultat al lipsei lor de recunostinta si cooperare ne sunt imputate ca si cum ar fi responsabilitatea naostra. Ei, ca niste profitori ai istoriei, ne imputa rezultatul inactiuni si perfidiei proprii de a ne lasa sa luptam singuri. De fiecare data cand asiaticii ne-au coplesit, hop si ei sa ia o bucata din prada.

  CINE DATOREAZA CUI? S-AR PAREA CA EUROPENII NE DATOREAZA INTREG AVANSUL LOR FATA DE NOI.

  Nu am murit si conform proverbului “Ce nu te omoara te intareste!” am iesit din aceast epoca cotropiti dar ne miscam spre scuturarea cotropitorului.

 10. @Lucid; da noi credem in Mos Craciun care scrie comentarii sub pseudonimul “LUCID”.

  Daca esti in stare de o controversa onesat lasa aici numele devarat ca mine si ca Valentin Roman si o modalitate de a verifica autenticitatea informatiei. Hai. Daca nu, atunic tot ce ai scris este far nici o valoare si ai pierdut timpul de pomana. Noi nu pentru ca si ca sa scapi de o musca faci un efort muscular cu pliciul miscare folositoare.

 11. Interesant,mi-a placut.Adevarul este ca istoria este importanta si puternica cand se cunoaste in adevar.Inclus poate schimba o tara intreaga sau poate chiar mai mult….. FELICITARI

 12. Va urmaresc toate articolele si sunt foarte mindru si incintat de tot ce scrieti…..dar avem nevoie de mai mult si mai concret …nu sunt de ajuns doar teorii si dovezi ascunse ci trebuie sa scoatem la lumina si sa le aratam tuturor ca sa fie recunoscute.
  Nu e de ajuns sa le citim pe ascuns ca luptatorii de guerila ci trebuie sa ne facem auziti si sa stam mindrii cu capul sus pentru ceea ce suntem.

 13. Ar fi bine daca oamenii de stiinta si de istorie din aceasta tara s-ar ocupa mai mult de istorie si de doveile stiintifice, arheologice, scrise sau de alta natura! Se pare ca exista totusi mentionari si mai recente din istoria Daciei, dar sunt inaccesibile publicului!

  Informatii ar fi multe si daca istoricii nostri ar consulta bibliotecile de carte veche existente in tara, chiar daca multe manuscrise despre istoria Transilvaniei au fost furate!

  Se pare ca autoarea acestui articol este o adevarata enciclopedie si ar trebui sa se faca demersuri la nivel de stat pentru obtinerea unor copii ale manuscriselor existente !
  http://protocronism.wordpress.com/izvoarele-astupate/

 14. Superb, crud dar adevarat! Mai ales in aste ultime vremi in care istoria a fost scrisa doar de invingatorii victoriilor temporare! La fel si istoria lor…!

 15. DA CHIAR ASA : SUPERB ARTICOL , CE POATE FI MAI FRUMOS DECIT SA TE GINDESTI, LA OBIECTELE DIN CULTURA CUCUTENI, LA GINDITORUL DIN HAMANGIA, SI LA SCRIEREA DE LA TARTARIA, . TOATE GASITE PE TERITORIUL TARISOAREI NOASTRE, FELICITARI TUTUROR CELOR DE BUNA CREDINTA, SI NUMAI BUCURII SI REALIZARI IN ANUL CE VA VENI!

 16. Istoria a fost si ramane cel mai fertil teritoriu al speculatiilor. Doar daca prin absurd am putea calatori in timp cu mii de ani in urma am putea cunoaste ADEVARUL, si poate ca si atunci perceptia noastra moderna ne-ar impiedica sa intelegem ceea ce vedem. Europa? A fost si ramane un construct politic si cultural. Nimeni nu se simtea european acum 2000 de ani. Nici unul dintre indivizii care locuiau pe pamantul care se numeste azi Romania nu avea atunci constiinta misiunii lor “istorice” de a opri hoardele din Est. Viata de zi cu zi era atunci ca si acum doar despre supravietuire. “Ori noi ori ei” era probabil filozofia care le ghida existenta zilnica. Da, Occidentul era pe atunci “vestul salbatic” dar nu cred ca asta deranja atunci pe cei care nu locuiau acolo. Prea putini oameni gandeau pe atunci in termeni de natiune, tara sau continent. Lumea se termina la hotarul satului. “Epoca de Aur” a fost intotdeauna in trecut. Transferam aspiratii, valori si convingeri pe care prezentul ni le neaga trecutului, pentru ca vorba ramaneasca: “de morti numai de bine”. Recunosc dorinta firesca de a gasi un rost si o identitate culturala nationala proprie a generatiei de astazi dar cred ca ar fi timpul ca aceasta identitate sa fie construita prin eforturi indreptate catre faurirea unor valori reale prezente. Realitatea este ca in lumea prezenta lumina nu mai vine “de la Rasarit”.

 17. Domnule MAI LUCID, nu sunteti suficient de lucid.

  Niciunul dintre regii daci nu avea constiinta despre care vorbiti?!

  Nici generalii lor?

  Nici diplomatii lor?

  Nici miile de iscoade?

  Nici preotii daci?

  De fapt, de unde stii dumneata tot ce era atunci?

  Ca mustele betive care se bucura singure de ceea ce spun. Imbibati de clisee.

 18. “Despre morti numai de bine”, domnule secatura? Adica EROII au fost niste prosti care au murit fara habar sa aiba de ce, dar n-ai avut curajul s-o spui!

  “Prea putini oameni gandeau pe atunci in termeni de tara”?
  Sa moara mincinosul, arlechin cu nasul rosu? Si p-asta o stii?!

  “Transferam aspiratii, valori si convingeri pe care prezentul ni le neaga trecutului”

  ADICA NOI< NU MAI ESTI DOAR TU, ne bagi pe toti, "specialistule", limba elitista si raschirata "care esti"!

 19. “Nu stim unde a ajuns omul dupa ce Dumnezeu l-a alungat din Rai.”
  Macar stiti ca a fost alungat din Rai. Eu m-am oprit aici pentru ca nu pot respecta un autor care scrie asta. Poate ca textul este ironic si nu am priceput eu dar cu siguranta nu poate fi stiintific plecand de la premisa asta.
  Doamne-ajuta!

 20. Felicitari pentru munca voastra. Este minunat, avem mare nevoie sa aflam ceea ce ni se ascunde cu intentie.
  Vreau sa va relatez ceva exceptional, ce ni s-antamplat acum doua zile. Locuim in SUA si ne aflam intrun magazin pentru cumparaturile de Craciun. Cautam drojdie proaspata si negasind in rafturi, am intrebat un tanar angajat care aseza marfa pe-acolo. Nu aveau, dar am conversat putin pe tema prajiturilor facute in casa, fapt nu prea obisnuit pe-aici. Tanarul era din Sud America si sesizandu-ne accentul, ne-a intrebat de unde suntem. Am spus, suntem Romani ! In acel moment, fata acelui baiat s-a luminat si ne privea parca fascinat , zambind. A spus ” wow Romania ! I am student but I working hard here, because I need money to visit Romania”. Am fost socati si blocati cateva clipe. Cu ochii cat cepele, il priveam si nu stiam ce sa zic. Si totusi l-am intrebat, de ce Romania(!?). Si mi-a spus urmatoarele: “Romania este in biblie si Isus a fost acolo. Este visul meu sa ajung in acele locuri. Studiez istoria lumii, religia si biblia”. Nu-mi venea sa cred ce-mi auzeau urechile. I-am spus ca si eu am citit biblia dar n-am gasit nimic despre Romania. A zambit. Mi-a spus ca, pentru descifrarea bibliei, ei folosesc niste coduri si mi-a promis ca dupa Sarbatori o sa ne viziteze pentru a discuta mai multe despre tara noastra. Este incredibil ! Am simtit nevoia sa va impartasesc aceasta intamplare recenta. O sa va tin la curent.
  Sarbatori fericite si La Multi ani tuturor Romanilor !

 21. Cata pasiune, cata ura poate trezi simpla expunere a unei pareri! Da, probabil ca folosirea expresiei “noi” a fost din partea mea o greseala. Cum o greseala este probabil si faptul ca imi permit sa postez comentarii pe acest site. Intr-adevar, ceea ce exprim eu aici este foarte personal si nu pare a avea nimic in comun cu ceea ce cred majoritatea cititorilor acestor articole. Imi pare rau ca anonimitatea acestui mediu de comunicare poate trezi asemenea reactii viscerale. Pace tuturor si Craciun Fericit!

 22. Multumesc tuturor celor care sustin aceste adevaruri ,
  locuind in italia am urmarit documentarele impreuna cu niste italieni,tin sa spun ca pe toata durata filmului nici macar nu au clipit au fost foarte foarte afascinati si curiosi.
  Ba chiar mai mult un mic grup de prieteni intelectuali “critici de arta” din Piemonte (Nord Italia)
  ar fi deacord sa ajute la traducerea si interpretarea documentarelor din limba romana in cea italiana chiar si vocal.
  Moraru Nicusor

 23. – Curat “foarte personale”:)

  – Da’ de reactii ce-ti spusei? Viscerale rau, coane Fanica!

  – Asa e, nene, te pup pe portofel, pace si la gara! Craciun Fericit!!

 24. Asta cu albanezii e teoria maghiara. Cuma ca noi am fi venit pe aici pe la o mie si ceva de prin zona albaniei. Am intalnit-o pe mai multe forumuri. N-ar fi de mirare sa o aiba in manualele de istorie. Chiar as fi curios sa vad cum arata istoria intr-un manual din Ungaria.

 25. in ultimii 2000 ani am impins trei mari imperii.. cel roman, otoman si habzburgic.. ma gandesc la tara noastra zisa romania ca la o mama. da sunt total de acord cu aceasta teorie.. pt ca imperiile care au fost sunt asemenea unor copii care au nevoie de mama lor.. si mai ales astazi… Austria e dependenta de noi, Petrom, BCR, padurile din Transilvania (evaluate la 25 mld Eu) o imping enorm cu toate ca ea cotizeaza Germaniei mai departe.

 26. Va doresc din tot sufletul sa mergeti mai departe. Avem nevoie de istoria noastra adevarata. Trebuie sa stim cine am fost ca sa putem vedea in viitor cine vrem sa devenim. Am senzatia ca “toata viata noastra istorica” am fost in pozitia de “ghiocel”( adica cu capul plecat), pt ca sa impacam pe toti din jurul nostru. Pozitia geografica ( intre mai multe culturi), mi se pare ca nu ne-a fost favorabila in istorie.
  Sarbatori fericite tuturor

 27. Urmaresc de ceva timp teoriile despre noua istorie si ma incanta, vad totusi alti care se ascund sau comenteaza si ei , domnilor este istoria noastra vrem sau nu.eu va intreb americanii sunt mandri de istoria lor de 500 de ani?
  Am trait sase ani in Italia am fost umilit pentru faptul ca eram roman, niciodata nu m-am ascuns dupa perdea, mereu am avut discutii contraditori cu urmasii Romei. Apropo stiti ca italieni refuza conceptul ca sunt urmasii romanilor, ei considera romanii de astazi adevarati aroganti si ignoranti de acum 2000 de ani.
  Cine suntem noi?
  Suntem daci vrem sau nu asta suntem, noi intelegem mult mai bine limba latina decat italieni chiar daca nu am studiato,stiti ca un italian din bari cu unul din brescia daca vorbesc dialect nu se pot intelege pentru nimic
  eu unul sunt mandru de istoria Daciei si toata viata mea mi-o voi pune in slujba tarii

 28. Ar trebui ca toti cei care vin alaturi de noi sa se gandeasca cu mintea lor si sa se scuture de cliseele care le-au fost bagate in cap de altii. Ei v-au spus: “asa am fost noi, ne-am plecat intotdeauna”. Si ca urmare nu putem fi altfel, suntem neputinciosi. EI VA VOR SLABI. Au uitat sa va spuna ca in jumatate de mileniu Tarile Romanesti au purtat peste 400 de batalii cu Poarta, ca otomanii nu s-au amestecat in treburile Tarilor Rumanesti, ca au fost nevoiti sa lase ortodoxia in pace, ca relatiile dintre Poarta si rumuni, daci, români au fost exact cum spunea Kogalniceanu ca au fost.

  Ar trebui ca unii dintre noi sa se gandeasca serios daca autoritatea gaunoasa nu ii marcheaza inconstient si nu le zangane lanturi.

  Un lucru e cert: totul s-a pornit la niste dimensiuni pe care nimeni nu le putea anticipa. Maine vom lupta intr-o batalie memorabila care ne va intoarce istoria inapoi. Dar pentru asta trebuie sa fim pregatiti si sa aflam tot ce se poate afla despre trecutul nostru.

 29. Felicitari pentru acest articol. In sfarsit cineva care spune foarte simplu fara a lasa loc de interpretare ca aici in Romania a fost prima civilizatie europeana.
  Am vorbit cu un rus despre originea europenilor si cand i-am zis de Romania ca aici a fost prima civilizatie din europa stiti ce mi-a spus … ca la ei se stie deja acest lucru. Am ramas uimit.
  Daca stam sa ne gandim pana si alfabetul chirilic a fost inventat in Tracia. Si contine semne din alfabetul getic.
  In fine va recomand site-ul http://www.dacoromanica.ro/ unde se pot gasi o gramada de documente vechi printre care am gasit si o gramatica interzisa de clasa a 3-a un document extraordinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *