Paharul de cafea de unica folosinta care s-a strecurat intr-o secventa a ultimului episod din Game of Thrones, in special in banchetul de sarbatoare din Winterfell, poate fi ultimul si cel mai mediatic anacronism… dar nu este nici pe departe cel mai grav din cinema sau televiziune.
Anacronismul este inteles ca neconcordanta temporara intre timpul intruchipat intr-o serie sau film si obiectele sau evenimentele care sunt relatate si/sau apar pe ecran. Cazul Game of Thrones este inca o mica greseala pe platourile de filmare, dar exista si alte seriale si filme care au spulberat coerenta cronologica intr-un mod mai evident.
De la The Green Mile la Braveheart, la apreciatul serial Mad Men, la populara saga Indiana Jones, nu este intotdeauna usor sa fii fidel povestii spuse si sa fii fidel si cu povestea lumii reale. Iata 14 exemple de anacronisme in film si televiziune.
Kilturi scotiene in ”Braveheart”
Oricine se gandeste ca Mel Gibson il interpreteaza pe William Wallace cu strigatul sau infocat de „libertate” il va imagina rapid intr-un kilt. Cu siguranta arata mult mai placut din punct de vedere estetic pe ecran decat pantalonii patati cu urina si fecale, dar kilturile nu au intrat cu adevarat in uz pana in secolul al XVII-lea. Wallace a murit in august 1305.
Ceas de mana in ”Zilele de glorie”
Desi a castigat trei premii Oscar, inclusiv cea mai buna fotografie, in Glory Times puteai vedea un ceas de mana pe bratul unui soldat… care nici pe departe nu exista in secolul al XIX-lea.
Poster cu Rachel Welch in ”The Shawshank Redemption”
In deceniile in care Andy Dufrsesne le petrece in inchisoare in The Shawshank Redemption, el isi redecoreaza celula. Incepe cu un afis al Ritei Hayworth, apoi pune unul cu Marilyn Monroe si in cele din urma unul cu Rachel Welch in filmul One Million Years Before Christ, lansat in 1967. Totusi, asa cum spune vocea lui Morgan Freeman, Dufrsesne scapa in 1966.
Scaun electric in ”The Green Mile”
The Shawshank Redemption nu este singura drama a inchisorii Stephen King care a cazut in pacatul anacronismului. Scaunul electric este un element fundamental in intriga The Green Mile, o inventie care a inceput sa fie folosita in 1940. Totusi, filmul are loc in 1935 in Louisiana. La acea vreme, prizonierii erau inca spanzurati.
Meci NFL la ”Mad Men”
Mad Men este un serial care surprinde destul de fidel intrigile din lumea marketingului din anii ’60, dar nu scapa nici de anacronisme. Intr-o scena, Don Draper urmareste un meci NFL ca in orice sambata seara. Cu toate acestea, Liga Americana de Fotbal nu a trecut in prime time pana in 1970.
Harti noi in ”Indiana Jones”
Desi Raiders of the Lost Ark are loc in 1936, puteti vedea o harta care arata Thailanda si Iordania. Problema este ca Thailanda a fost cunoscuta drept Siam pana in 1939, in timp ce Iordania a fost Transiordan pana cand si-a schimbat numele in 1949.
Toci in ”Fara iertare”
Clint Eastwood si-ar fi pierdut o mare parte din carisma sa de duel fara centura lui pentru toc pentru arme. Dar, mai exact, aceasta haina a inceput sa fie folosita in secolul al XX-lea, in timp ce William Munny si-a facut razbunarea cu cateva decenii inainte.
iPod-urile din In ”Ostile Land”
Pe Hostile Land isi plaseaza planul razboinic in 2004, si totusi soldatii aveau deja tehnologie avansata, cum ar fi jocul video Gears of Wars (2006), iPod-uri (2007) sau YouTube, care si-a lansat platforma web in 2006.
Flacari in ”Troia”
Anacronismele din Troia, inclusiv avioanele si etichetele Nike, sunt prea numeroase pentru a fi enumerate. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari greseli este aparitia lamelor in zona Turciei, cand animalul este de fapt indigen din Peru, departe de epopeele grecesti ale lui Homer.
Bombe in ”300”
Secventele de actiune deja spectaculoase din 300 de la Thermopylae au fost condimentate de o serie de inovatii tehnologice care au fost cu milenii inaintea timpului. Ca si in cazul bombelor pe care trupele lui Xerxes le-au folosit pentru a incerca sa-i invinga pe ireductibilii razboinici spartani.
Turbane persane in ”Alexandru cel Mare”
300 si Troy nu sunt singurele filme istorice care au fost neloale istoriei. In Alexandru cel Mare al lui Oliver Stone, Rosario Dawson, de origine caraibe si irlandeza, a jucat rolul unei printese a Persiei. Dar cea mai mare greseala a fost sa puna turbane pe razboinicii persi, cand acestea nu au fost folosite mult mai tarziu.
Telescoapele din ”Robin Hood”
Morgan Freeman este pentru multi reprezentarea cinematografica a lui Dumnezeu, dar nici macar puterile creatorului nu i-ar fi permis sa foloseasca un telescop in Robin Hood: Prince of Thieves. Desi legenda lui Robin of Logsly are loc in Evul Mediu, el a achizitionat prin magie un instrument pe care Hans Lippershey nu l-a inventat decat in 1608.
Fructele in ”Pirarii din Caraibe”
Una dintre cele mai mari suferinte ale piratilor a fost scorbutul, asa ca are sens ca Jack Sparrow si restul personajelor sa fi incercat sa manance multa vitamina C. Cu toate acestea, merele si bananele dulci Granny Smith prezentate in franciza nu au existat decat in secolul al XIX-lea, la 100 de ani dupa ce Perla Neagra a plecat in mare.